Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.2(л-2).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Харківський університет повітряних сил

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри радіоелектронних

систем пунктів управління Повітряних Сил

підполковник О.В. ПОТІЙ

. . 2008 р.

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

,, Засоби малоканального радіорелейного та тропосферного звязку”.

Тема 4.1.1 Принципи побудови, особливості та загальна характеристика

радіорелейного звязку.

Заняття 2 Основні задачі та вимоги до зв’язку .

Навчальний потік - студенти.

Час: 90 хвилин.

Навчальна та виховна мета: Вивчити основні задачи звязку та вимоги до нього

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ

5 хв.

1.Основні поняття та категорії організації звязку.

20 хв.

2. Задачі звязку, вимоги до звязку, заходи по Їх виконанню.

30 хв.

3 Система звязку, вимоги до системи звязку. Заходи по їх виконанню.

30 хв.

Висновки та відповіді на питання _________________________

5 хв.

Навчально-матеріальне забезпечення: 1. Схема «Задачі зв'язку»,

Навчальна література:

  1. Наставление по связи ВС СССР. -М: Воениздат,1990 - с.9-22

  2. Основи побудови систем зв’язку і РТЗ ВПС. Навчальний посібник.- Монино. ВВА,1983 - с.6-8, 24-50

  3. Основи організації зв'язку та РТЗ ВПС. Навчальний посібник - Харків, 2002р.,с. 4-19

Харків 2008

І. Вступ.

У забезпеченні безпеки нашої держави значну роль виконують ПС, як найбільш маневрений вид Збройних Сил. Успішне рішення ПС України покладених на них завдань визначається не тільки співвідношенням у силах і засобах, але і якістю управління. Сьогодні воно стало вирішальною умовою в досягненні цілей бою й операції. Співвідношення ж рівнів управління виступає не менше важливим, чим співвідношення бойових засобів.

Матеріальною основою управління ПС є зв'язок. Зростання ролі і значення зв'язку в управлінні ПС обумовлено рішучим і маневреним характером бойових дій, швидкими змінами обстановки, необхідністю підтримки тісної взаємодії авіації з іншими видами Збройних Сил, розосередженим базуванням авіації, значної віддаленістю об'єктів дії авіації, різноманітним характером бойових завдань.

Підвищення вимог до управління викликає необхідність удосконалювання зв'язку. У свою чергу, рішення цієї задачі неможливо без твердих знань основних положень по зв'язку.

1. Основні поняття та принципи організації зв'язку та ртз

Зв'язок - це основний засіб забезпечення управління ПС в цілому і авіаційними частинами, підрозділами і окремими екіпажами літальних апаратів зокрема.

Організація зв'язку містить в собі підготовку, розгортання та бойове застосування сил та засобів зв'язку для забезпечення управління авіацією.

В процесі вивчення дисципліни будуть застосовуватись такі основні поняття як:

- військовий зв'язок,

- забезпечення зв'язку,

- система зв'язку,

- елемент системи зв'язку,

- види зв'язку,

- способи організації зв'язку,

- задачі зв'язку,

- вимоги до зв'язку,

- вимоги до системи зв'язку,

- мережа зв'язку;

- радіоелектронна боротьба та інші.

Розглянемо деякі з цих понять, а з іншими ви ознайомитесь в процесі вивчення дисципліни.

Військовий зв'язок (надалі зв'язок) - це процес інформаційного обміну в системах управління військами, силами, бойовими засобами і зброєю з допомогою різних засобів, які застосовуються різними способами.

Для забезпечення зв'язку застосовуються засоби електрозв'язку (радіо радіорелейні, тропосферні, космічні, проводові, кабельні), а також рухомі та сигнальні засоби.

Радіозасоби застосовуються у всіх видах Збройних Сил і є основними, а в багатьох випадках - єдиними засобами прямого зв'язку з рухомими об'єктами та пунктами управління, що переміщуються, або знаходяться в тилу противника.

Радіорелейні, тропосферні і проводові (кабельні) засоби зв'язку застосовуються для будування багатоканальних ліній зв'язку.

Супутникові засоби зв'язку застосовуються переважно для забезпечення прямого зв'язку на необмежену відстань з стаціонарними та рухомими об'єктами

Рухомі засоби зв'язку застосовуються для забезпечення фельд'єгерсько-поштового зв'язку.

Сигнальні засоби забезпечують передачу коротких команд та донесень з допомогою за раніше встановлених зорових та звукових сигналів.

По каналах засобів електрозв'язку при застосовані відповідної кінцевої апаратури забезпечуються такі види зв'язку: телефонний, телеграфний, передача даних, факсимільний та відеотелефонний.

По радіоканалах забезпечується слуховий телеграфний або букводрукуючий зв'язок.

Засоби електрозв'язку застосовуються, як правило, з апаратурою автоматичного засекречування.

Радіо, радіорелейні, тропосферні та космічні засоби електрозв'язку що випромінюють електромагнітні хвилі, можуть застосовуватись у трьох режимах.

1 - повна заборона роботи засобів зв'язку на випромінювання (радіомовчання);

2 - часткова заборона роботи засобів зв'язку на випромінювання з урахуванням завдань, що вони виконують, діапазону хвиль та потужності випромінювання;

3 - дозвіл роботи всіх випромінюючих засобів без обмежень.

Засоби зв'язку за функціональними ознаками та завданнями, що вони виконують, об'єднуються у вузли, мережі, зони та лінії зв'язку.

Організація зв'язку та ПС здійснюється за такими основними принципами:

1. Зв'язок повинні бути організовані так, щоб зміна обстановки, складу та базування авіації не викликали необхідності суттєвої перебудови системи зв'язку .

2. Зв'язок між пунктами управління старшого та підлеглими командирами організується "зверху - вниз" тобто від старшого до підлеглого не тільки безпосередньо, але і на одну - дві інстанції нижче.

3.Відповідальність за зв'язок з підлеглими покладається на вищій штаб, але при втраті зв'язку відновлювати його зобов'язаний як старший, так і підлеглі штаби

4.Командир та начальник штабу авіаційної частини за любих обставин при знаходженні поза межами свого пункту управління повинні мати при собі засоби зв'язку„

5.Зв'язок між взаємодіючими пунктами управління встановлюється за вказівками начальника, що організує, взаємодію

6.У ПС організується наземний зв'язок - між наземними пунктами управління та повітряний зв'язок - між пунктами управління і екіпажами та між екіпажами у повітрі.

Висновок: Знання основних понять "Організації зв'язку ПС є основою успішного вивчення дисципліни і формування фахівця військ зв'язку . Організації зв'язку , як процесу, притаманні де-які загальні принципи, правильне розуміння і дотримання яких необхідно за будь-яких обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]