Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
система соціального захисту італії.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни національний університет «львівська політехніка»

Кафедра соціології та соціальної роботи

Система соціального захисту Італії

Виконали:

студ. гр. СЦРм-11

Вагапова М. В.

Зінько О. І.

Фурманець Ю. М.

Перевірив:

Проскура В. В.

Львів – 2011р.

ЗМІСТ

ВСТУП

  1. Історичний розвиток системи соціального захисту Італії.

  2. Соціальна допомога.

  3. Сучасна система соціального захисту Італії.

  4. Порівняльний аналіз системи соціального захисту Італії та України.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Формуванню сучасних систем соціального захисту у світі сприяло усвідомлення необхідності створення соціальних амортизаторів ринкових ризиків. Багато людей ще й нині не сприймають термін "соціальний захист" щодо населення загалом, вважаючи, що він стосується лише найнужденніших, або, як часто нині висловлюються, незахищених верств населення.

Право на соціальний захист відносять до соціальних прав, адже це одне з природжених прав людини, яке визнане світовим співтовариством і закріплене в основних міжнародно-правових документах: Загальна Декларація прав людини (ООН, 1948 р.), Міжнародний Пакт про економічні, соціальні та культурні права (ООН, 1966 р.), Європейська соціальна хартія (Рада Європи, 1961 р.), Переглянута європейська соціальна хартія (Рада Європи, 1996 р.) [3, c. 12].

Соціальний захист — це комплекс організаційно-правових та економічних заходів, спрямованих на захист добробуту кожного члена суспільства в конкретних економічних умовах. Організаційно-правові заходи передбачають створення інститутів соціального захисту і законів, які повинні керувати їх діяльністю, економічні — формування механізмів перерозподілу доходів, тобто стягнення податків та інших платежів і трансфертів. Отже, з позицій економіки соціальний захист — це правила перерозподілу суспільного багатства на користь людей, які тимчасово чи постійно потребують особливої підтримки з боку суспільства: від багатих до бідних, від здорових до хворих, від молодих до літніх [1, c. 103].

Кінцевою метою соціального захисту є надання кожному члену суспільства незалежно від соціального походження, національної або расової приналежності можливості вільно розвиватися, реалізовувати свої здібності [1, c. 106].

Відповідно до законодавства країн-членів ЄС наявність права на певний вид соціального захисту і його надання залежить від розміру та кількості внесків, зроблених до відповідних інститутів соціального захисту. Право на соціальний захист (на пенсії або допомоги) може пов’язуватися також із фактом проживання в одній із країн-членів ЄС. Але ж кожна країна має власне законодавство щодо соціального захисту.

Іта́лія (іт. Italia), Італі́йська Респу́бліка (іт. Repubblica Italiana) — держава на півдні Європи, в Середземномор'ї. Займає Апеннінський півострів, Паданську рівнину, південні схили Альп, острови Сицилія, Сардинія тощо.

Рим, столиця Італії, була протягом століть політичним та релігійним центром Західної цивілізації як столиця Римської імперії та місце Святого престолу.

Італія — член ООН, НАТО, ЄС.

Італія поділяється на 20 областей, області поділені на 110 провінцій. Провінції в свою чергу поділяються на коммуни.