Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком сем менедж дело ДО-5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Підготуйтесь до можливої ролі роботодавця, уявіть себе керівником підрозділу і дайте письмові відповіді на запитання претендента:

1. Як буде приблизно складатися мій робочий день?

2. Кому безпосередньо я буду підпорядкований? Можу я зустрітися з ним?

3. Чи буде хтось у моєму підпорядкуванні? Можна з ними зустрітися?

4. Які програми навчання та підготовки надаються?

5. Які є можливості для службового та професійного зростання?

6. Чому це місце залишив попередній співробітник? Як давно?

7. Які плани у фірми щодо... (назвіть деякі проекти та зміни, про які читали...)?

Після того, як Ви спитаєте про це, вислухайте відповіді співбесідника і потім, якщо можливо, згадайте про що-небудь щодо Вашої освіті або з досвіду Вашої попередньої роботи, що має безпосереднє відношення до отриманої відповіді.

Будьте готові назвати приблизну заробітну плату, яка Вам потрібна, але не раніше, ніж цю тему порушить роботодавець. Будьте реалістичні під час обговорення заробітку.

Головним у Ваших запитаннях та відповідях на першій співбесіді мають бути фірма і те, що Ви можете для неї зробити, а не те, що фірма буде платити Вам.

Розмір заробітку звичайно зазначають в об'явах про наймання. Але коли посада вже буде Вам запропонована, Ви можете обумовити і розмір винагороди.

Наприкінці співбесіди слід з'ясувати, яким будуть Ваші подальші дії. Чи будуть ще додаткові співбесіди, чи слід надати додаткову інформацію про себе, коли буде прийнято остаточне рішення?

Намагайтеся закінчити співбесіду у позитивному тоні, підтвердити свою зацікавленість щодо отримання даного місця, і відзначте, чому саме Ви будете потрібним кандидатом на цю роботу.

Подякуйте співбесіднику після закінчення бесіди.

Після інтерв'ю.

Підсумуйте досвід. Спитайте себе: Чи не забув я чогось?

Що я сказав такого, що, здається, зацікавило роботодавця? Чи дізнався про все, що мені потрібно знати про цю роботу? Чи забув або соромився спитати про щось суттєве? Чи не говорив я надто багато? Мало? Чи не був я надто напруженим? Агресивним? можу покращити своє наступне інтерв'ю?

2. Рольова гра „Співбесіда при прийманні на роботу”.

Група поділяється на підгрупи (підгрупа керівників підрозділів і підгрупа претендентів на вакантні посади). Студенти в підгрупах послідовно провадять співбесіду. Решта на цей час є спостерігачами-експертами.

3. Підсумкове обговорення.

Під час підсумкового обговорення роботодавці визначають працівника на вакантну посаду з претендентів.

Також варто визначити найпереконливішого претендента і найпривабливішого роботодавця серед усіх підгруп..

Список рекомендованих джерел.

  1. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є.. Основи менеджменту . – Л.: Світ, 1995.

  2. Іванова І.В. Менеджер – професійний керівник : Навч.посіб. – К.: КНТЕУ, 2001.

  3. Іванова І.В. Менеджмент підприємства. Практикум : Навч. Посіб.- К.: КНТЕУ,

  4. Карсекін В.І., Манов М.А. Менеджмент підприємствах торгівлі та громадського харчування. : Підручник.- К.: Вища шк..,1994.

  5. Мошек Г.Є, Гомба Л.А. Сучасний менеджмент у питаннях і відповідях. Ч.2. Навч. Осіб./ За ред. Г.Є. Мошека. - К.: КНТЕУ, 2003.

  6. Статі нова Н.П., Радченко С.Г. Етика бізнес : Навч. Посіб.- К.: КНТЕУ, 2001.

  7. Хміль Ф.І. Основи менеджменту : Підручник. – К.: Академ – видав., 2003.

  8. Хміль Ф.І. Ділове спілкування : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: „Академ видав”, 2004

  9. Шегда А.В. Менеджмент : Навч. Посіб.- К.: т-во „Знання”, КОО, 2002.

Семінарське заняття №2 (семінар-практикум- екскурсія)

Тема : «Обстеження умов праці менеджерів.”

План

  1. Обстеження робочого місця.

  2. Оформлення звіту по обстеженню робочого місця.

Дидактичні цілі заняття:

Навчальна - засвоєння та систематизація знань у процесі самостійної підготовки до семінару по темі дисципліни «Умови праці та організація робочих місць в апараті управління.»

Розвивальна - розвивати логічне мислення студентів, набуття ними умінь працювати з різними джерелами, формування умінь і навичок аналізу фактів, явищ, проблем, що виникають в практичній діяльності підприємства при організації робочих місць працівників;

Виховна - прищеплення інтересу до вивчення дисципліни та до фаху, формування потреби реалізації себе в обраній спеціальності та формування дотримання умов праці та різних вимог при організації робочих місць працівників

Діагностично-корекційна - контроль за якістю засвоєння студентами навчального матеріалу, виявлення прогалин, його засвоєння та їх подолання.

Проблема заняття. Визначити позитивні моменти та недоліки в дотриманні умов праці при організації робочих місць працівників на різних підприємствах міста