Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по курсовой работе2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.3.1 Селекція записів

У більшості випадків в результаті запиту користувач хоче отримати тільки записи, що задовольняють певним умовам. Ці умови задаються в полях зразка запиту. B таблицю Answer потраплять лише ті записи, значення полів яких задовольняють накладеним користувачем умовам вибору.

Умови можуть накладатися для:

* виведення записів з певним значенням якого-небудь поля. Для цього потрібне значення просто вводиться у відповідне поле образу запиту.

* пошуку алфавітно-цифрових значень, що містять друкарські помилки друкарень або допускають різне написання. У цих випадках використовується оператор LIKE, який ставиться перед значенням, яке треба знайти.

* вибору записів, що не містять певних значень.

Для цього використовується оператор NOT. Він ставиться перед тими значеннями, появи яких користувач хоче уникнути. Цей оператор може ставиться перед точними значеннями, діапазонами, шаблонами і іншими операторами.

* пошуку записів, що не містять ніяких значень в певних полях. В деяких випадках буває треба знайти такі записи, щоб внести в них дані. Для цих цілей служить оператор BLANK.

1.4 Використання таблиці-довідника

Цей режим дозволяє вводити тільки ті дані, які вже існують в іншій таблиці таблиці-довіднику.

Наприклад, можна задати для поля "Номер клієнта" таблиці " Замовлення" таблицю-довідник " Клієнти", щоб випадково не прийняти замовлення від неіснуючого клієнта.

Paradox може використати таблицю-довідник в двох режимах:

- Just Current Field : дані в поточному полі - єдине, що Paradox перевіряє по таблиці-довіднику;

- All Corresponding Fields : Paradox перевіряє поле, для якого заданий довідник, і переносить з нього в таблицю ще декілька полів(Paradox вибирає співпадаючі імена полів) .

1.5 Запити

Запит - основний засіб доступу до інформації баз даних. Запитом називається деяка сукупність дій, що виконуються системою Paradox, за допомогою яких користувач може витягнути необхідну інформацію зі своїх таблиць. Запитом може бути як простий пошук інформації за значенням в якій або одній таблиці, так і складний процес перетворення і представлення в певному виді взаємозв'язаних між собою даних з декількох таблиць.

Складаючи запит, користувач може вказати в нім:

- таблиці, що цікавлять його;

- поля, з яких повинен складатися запит;

- записи, що цікавлять його;

- необхідні перетворення даних.

Запити можна використати для здійснення наступних операцій :

- вставка нових записів;

- видалення записів;

- зміна значень;

- створення нових полів.

За допомогою запиту можна також вирішувати певний клас математичних завдань.

1.5.1 Механізм роботи запитів

Paradox використовується метод, що називається запит за зразком. При складанні запиту користувач задає Paradox деякий зразок, відповідно до яким Paradox видає результат. Це дозволяє користувачеві зосередити увагу на певних заданих полях запису.

Припустимо, є таблиця " Клієнт" з даними по клієнтах. Якщо в ній користувача цікавлять лише імена і адреси клієнтів, то для цього йому треба відкрити вікно Query і задати зразок бажаної таблиці, поставивши в потрібних полях відповідний знак. Результат з'явиться в тимчасовій таблиці Answer.

Paradox переписує таблицю Answer при кожному новому запиті і знищує її після закінчення сеансу роботи. Щоб, при необхідності, зберегти вміст запиту, потрібно присвоїти таблиці Answer інше ім'я.

1.5.2 Вікно Query

Новий запит в Paradox створюється за допомогою команди File|New|Query. При цьому відкривається порожнє вікно Query, а поверх його - діалогове вікно Select File, в якому користувач вибирає ті файли, по яких він хотів би отримати запит. При цьому, якщо вибрані у вікні Select File файли захищені паролем, то Paradox попросить ввести пароль, щоб запит по цьому об'єкту був прийнятий до виконання.