Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat_po_skladannyu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
56.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Кіровоградський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

Кафедра правознавства

Реферат на тему:

Складання господарсько-процесуальних

документів

Науковий керівник:

Кіровоград 2011

План

Вступ

1.Позовна заява про стягнення безпідставно одержаних коштів.

2.Позовна заява про стягнення вартості непоставленої продукції.

3.Позовна заява про відшкодування завданої шкоди.

4.Заява про порушення справи про банкрутство.

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Однією з головних вимог господарсько-процесуального права є правило про те, щоб всі процесуальні дії і ухвалені рішення були письмово закріплені в певних процесуальних документах. Закон встановлює таку форму цих документів, яка дає можливість повно відобразити в них хід і результати проведення судових дій, ухвалення рішеннь, а надалі використовувати отримані дані при розгляді, вирішенні господарських справ і перевірці законності і обґрунтованості проведених дій і ухвалених рішень.

Дослідження питання що стосується юридичних документів має велике прикладне значення, і саме аспектам, що стосуються системи юридичних документів в в господарсько-процесуальному праві присвячена дана робота.

Мета курсової роботи - вивчити особливості процесуальних документів.

Для досягнення поставленої мети курсової роботи визначені наступні завдання та цілі дослідження:

1) розглянути поняття процесуальних документів і їх значення в господарському процесі;

2) провести класифікацію процесуальних документів що присутні в господарському процесі;

3) розглянути всі види позовів визначити їх особливості та порядок оформлення.

Мету і завдання дослідження визначають об'єкт і предмет роботи. Об'єктом дослідження є господарсько-процесуальні правовідносини, що виникають у зв'язку з поданням господарських позовів.

Предмет дослідження утворюють господарсько-процесуальні норми, що регламентують організацію діловодства і ведення документів в господарському процесі, а також, основні наукові і практичні точки зору на проблеми, що розглядаються в роботі.

При виконанні роботи використовувалися праці, присвячені проблемам процесуальних документів в господарському процесі вітчизняних учених-юристів.

До Ленінського районного суду м. Кіровограда

адреса: вул. Карла Маркса буд. 10

Позивач: Іванов Олег Іванович,

проживаю за адресою: вул. Шевченка 51,

тел.: 0665748961

Відповідач: Кочерга Микола Юрійович,

який проживає за адресою: м. Кіровоград вул.

Попова буд. 78, кв. 41

тел.: 0935867321

Ціна позову: 1000 гривень

Позовна заява

про витребування безпідставно отриманих грошей

11 вересня 2009 року я уклав договір купівлі-продажу з відповідачем фізичною особою-підприємцем Кочергою Миколою Юрійовичем про придбання у нього офісного столу «Дирек-м» за 1500 грн., з яких 1000 грн. сплатив йому того ж дня авансом, що підтверджується відповідним касовим чеком.

Відповідно до пункту 5 вищезгаданого договору купівлі-продажу відповідач зобов'язаний був поставити мені спальний гарнітур не пізніший 10 вересня 2009 року.

До теперішнього часу відповідач своїх обов'язків не виконав, аргументуючи це тим, що на заводі-виробнику, який виготовляє офісні столи «Дирек-м» в наслідок пожару був знищений цех і виробництво продукції зупинене.

На мої вимоги повернути гроші відповідач відповів відмовою у зв'язку з тим, що ці гроші він вже витратив і грошей у нього немає.

Я вважаю, що відповідач отримав 1000 грн. без достатньої правової підстави і тому повинен їх повернути.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст. 1212 особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа обов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Ч.1 ст. 1213 встановлює, що набувач зобов’язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 1212, 1213 ЦК України, керуючись ст.ст. 3, 88, 118, 119 ЦПК України, -

ПРОШУ:

Стягнути з відповідача фізичної особи-підприємця, Кочерги Миколи Юрійовича, на мою користь безпідставно придбані гроші в сумі 1000 грн., витрати у зв'язку із сплатою судового збору і оплатою витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду судової справи.

Додаток:

- копія позовної заяви;

- копія договору купівлі-продажу;

- копія касового чека;

- квитанція про сплату судового збору;

- квитанція про оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду судової справи;

(копії документів в кількості учасників)

Дата: 07.11.10р. Підпис

2.Позовна заява про стягнення вартості непоставленої продукції

Порушення умов договору поставки продукції призводить до невигідних майнових наслідків для його учасників. Часто це завдає шкоди і загальнодержавним інтересам. У системі стимулюючих засобів, разом із засобами заохочення, важлива роль відводиться майновій відповідальності, а також засобам оперативного впливу на правопорушника. Відповідальність за договором поставки наступає у вигляді відшкодування збитків і неустойки у вигляді штрафу або пені. Як правило застосовується залікова неустойка. Постачальник (виробник) за договором поставки несе відповідальність: 1) за прострочку поставки або недопоставки продукції. В цьому випадку постачальник повинен сплатити неустойку, розмір якої залежить від вартості непоставленої продукції в певний строк і повинен поповнити недопоставлену кількість продукції, яка розподіляється, - з урахуванням строку дії ліміту (фонду).

2) за відхилення від вимог щодо якості продукції. Недотримання умов щодо якості продукції тягне різні правові наслідки залежно від характеру правопорушення.

3) за поставку некомлектуючої продукції - постачальник повинен доукомплектувати продукцію або замінити її комплектною в 20 денний строк після одержання вимоги, якщо інший строк не передбачено угодою сторін. До виконання цієї вимоги покупець може не оплачувати некомплектну продукцію, а якщо вона вже оплачена, вимагати повернення оплачених сум. В усіх трьох випадках застосовується штрафна неустойка, тобто збитки повинні бути відшкодовані в повному обсязі. Відшкодування збитків і сплата неустойки не звільняє постачальника від виконання обов'язку в натурі.

Звернення до суду здійснюється у більшості випадків, шляхом подання позовної заяви.Вимоги щодо форми позовної заяви встановлені ст. 54 ГПКУ, відповідно до якої позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі. Норми ГПКУ не визначають способів і технічних засобів, за допомогою яких допускається виготовлення позовної заяви. У судовій практиці склався звичай, згідно з яким позовна заява виготовляється на паперовому носії за допомогою друкарської чи комп'ютерної техніки. Не заперечується виготовлення позовної заяви рукописним способом.

Позовна заява має містити підпис позивача або його представника із зазначенням дати подання заяви. При цьому відтворення підпису за допомогою факсиміле або інших технічних засобів не допускається.Відповідно до ст. 23 ГПКУ позов може бути подано спільно кількома позивачами. У такому випадку позовна заява повинна бути підписана від імені кожного позивача або ним самим, або його повноважним представником.

ГПКУ містить перелік обов'язкових реквізитів позовної заяви.

1. Найменування господарського суду, до якого подається заява.

На етапі подання заяви важливим моментом є визначення господарського суду, який розглядатиме справу. Якщо позивач помилиться і виявиться, що справа не є підсудною даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи. При цьому позивач має право оскаржити ухвалу суду про передачу справи за підсудністю.

2) найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності - для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб'єкта господарювання за їх наявності (для юридичних осіб) або індивідуальні ідентифікаційні номери за їх наявності (для фізичних осіб - платників податків).

Згідно із ст. 57 ГКУ в установчих документах повинно бути, зокрема, зазначено найменування та місцезнаходження суб'єкта господарювання.

Статтею 93 ЦКУ встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. Місцезнаходження юридичної особи визначається засновниками в установчих документах та вказується в реквізитах реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, яка подається реєструючому органу під час державної реєстрації.

Отже, найменування і місцезнаходження у позовній заяві повинно визначатися та вказуватися згідно з установчими документами юридичної особи.

Прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи вказується за даними паспорта цієї особи або іншого документа, що замінює його.

3. Документи, що підтверджують за громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності.

4. Зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; суми договору (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів). Відповідно до статті 55 ГПКУ ціну позову вказує позивач і тільки у разі її неправильного зазначення вона визначається суддею.

Правила ГПКУ дозволяють визначати ціну позову:

а) у позовах про стягнення грошей - стягуваною сумою або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку;

б) у позовах про витребування майна - вартістю майна, що витребується;

в) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою усіх вимог;

г) у позовах про стягнення іноземної валюти - в іноземній валюті та у карбованцях відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову.

В ціну позову включаються також вказані в позовній заяві суми неустойки (штрафу, пені), а якщо вони не вказані, – їх суми, визначені суддею.

Ціна позову має підтверджуватися обґрунтованим розрахунком.

5. Зміст позовних вимог; якщо позов подано до кількох відповідачів, – зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позовними вимогами є ті матеріально-правові вимоги, з приводу яких виник спір (по суті, цей пункт є відображенням резолютивної частини позовної заяви).

6. Виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов.

Цей пункт є відображенням мотивувальної частини позову.

Позовні вимоги повинні бути обґрунтовані певними обставинами, до яких належать:

а) обставини, на яких позивач обґрунтовує свої вимоги;

б) інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

7. Відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 ГПКУ.

Якщо відповідно до ст. 5 ГПК України сторони намагалися врегулювати спір у претензійному порядку, в позовній заяві слід зазначити, яких заходів досудового врегулювання спору було вжито і яким є результат цих заходів.

8. Відомості про вжиття запобіжних заходів відповідно до розділу V-1 ГПКУ.

Якщо позивач звертався до господарського суду із заявою про вжиття запобіжних заходів на підставі ст. 43-1 ГПК, у позовній заяві слід зазначити, до якого суду звертався позивач з відповідною заявою, який запобіжний захід було вжито господарським судом у випадку задоволення цієї заяви. Якщо ж заявнику у задоволенні заяви про вжиття запобіжних заходів було відмовлено, зазначення про це в позовній заяві не є обов'язковим. Водночас, якщо заяву про вжиття запобіжних заходів було задоволено, але до подання позову запобіжні заходи було скасовано, про це має бути зазначено у позовній заяві.

9. Перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви.

Перелік доказів встановлюється стороною самостійно, виходячи з її правової позиції по справі. Докази, як правило, подаються до суду в копіях, засвідчених належним чином (копія документу скріплюється печаткою позивача, підписом уповноваженої посадової особи або представника та написом «копія вірна» або «з оригіналом згідно»).

Стаття 57 ГПКУ встановлює перелік документів, які обов'язково додаються до заяви.

1. Документи, які підтверджують вжиття заходів досудового врегулювання господарського спору у випадках, передбачених статтею 5 ГПКУ, з кожним із відповідачів.

2. Документи, що підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

3. Документ, що підтверджує сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі.

4. Документ, що підтверджує сплату витрат на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу.

5. Документи, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

6. Документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Після надіслання до суду позовної заяви з додатками можливі три варіанти реагування суду.

По-перше, суд може відмовити в прийнятті позовної заяви на підставі статті 62 ГПКУ (за наявності однієї з трьох підстав, наведених в цій статті). Про відмову в прийнятті позовної заяви виноситься ухвала, яка надсилається сторонам не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви. До ухвали про відмову у прийнятті позовної заяви, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Таку ухвалу може бути оскаржено до апеляційного суду.

По-друге, суд може повернути позовну заяву і додані до неї документи без розгляду на підставі статті 63 ГПКУ. Суд повертає позовну заяву не пізніше п'яти днів з дня її надходження, про що виноситься ухвала. Ухвалу про повернення позовної заяви також може бути оскаржено.

По-третє, суд може прийняти позовну заяву та порушити провадження у справі. Ця процесуальна дія має виконуватися судом не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви, про що виноситься і надсилається сторонам ухвала про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні.

Винесення останньої ухвали свідчить, що всі вимоги можна вважати належно виконаними. Отже, якщо позов подано та порушено впровадження у справі, наступним етапом розгляду позовної заяви є вирішення господарського спору по суті у суді першої інстанції.

До Ленінського районного суду м.Кіровограда

ПОЗИВАЧ:Приватне підприємство «Рига»03090

м. Кіровоград,вул. Пашутіна, 12, тел. 577-59-88

р/р 26004897 ППБ «АВАЛЬ»МФО 322971 код

25194063

ВІДПОВІДАЧ:Товариство з обмеженою відповіда­-

льністю «Мармир»м. Кіровоград, вул. Шевченка

15,тел. 949-87-44р/р26001978 в АКБ «Правекс-

банк» МФО 321983 код 19069444

ЦІНА ПОЗОВУ: 987,02 грн.

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про стягнення вартості непоставленої продукції

За угодою поставки (без складання договору) відповідач направив нам Рахунок № Б-00003559 від 16.05.09р. на поставку шафи-вітрини на суму 940 (дев'ятсот сорок) грн. 2 копійки.

За цим рахунком нашим підприємством були перераховані кошти (платіжне доручення № 188 від 21.05.09р.) на зазначену суму на розрахунковий рахунок ТОВ «Мармир».

Згідно вказаного рахунку продукція поставляється зі складу по факту надходжений коштів на роз­рахунковий рахунок ТОВ «Мармир».

На даний час продукція не поставлена, а перераховані кошти неповернені. Наші звернення до від­повідача щодо повернення перерахованих коштів залишені без відповіді.

В зв'язку з невиконанням зобов'язання нараховується пеня у сумі 47 (сорок сім) грн. Розра­хунок:

Середня облікова ставка НБУ на період з 21.05.09р. по 30.07.09р. — 25

25- 120% = 30%

30%: 12 = 2,5%

940,02-5% = 47 грн.

На підставі викладено та згідно ст. ст. 43, 208, 245, 253 ЦК України,

Просимо:

  1. Стягнути з ТОВ «Мармира» на користь ПП «Рига» суму вартості непоставленої продукції 940 (дев'ятсот сорок) грн. 2 копійки та нарахованої пені у сумі 47 (сорок сім) грн., що разом становить 987 (дев'ятсот вісімдесят сім) грн. 2 копійки.

  1. Стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати, згідно квитанцій.

Додаток:

  1. Копія Рахунку № Б-00003559 від 16.05.09р.

  2. Копія платіжного доручення № 188 від 21.05.09р.

  3. Банківська виписка Ф-3 на 21.05.09р.

  4. Листи до ТОВ «Мармира».

  5. Поштова квитанція про відправлення копії позовної заяви відповідачу.

  6. Квитанція про сплату державного мита.

  7. Квитанція про сплату консультації.

Директор І. І. Коваленко

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]