Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мищишин електронка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Void main(void)

{

char string[128];

cout << "Введіть рядок тексту і натисніть Enter" << endl;

cin.getline(string, sizeof(string));

cout << "Ви ввели: " << string << endl;

}

Наступний запис примушує функцію cin.getline читати рядок тексту, поки не зустрінеться повернення каретки, або поки не будуть прочитані 64 символи, або поки не зустрінеться буква Я:

cin.getline(string, 64, 'Я');

Програма UNTIL_Z.CPP використовує cin.getline для читання рядка тексту або символів аж до появи букви Я (включаючи і цю букву):

Void main(void)

{

char string[128];

cout << "Введіть рядок тексту і натисніть Enter" << endl;

cin.getline(string, sizeof(string), 'Я');

cout << "Ви ввели: " << string << endl;

}

34. Файлові операції В/в C++

C++ надає набір класів файлових потоків, за допомогою яких можна виконувати операції введення і виведення (В/В) з файлами. З 33 парагфа відомо, що cout є об'єктом типу ostream (вихідний потік). Використовуючи клас ostream, програми можуть виконувати виведення в cout з використанням оператора вставки або різних методів класу, наприклад cout.put. Файл заголовку iostream.h означує вихідний потік cout. Аналогічно, файл заголовку fstream.h визначає клас вихідного файлового потоку з ім'ям ofstream. Використовуючи об'єкти класу ostream, програми можуть виконувати виведення у файл. Для цього спершу потрібно оголосити об'єкт типу ofstream, вказавши ім'я необхідного вихідного файлу як символьний рядок[1]:

ofstream file_object("FILENAME.EXT");

Якщо вказується ім'я файлу, при оголошенні об'єкту типу ofstream, C++ створює новий файл на диску, використовуючи це ім'я, або перезаписує файл з таким же ім'ям, якщо він вже існує на диску. Наступна програма OUT_FILE.CPP створює об'єкт типу ofstream і потім використовує оператор вставки для виведення декількох рядків тексту у файл BOOKINFO.DAT:

Void main(void)

{

ofsream book_file (“BOOKINFO.DAT");

book_file << "Вчимося програмувати на C++, "

<<"Друга редакція" << endl;

book_file << "Jamsa Press" << endl;

book_file << "$22.95" << endl;

}

В цьому випадку програма відкриває файл BOOKINFO.DAT і потім записує три рядки у файл, використовуючи оператор вставки. Відкомпілюйте і виконайте цю програму. Якщо ви працюєте в середовищі MS-DOS, можете використовувати команду TYPE для виведення вмісту цього файлу на екран:

С:\> TYPE BOOKINFO.DAT <ENTER>

Вчимося програмувати на C++, Друга редакція

Jamsa Press

$22.95

Як бачите, в C++ достатньо просто виконати операцію виведення даних у файл.

Читання з вхідного файлового потоку

Використовуючи клас ifstream програми можуть виконувати операції введення з файлу. Для цього необхідно створити об'єкт, передаючи йому як параметр необхідне ім'я файлу:

Ifstream input_file("filename.Ext");

Наступна програма FILE_IN.CPP відкриває файл BOOKINFO.DAT, створений за допомогою попередньої програми, і читає, а потім відображає перші три елементи файлу:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]