Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
645.63 Кб
Скачать

Індивідуальна робота №1 Теорія ризику

1. Мета роботи

Набуття студентами навичок кількісної оцінки ступеня ризику реалізації небезпечності певного класу.

Теоретичні питання:

  1. Поняття ризику в БЖД. Види ризику.

  2. Кількісна та якісна оцінка рівня ризику.

  3. Методи визначення ризику.

  4. Управління ризиком.

Загальні положення

Потенційна небезпека є універсальною властивістю процесу вза­ємодії людини з середовищем мешкання на всіх стадіях життєвого циклу. Аксіома про потенційну небезпеку — це фундаментальний постулат БЖД. Вона визначає, що всі дії людини та всі компоненти середовища мешкання, насамперед технічні засоби та технології, крім інших позитивних властивостей та результатів, мають власти­вість генерувати небезпечні та шкідливі фактори. При цьому будь-яка позитивна дія або результат неминуче супроводжуються виник­ненням нової потенційної небезпеки або групи небезпек.

У кожному окремому випадку виникнення небезпеки в технічній системі має багатопричинний характер, а її розвиток проходить че­рез ланцюг подій. Варіанти причин та наступну мету подій можна передбачити, якщо створити систему на основі аналізу її структурної будови та можливих дій людини при обслуговуванні або управлінні технічною системою.

Глибокий аналіз відмов технічних систем та можливих помил­кових дій людини сприяє підвищенню безпеки (зниженню ризику реалізації небезпеки) за рахунок упровадження в систему захисних та обмежувальних засобів, а також за рахунок підвищення вимог до професійної підготовки інженерів та службовців.

Наявність потенційної небезпеки в системі не завжди супрово­джується її негативною дією на людину. Для реалізації такої дії не­обхідно виконати три умови: небезпека (шкідливість) реально діє; людина перебуває в зоні дії небезпеки; людина не має достатніх засо­бів захисту та необхідного рівня підготовки.

Відносно повну (цілковиту) безпеку гарантує тільки перший варіант взаємного положення зон небезпеки 2 та перебування лю­дини З — це дистанційне управління, нагляд та ін. (рис.1) При другому варіанті небезпека існує тільки в разі суміщення зон 2x3. Оскільки людина в цій загальній зоні перебуває короткочасно (огляд, дрібний ремонт тощо), то і небезпека існує тільки в цей період; у тре­тьому варіанті небезпека може бути реалізована в будь-який момент, а в четвертому варіанті — тільки при порушенні функціональної ці­лісності засобів захисту.

Критерієм оцінки дій та вчинків людини в умовах наявності небез­пеки є ризик, який визначається ймовірністю проявлення (реаліза­ції) небезпеки в зоні перебування людини й імовірністю присутності людини в зоні дії небезпеки (небезпечній зоні).

Відносно малий (нульовий) ризик свідчить про відсутність реаль­ної небезпеки в системі, і навпаки, чим вища величина ризику, тим вища реальність дії небезпеки на людину.

Однак нульового ризику в діючих технічних системах забезпечити неможливо.

Світове визнання одержала концепція припустимого (прийнятно­го) ризику. Зміст цієї концепції — у прагненні до малої небезпеки.

Припустимий ризик — це ступінь ризику, який може бути реалі­зований наявними технічними засобами з одного боку, та економічно обґрунтований — з іншого. За статистичними даними зарубіжних авторів припустимий ризик складає n-10-6 ÷ n10-8.

Для розробки ефективних засобів безпеки необхідно дати кількіс­ну оцінку ступеня ризику.

Рис. 1. Варіанти взаємного положення середовища мешкання (7), зони небезпеки

(2), зони перебування людини (3) та зони дії захисних засобів (4):

І — безпечна ситуація; II — ситуація короткочасної або локальної небезпеки;

III — небезпечна ситуація; IV — умовно безпечна ситуація