Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции / Module1 / 2_1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2014
Размер:
487.94 Кб
Скачать

більше зростає, при цьому традиційні «ручні» методи пошуку відмови елемента стають неефективними.

Одна з проблем - це пошук відмов в МПС, які виникають ще на етапі проектування і виробництва. Основні причини для цього наступні:

- нероздільність апаратури та програмного забезпечення. Апаратура та програмне забезпечення МПП представляють собою єдиний комплекс;

  • складність та нероздільність апаратури МПП;

  • необхідність одночасного контролю станів шин;

  • шинна організація МПП.

В більшості МПП передбачені можливості самої діагностики.

2.2. Вибір метода діагностування.

Для діагностики цифрових схем і мікросхем пропонуємо використовувати метод сигнатурного аналізу, який не потребує високої кваліфікації персоналу, дозволяє швидко і точно відшукати елемент, який відмовив за допомогою недорогого та компактного обладнання. Він заснований на довгих послідовностях двійкових сигналів, які називаються сигнатурою. Вимірювальні двійкові послідовності збуджуються в контрольних точках цифрових пристроїв під дією спеціальної тестової програми. Сигнатури контрольних точок вимірюються на свідомо працездатній системі та вказуються на принципіальній схемі цифрових пристроїв подібно, як на схемах аналогових пристроїв вказуються осцилограми і деякі параметри аналогових сигналів. Якщо виявляється невідповідність сигнатур, то послідовно перевіряються точки в направленні на входи апаратури, поки не виявиться елемент, у якого при вірних вхідних сигнатурах будуть невірні вихідні сигнали. На мал.2.2. показаний приклад запису еталонних сигнатур в схемі дешифратора.

Принцип отримання сигнатури з тест-послідовності за допомогою сигнатурного аналізатору пояснює рис.2.2.а. Сигнатура формується в схемі, яка містить 16-розрядний регістр зсуву, схему суми по mod2 та ланцюга зворотного зв'язку. Вхідна двійкова тест-послідовність може бути довільної довжини, але в кінці циклу обробки аналізується тільки 16-бітне число, зафіксоване в регістрі. Це число, виражене в шістнадцятирічному коді, і представляє сигнатуру даної тест-послідовності. Це зроблено з метою полегшення читання сигнатури.

Рис.2.2.а. Принцип отримання сигнатури із тест-послідовності з допомогою сигнатурного аналізатора.

2.3 Вибір структурної схеми системи діагностики іквшп

На рис.2.3 приведена структурна схема системи діагностики цифрових плат СПС, яка розробляється. Вона складається з наступних функціональних частин.

  • телевізійного індикатора (ТІ) - дисплею ;

  • клавіатури;

  • накопичувана на магнітному диску (НМД);

  • блоку управління та аналізу (БУА);

  • блоку формування тестів (БФТ);

  • блоку зняття сигналів ( БЗС);

  • блоку живлячих напруг ( БЖН);

  • комутаційної панелі (КП).

Клавіатура і ТІ призначені для забезпечення діалогової взаємодії ремонтного персоналу та ЗД. НМД служить для збереження програмного

забезпечення та здійснення процесу вводу-виводу. БУА представляє собою мікропроцесорний пристрій, який виконує в ЗД алгоритмічну підтримку наступних основних функцій.

  • відображення та діалогову взаємодію ЗД і персоналу;

  • управління формуванням тестових послідовностей;

  • оперативного формування напрямків пошуку відмови.

БФТ здійснює генерацію поданих на плату перевірочних послідовностей цифрових кодів, причому на частотах до 20 МГц для їх формування використовуються автономний генератор псевдовипадкових послідовностей (ГПВП), на частотах до 50 КГц мікропроцесорний формувач тестів (детермінованих та псевдо випадкових) (МПФТ).

БЗС представляє собою комплект щупів і пристроїв попередньої обробки та аналізу контролюючих сигналів - діагностичних та логічних, а також пробник (ДЛП) і сигнатурний аналізатор (СА).

Комутаційна панель (КП) служить для кріплення перевіряємої плати та підводу напруг живлення.

ЗД працює в наступних режимах :

  • контролю працездатності та діагностування плати (забезпечує пошук непрацездатного елементу плати при наявності відповідних алгоритмів і програм пошуку відмов);

  • розробки тестових програм перевірки та програм пошуку відмов по зразковій платі;

  • вводу-виводу програм з НМД.

Соседние файлы в папке Module1