Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции / Module1 / 2_1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2014
Размер:
487.94 Кб
Скачать

2.5. Вибір структурної схеми длп (діагностичного логічного

пробника)

Основні характеристики ДЛП краще розглядати для двох режимів роботи - статичного і динамічного. В статичному режимі ДЛП дозволяє виявити наступну інформацію :

- наявність гальванічного контакту між наконечником щупа та точкою, що контролюється (отримання інформації про наявність контакту дозволяє різко зменшити пошкодження захисного покриття, зменшує затрати

часу на цю операцію і знижує можливість пошкодження печатних провідників і виводів елементів);

  • наявність логічних рівнів «0» та «1» на виводах елементів та печатних провідників, що дозволяє перевірити працездатність в статичному режимі логічних елементів ;

  • проходження послідовності імпульсів в контрольованій точці.

  • в динамічному режимі крім функцій, опис яких дано вище, ДЛП додатково дозволяє виконувати наступні операції (вимірювання) та виводить їх на індикатор:

  • порівняння часових характеристик імпульсів на пристрої, що проектується та видача трьох альтернативного результату порівняння на індикацію;

  • здійснення пошуку в послідовності імпульсів та індикацію наявності імпульсу із заданими характеристиками;

  • здійснення пошуку в послідовності імпульсів точки, що контролюється та індикацію наявності імпульсів, часові характеристики яких не відповідають заданим із клавіатури ЗД.

Структурна схема ДЛП приведена на мал.2.5. В її складі виділено 4 канали:

  1. канал контролю рівня сигналу;

  2. канал відтворення сигналу;

  3. канал контролю часових характеристик;

  4. канал індикації.

Канал контролю рівня сигналу призначений для визначення рівня, якому належить напруга в точці що контролюється. Розрізняють 4 рівні: «відсутність гальванічного контакту з контрольною точкою» (рівень визначається додатковим зміщенням поданим на щуп), „логічний нуль» - діапазон напруг від 0,00 до 0,4 вольта, „логічна одиниця» - діапазон напруг від 2,4 ÷ 5,5 В, „рівень завади” - діапазон напруг від 0,4 ÷ 2,4 В.

Канал відтворення сигналу дозволяє по сигналу, прийнятому не контактним засобом, відтворити логічний сигнал до виду, який він має в

точці, що контролюється.

Канал контролю часових характеристик призначений для аналізу заданого параметра імпульсної послідовності на приналежність однієї із наступних градацій: „більше заданого”, „менше заданого” або „відповідає заданому”.

Крім того, в каналі передбачений режим цільного пошуку поступаючих послідовностей імпульсів, тривалість яких або відповідає, або відрізняється від заданої тривалості. Канали індикації призначені для запам'ятовування результатів вимірювання каналів контролю рівнів сигналу та каналу контролю часових характеристик, організації та послідовного виводу результатів контролю на семисегментний індикатор у вигляді відповідного мнемонічного знаку.

Структурна схема ДЛП:

2.6. Оцінка точності сигнатурного аналізу в системі діагностування цифрових плат іквшп

Використовуючи 16-розрядний регістр можливо знайти однобітні помил­ки з ймовірністю 0,999985 будь-якої довжини. Регістр зсуву зі зворотнім зв'яз­ком маючи 16 розрядів, знайде всі помилки в потоках даних довжиною n. Для потоків даних довжиною більше n=16 біт ймовірність зна­ходження всіх помилок знаходиться:

Р= 1-1/2n

Кількість різноманітних кодових комбінацій у 16-ти розрядному регістрі є 2 =65536. Виходячи з цього число різних сигнатур, яке може бути зафіксо­ване у регістрі зсуву є 65536. Цьому ймовірність того, що дві різних вхідних послідовності можуть привести до одної і то ї ж сигнатури (та вихо­дячи з цього неможливо буде розпізнати помилкову послідовність) може до­рівнювати:

Е=1/2П=1/65536 =0,000015,

А ймовірність знаходження всіх помилок є:

Р= 1-0,000015=0,999985

Необхідно відмітити наступне:

  • ймовірність того, що у двох однакових двійкових послідовностей буде однакова сигнатура, дорівнює 1;

  • ймовірність отримання однакової сигнатури для двох двійкових послідовностей, які відрізняються одна від одної тільки одним бітом, дорівнює 0;

  • ймовірність отримання однакових сигнатур для двох двійкових послідовних, одна з яких має декілька біт, які відрізняються від відповідних бітів другої послідовності, не перевищує 0,00001526.

В загальному випадку ймовірність виявлення помилки в послідовності довжиною Т, при використанні регістра довжиною п виражається формулою: Р=1-(2-п)/(2т-1)) Для всіх т>п.

При т <п ймовірність знаходження помилки Р=1.

Таким чином, контроль, заснований на сигнатурному аналізі характеризується великою достовірністю.

Соседние файлы в папке Module1