Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділи (3).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Розділ II. Характеристика апарату видання

Для того, щоб навчитися краще розрізняти навчальні видання за цільовим призначенням та характером інформації, ми вирішили розглянути, апарати різних навчальних видань.

Апарат видання (від лат. apparatus — пристосування) — це науково-довідкові матеріали, що їх автор, упорядник чи редактор додають, щоб проінформувати читачів про ідейно-тематичний зміст і структуру книги, щоб пояснити важкі для усвідомлення місця, схарактеризувати згадувані події й осіб, вказати використану літературу тощо. Складниками апарату книги є: анотація, передмова та вступна стаття, примітки й коментарі, словник важко зрозумілих слів, післямова, біографічна довідка про автора, покажчики, список літератури, резюме, зміст. [1]

Для розгляду ми обрали: навчальне видання допоміжного характеру, а саме хрестоматію «Зарубіжна література» для сьомого класу; учбово-методичне видання, а саме «Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни “Стратегічний маркетинг” для студентів 5 курсу для спеціальності 050107 “Економіка підприємства” напряму 0501 “Економіка і підприємництво” факультету економіки», та навчально-методичне видання, а саме навчальний посібник «Основи екології та соціології».

2.1. Характеристика апарату видання навчального посібника «……..

Для характеристики допоміжного видання, ми розглянемо апарат посібника-хрестоматії «Зарубіжна література» для сьомого класу, за програмою 2001 року, упорядником якої, є Б. Б. Щавурський і, яка видана у Тернополі, у 2002 році, виданням «Навчальна книга», її обсяг становить – 512 сторінок.

На початку та в кінці, посібника містяться вихідні дані, в яких вказано: відомості про авторів та інших осіб, які брали участь у створенні видання, а саме: рецензенти: Р. Т. Гром’як – професор, доктор філологічних наук; М. М. Николин – кандидат педагогічних наук, вчитель-методист, упорядником є Б. Б. Щавурський; головний редактор – Б. Є. Будний, редактор Г. Є. Безкоровайний, комп’ютерна верстка І. О. Демків, художник – В. А. Басалига. Випускні дані: видавництво «Навчальна книга – Богдан». Свідоцтво № 24637417 від 13. 11. 97. Книгу підписано до друку 17. 09. 2002. Формат 84×108/32. Папір друкарський. Гарнітура Таймс. Друк офсетний. Умовн. Друк. Арк.. 26.88. Зам. 0212215. Видання видрукувано в Державному видавництві «Преса України». Також видання містить класифікаційний індекс ББК 83. 3(0)я 721 3-45; міжнародний стандартний номер ISBN 966-7924-78-5. Містить позначку, на якій вказано, що видання охороняється законом про авторське право. Ще у виданні присутній макет анотованої каталожної картки, також наявний бібліографічний опис видання.

На третій сторінці видання розмішена вступна стаття, яка називається: «Людина в дзеркалі літератури», у якій учням пояснюється, навіщо їм взагалі потрібно вивчати зарубіжну літературу (Додаток А).

На сторінках хрестоматії, під кожним текстом є лінгвістичний коментар, тобто переважно переклад вжитих автором іноземних слів, тлумачення застарілих чи малозрозумілих висловів тощо.

В кінці посібника розташовано зміст, який сприяє швидкому знаходженню потрібних відомостей (Додаток Б), та випускні дані (Додаток В).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]