Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техники пошуку роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Тема 3. Адаптація.

Поняття адаптації. Види адаптації. Фізіологічна, психологічна, соціальна, професійна адаптація. Умови адаптації. Дезадаптація професійного спрямування. Психодіагностики адаптаційних можливостей пошукувача роботи. Рекомендації особистості до позитивної адаптивної діяльності.

Тема 4. Індивідуально-психологічні особливості людини. Стилі діяльності.

ивіІндивідуальність людини. Темперамент. Типи темпераменту. Діагностика темпераментів. Стиль діяльності та темперамент. Вплив властивостей темпераменту на успішність оволодіння професією. Корекційні можливості пристосування ознак інддуальності (за типом темпераменту) до динамічних вимог професії.

Типологія особистості. Типи особистості за напрямками психодіагностики асиметрії (ліво- та право-півкульної),”художники”, ”мислителі”, “змішаний тип”, психогеометрії (типи психогеометричних характеристик); соціоники (соціоничні типи); врахування типології особистості та змісту і динаміки професії.

Тема 5. Інтелект. Пізнавальна діяльність особистості. Провідні канали інформації.

Увага, сприймання, пам’ять, уява, мислення, мовлення як складові пізнавальної сфери людини. Психодіагностика пізнавальних процесів. Роль загальних та індивідуальних проявів пізнавальної діяльності особистості в процесі оволодіння певною професією.

Інтелект. Тести інтелекту. Різновиди інтелекту. Психодіагностика інтелекту. Тестовий відбір претендентів на робочі місця. Залежність успішності оволодіння професією від її зв’язку з типом інтелекту людини. Загальні та спеціальні здібності. Провідні канали інформації (аудіальний, візуальний, кінестетичний ), їх оволодіння людиною. Використання провідного каналу інформації в успішному оволодінні професією.

Тема 6. Особистісні характеристики мотиваційної сфери. Локус контролю. Спрямованість особистості.

Мотиви, потреби, інтереси, схильності та їх вплив на оволодіння професією. Установки як орієнтація на успіх. Професійні інтереси та їх діагностика. Зв’язок професійних інтересів з вимогами професії.

Локус контролю. Інтернали та екстернали. Зв’язок локусу контролю з орієнтацією на пошуки та знаходження робочого місця. Обґрунтування інтернальності як успішності в подоланні професійних труднощів. Діагностика мотиваційної сфери та локусу контролю. Використання особистістю рівня та якості їх розвитку в соціально-професійній адаптації.

Тема 7. Самоцінність та рівень розвитку особистості, їх значення в пошуково-орієнтовній діяльності в виборі професії та робочого місця.

“Я-образ”. ” Я-концепція”. Самооцінка та рівень домагань. Структура “Я”. Самовизначення та самопізнання. Відповідальність особистості за вирішення стресових і конфліктних ситуацій.

Само актуалізація як шлях пошуку внутрішньої гармонії особистості. Психологічний захист в умовах стресу. Аустрес, дистрес. Стресори. Розв’язання особистістю стресових ситуацій, пов’язаних із втратою роботи, переучуванням, набуттям нової спеціальності та пошуку робочого місця. Аутотренінг особистості. Соціально-особистісні якості (інтерактивна модель поведінки). Врахування її особистістю в умовах входження в новий колектив, в процесі взаємодії та спілкування з керівництвом та колегами.