Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.10(Л-6) Антени РРЛ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

1.9 Коефіцієнт захисної дії.

Коефіцієнт захисної дії характеризує відношення потужності, випромінюваної або прийнятої з напрямку максимального випромінювання, до потужності, випромінюваної або прийнятої, зі зворотного напрямку, і є досить важливою характеристикою антен радіорелейних ліній.

Він дорівнює M = Do/ D180

де: Do - коефіцієнт спрямованої дії в напрямку максимального

випромінювання;

D180 - те ж, але у зворотному напрямку.

Систему двох робочих частот можна, застосовувати на радіорелейних лініях лише в тому випадку, якщо антени мають високу захисну дію.

2. Характеристика основних видів антен.

На радіорелейних лініях зв'язку застосовуються наступні типи антен:

синфазні антени,

вібраторні логоперіодичні антени;

зигзагоподібні (Z-подібні) антени;

антени типу "хвильовий канал";

параболічні антени,

рупорні антени з лінзами,

рупорно-параболічні антени,

перископічні антени.

2.1. Синфазні антени.

Найбільше часто зустрічаються два типи синфазних антен: колінеарна й поперечні решітки.

Колінеарна антена (мал.2.1) складається із двох або більше напівхвильових вібраторів, розміщених кінець з кінцем і живляться по фазі. Максимальне випромінювання відбувається в напрямку, що утворює прямий кут із площиною, в якій лежать вібратори антени. Колінеарна антена, що складається із двох вібраторів, має коефіцієнт підсилення, рівний приблизно 1,6 у порівнянні з напівхвильовим вібратором. Три вібратори дають коефіцієнт підсилення порядку 2,6, а чотири - 3,2.

мал. 2.1 Колінеарна антена

На мал. 2.2 показані діаграми випромінювання в горизонтальній площині горизонтальних колінеарних антен, що складаються із двох, трьох і чотирьох напівхвильових вібраторів.

мал. 2.2 Діаграми випромінювання колінеарних антен

Антена типу поперечних решіток (горизонтальна синфазна антена) зображена на мал. 2.3.

Ця антена являє собою сукупність колінеарних горизонтальних антен, поміщених поверхами друг над другом. При відповідному положенні вібраторів, їхньому числі й настроюванні ці антени можуть дати високий коефіцієнт посилення. Як видно з малюнка, вібратори антени в різних поверхах живляться напругою однакової величини і полярності й розташований друг від друга на відстані напівхвилі. Синфазність вібраторів досягається перехрещуванням кінців ліній, що живлять секції антен.

Без рефлектора синфазна антена випромінює вузький пучок електромагнітної енергії в обох напрямках, перпендикулярних площини, у якій лежать вібратори. Випромінювання в одну сторону отримують при установці пасивного рефлектора в виді такої ж системи вібраторів або при застосуванні рефлектора з металевого аркуша або сітки.

Діаграми спрямованості горизонтальних синфазних антен у вертикальній площині без врахування впливу землі визначаються кількістю поверхів і однакові для всіх антен, що мають рівне число поверхів. Діаграми спрямованості в горизонтальній площині визначаються тільки числом вібраторів у поверсі.

Синфазні антени знаходять застосування на радіорелейних лініях невеликої ємності, що працюють у діапазоні метрових хвиль.