Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vorosy_po_finansam_predpriatia.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
32.75 Кб
Скачать

35. Економічна суть та функції прибутку.

Прибуток формує найбільшу частку фінансових ресурсів підприємства та держави. Прибуток характеризує економічну ефективність роботи підприємства, є основним джерелом розвитку виробництва і матеріального стимулювання. Прибуток — це синтетичний, узагальнювальний показник, відбиває об'єм наданих послуг зв'язку, їхню якість і собівартість. Від величини прибутку залежать відрахування до фондів підприємства зв'язку, суми, що залишаються підприємству на покриття його планових потреб, і суми платежів до бюджету.

Виділяють дві основні функції прибутку:

  1. Функція прибутку як міра ефективності виробництва полягає у тому, що саме прибуток (і рентабельність) є основними показниками успішної діяльності підприємства і зумовлюють ухвалення таких рішень, як вихід на нові ринки збуту, перелив капіталу з одних галузей в інші.

  2. Стимулююча функція прибутку зумовлена тим, що прибуток дозволяє одержувати не тільки особистий доход (наприклад, акціонери компанії одержувати дивіденди за цінними паперами), але і створює можливості для нарощування капіталу, а відповідно і збільшення об'єму виробництва, можливість виходу на нові сегменти ринку збуту, що у свою чергу приводить до збільшення робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджету.

37. Прибуток до оподаткування. Валові доходи і валові витрати підприємства.

Податковий прибуток - це сума прибутку підприємства, визначена за податковим законодавством (згідно з ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств»), який є об'єктом оподатковування за звітний період.

Податковий прибуток (об'єкт оподаткування податку на прибуток) розраховується за формулою:

Оо = Д - (Вв + А),

де Оо — об'єкт оподаткування податку па прибуток; Д - скориговані валові доходи підприємства за звітний період; Вв - скориговані валові витрати підприємства за звітний період; А - сума нарахованої за звітний період амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших оборотних активів.

Валовий доход - це загальна сума доходу підприємства від усіх видів діяльності протягом звітного періоду у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах.

Валовий доход включає:

  1. загальні доходи від реалізації продукції, доходи від реалізації цінних паперів, доходи від банківських та інших операцій;

  2. доходи від операцій особливих видів (бартер, страхування, розрахунки в іноземній валюті);

  3. доходи від спільної діяльності у вигляді дивідендів, відсотків, роялті, від операцій лізингу, володіння борговими зобов'язаннями та ін.

Не враховуються:

  1. суми акцизного збору, ПДВ у складі ціни;

  2. суми коштів або вартість майна, одержані у виді компенсації або внаслідок задоволення претензій;

  3. суми кош тів або вартість майна, одержані у виді прямих інвестицій;

  4. суми емісійного доходу;

  5. кошти, одержані у вигляді міжнародної технічної допомоги.

Валові витрати - сума будь-яких витрат у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів, придбаних таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]