Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec2_uk.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
82.94 Кб
Скачать

6

Лекція

Тема: Основні поняття БД та СУБД

План

  1. Визначення БД і БНД, класифікація

  2. Реляційна модель даних

  3. Визначення та класифікація СУБД

1. Визначення бд і бнд, класифікація

Теорія баз даних - порівняно молода область знань. Вік її складає близько 30 років. Проте сучасний світ інформаційних технологій важко уявити собі без використання баз даних. Практично всі системи в тій чи іншій мірі пов’язані з функціями довготривалого зберігання і обробки інформації. Фактично інформація стає чинником, що визначає ефективність будь-якої сфери діяльності. Збільшилися інформаційні потоки і підвищилися вимоги до швидкості обробки даних, і тепер уже більшість операцій не можуть бути виконані вручну, вони вимагають застосування найбільш перспективних комп'ютерних технологій. Будь-які адміністративні рішення вимагають чіткої і точної оцінки поточної ситуації і можливих перспектив її зміни. І, звичайно, обійтися без інформаційної моделі виробництва, що зберігається в базі даних, в цьому випадку неможливо.

Сучасні автори часто використовують терміни – «банк даних і «база даних» як синоніми, проте в загальногалузевих керівних матеріалах по створенню банків даних Державного комітету з науки і техніки (ДКНТ), виданих в 1982 р., ці поняття розрізняються. Там приводяться наступні визначення банку даних та бази даних:

Банк даних (БНД) - це система спеціальним чином організованих даних - баз даних та програмних, технічних, мовних, організаційно-методичних засобів, призначених для забезпечення централізованого накопичення та колективного багатоцільового використання даних.

База даних - іменована сукупність даних, що відображає стан об’єктів і їх відносин в даної наочної області.

Під наочною областю розуміють один або декілька об’єктів управління (або певні їх частини), інформація про яких моделюється за допомогою БД і використовується для вирішення різних функціональних завдань.

Переваги електронної бази даних у порівнянні з “"паперовим” методом ведення даних цілком очевидні. Відзначимо деякі з них.

    • Компактність. Немає необхідності в створенні і веденні багатотомних паперових картотек.

    • Швидкість. Комп'ютер може вибирати і оновлювати дані набагато швидше за людину.

    • Низькі трудовитрати. Немає необхідності в утомливій роботі над картотекою уручну.

    • Актуальність. У разі потреби під рукою у будь-який момент є точна свіжа інформація.

Класифікація банків даних

Банки даних - це дуже складна система, яку можна класифікувати по цілому спектру ознак, що стосуються як банку в цілому, так і окремих його компонентів.

За призначенням БНД бувають:

  • інформаційно-пошукові;

  • спеціалізовані по окремих областях науки і техніка;

  • банки даних для систем автоматизації організаційно-економічної інформації;

  • банки даних для систем автоматизації наукових досліджень і виробничих випробувань;

  • банки даних для систем автоматизованого проектування.

По архітектурі підтримуваного обчислювального середовища БНД бувають централізованими (інтегрованими) і розподіленими.

По вигляду інформації, яка зберігається, банки діляться на банки даних, банки документів і банки знань.

По мові спілкування користувача з БД розрізняють системи з базовою мовою (відкриті системи) і з власною мовою (закриті системи).

У відкритих системах мовним засобом спілкування з БД одна з мов програмування, наприклад C, Pascal. У таких системах для спілкування з БД потрібен посередник, тобто програміст, який володіє вибраною мовою програмування.

Закриті системи мають власну мову спілкування. Він, як правило, набагато простіше, ніж мова програмування. Тому в таких системах не потрібен посередник-програміст для спілкування з БД. Самі користувачі, які мають відповідну підготовку, зможуть працювати з БД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]