Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Internet_teorija_lekcija-ukr.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Служби (сервіси) Інтернету

E-mail – електронна пошта призначена для передавання повідомлень з одного комп’ютера на інший. Адреса електронної пошти – це запис, який однозначно визначає шлях до "електронної скриньки" адресата. Складається з двох частин, розділених символом @ (ет, собачка, термін–сленг). Зліва від символу @ записується ім'я власника електронної скриньки, а праворуч – адреса серверу, де зберігається повідомлення. Наприклад, stud005@polinet.lviv.ua

FTP – базується на протоколі передавання – файлі FTP. Файли призначені для вільного доступу, знаходяться на ftp – серверах.

Telnet – віддалений доступ

WWW – Всесвітня павутина, інтерактивне спілкування

Інтерактивне спілкування – чат (chat – бесіда)

Usenet ­– група новин або система телеконференцій

IRC (Internet Replay Chat) – спілкування між декількома користувачами одночасно в реальному часі

Безпосередній чат ICQ (I seek you – я шукаю тебе) дозволяє складати списки співрозмовників і відправляти їм повідомлення. Кожному користувачеві дається номер (семи або восьмизначний). Для роботи завантажитися з вузла http://www.icq.com

Провайдер (provide – забезпечувати) – спеціальна фірма, організація, що виконує фізичне підключення комп'ютера користувача до мережі, дає йому IP – адресу і забезпечує доступ до сервісів Інтернету.

Система World Wide Web (www)

World Wide Web – це глобальна система поширення гіпертекстової інформації, що використовується як канали транспортування Інтернет.

Гіпертекстовий документ – це документ, що складається з елементів тексту й інших об'єктів, і має спеціальну розмітку. У гіпертекстовому документі можуть бути виділені окремі знаки, слова й інші об'єкти, що називаються полями.

Гіперпосилання – це фрагмент гіпертекстового документа, що є посиланням на інший файл або об'єкт. При наведенні курсору миші на гіперпосилання він приймає вид руки. При клацанні ЛКМ по гіперпосиланню відбувається перехід на відповідний об’єкт.

Веб- сторінка – текстовий документ із розміткою мови HTML

Веб-сайт – кілька веб-сторінок, об'єднаних єдиною темою.

Веб-портал – спеціально оформлений веб-сайт, на якому розміщена корисна інформація, передбачений пошук ресурсів у WWW , можливість створення власної поштової скриньки.

Веб-сервер – спеціальний комп'ютер, підключений до Інтернет, на якому виконується серверна програма підтримки WWW -сервісу.

Браузер – спеціальна програма перегляду гіпертекстових документів (MS Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera). Після кожного запуску браузера відкривається Домашня сторінка

Складові технології WWW: HTML, URL, HTTP.

Інформаційно-пошукова система (ІПС) – це система, що виконує функції збереження великих обсягів інформації, швидкого пошуку та виведення інформації в зручному для користувача виді (Google, Yahoo!, Яndex, Рамблер):

  • пошукові машини – могутні інформаційні системи, розміщені на серверах вільного доступу

  • Веб-каталоги – база даних з адресами ресурсів з різноманітною по темах і обсягом інформацією

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]