Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
83.9 Кб
Скачать

Робота з малюнками

Word має вмонтовану галерею художніх зображень, які можна вставити в документ, а також спеціальні засоби формування графічних об'єктів та їх імпортування з інших програм і додатків до Windows.

Вставлення рисунків у документ

Вставлення різних ілюстрацій виконується через команду Вставка  Рисунок, яка відкриває спеціальне меню з набором команд для вибору потрібного графічного об'єкта.

Команда Картинки відкриває вікно «Microsoft Clip Gallery» з набором кольорових малюнків.

Будь-який з них вставляють у документ на місце курсору. Зображення можна редагувати, тобто змінювати їх розмір і колір, додавати та забирати окремі елементи і навіть розбирати на складові частини.

Команда Из файла активізує вікно «Добавить рисунок» (див. мал. 8.), у якому вибирають файл із потрібним рисунком, який вставляють у текст клацанням мишею на кнопці «Добавить».

Команда Автофигуры виводить на екран панелі інструментів «Рисование» та «Автофигуры» (мал. 3), які застосовують для формування рисунків.

Зображення схем алгоритмів засобами Word

Клацання мишею на кнопці «Автофігури» панелі «Рисование» зумовлює появу на екрані однойменного підменю, що містить множину вмонтованих геометричних фігур, розділених на шість груп: «Линии», «Основные фигуры», «Фигурные стрелки», «Блок-схема», «Звезды й ленты» та «Выноски» (див. мал. 9.).

Група «Блок-схема» складається з усіх символів і блоків, регламентованих ГОСТ 19.003-80 і ГОСТ 19.002-80 для схем алгоритмів та програм. Послідовність побудови таких схем розглянуто на прикладі схеми циклічного алгоритму обчислення полінома за формулою Горнера:

P=Pk-1x + an-k,

де P0=an,

k= 1, 2, ..., n

Ця послідовність така:

  • кнопкою («Малювання») стандартної панелі на екран викликають однойменну панель інструментів. Із підменю «Автофигуры», що активізується однойменною кнопкою, вибирають групу фігур «Блок-схема»;

  • у зазначеній групі послідовно активізують символи «Пуск-Останов», «Ввід-вивід», «Процес» та «Рішення», які потім відображаються на екрані в позиції курсору. Розмір символів і їх розміщення на екрані встановлюють «буксируванням» покажчиків миші (↔, ↕).

  • клацанням правою клавішею миші на символі на екран викликають контекстне меню. Його командою Вставить текст у поля схеми, починаючи з позиції курсору, послідовно вводять слова, змінні, цифри, формули. Розмір шрифту не повинен перевищувати розміру регламентованих символів. Номери символів вставляють, як і текст, але над лініями. Вставляти текст можна також кнопкою панелі «Малювання».

  • усі символи потім об'єднуються в схему лініями потоку, які формуються за допомогою кнопки і курсору миші. Характер ліній та напрямок стрілок встановлюються за допомогою наявних кнопок панелі «Рисование». Лінії можна вибирати також із групи «Линии» (мал. 4);

  • сформовану таким чином схему алгоритму виділяють за допомогою кнопки («Выбор объектов»), а всі її елементи групують у кадр, послуговуючись командою Групувати зі списку «Дія»

Для рисування ліній, фігур і форматування тексту послуговуються ще такими варіантами:

  • для зміни розмірів шрифту й установлення режимів введення над- і підрядкових символів можна скористатися клавішами <Ctrl+]>, < Ctrl +[> та < Ctrl +Shift + =>, < Ctrl + +>, відповідно;

  • швидке введення горизонтальних, (вертикальних) ліній і стрілок, квадратів та кіл можливе за допомогою відповідних кнопок панелі («Малювання»);

  • накреслення ліній легко змінюється за допомогою кнопки та її списку. Аналогічно встановлюється товщина лінії – кнопкою ;

  • стрілки можна вводити за допомогою кнопки («Вид стрелки»), спочатку виділивши лінію;

  • колір лінії вибирають зі списку, що викликається кнопкою .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]