Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект_Маркетинг услуг.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
477.18 Кб
Скачать

2.3 Особливості і специфіка маркетингу послуг

Стосовно практичного використання маркетингу сфера послуг значно відстає від виробництва, хоча із загостренням конкуренції у зв’язок зі швидким зростанням кількості виробництв послуг, маркетинг починають використовувати усе більше сервісних фірм. У розвинутих країнах одними з перших стали застосовувати маркетинг авіакомпанії і туристські фірми. На основі отриманої в ході маркетингових досліджень інформації вони приймали заходи, щоб зробити мандрівку менш обтяжливою та більш приємною і комфортною.

Потім до маркетингу звернулися банки. Спочатку маркетинг використовувався лише як засіб стимулювання залучення клієнтів, але згодом більшість банків сформували власні маркетингові служби.

В маркетингу послуг домінуюче положення займає необхідність обліку соціальних чинників. Результат діяльності сфери послуг формує соціальне середовище і умови життєдіяльності людини, тому маркетинг може розглядатися як особливий вид соціальної роботи.

Маркетингова діяльність є спробою зробити максимально керованим процес виробництва і реалізації послуг. Реалізація основної функції маркетингу – виробництво і збут послуг – доповнюється комплексом різноманітних функцій і видів діяльності:

- вивчення ринку послуг і аналіз результатів дослідження;

- виявлення існуючого і потенційного попиту споживачів на послуги;

- організація науково-дослідної діяльності по створенню і виробництву послуг – новинок, координація проектування і виробництва послуг;

- оптимізація асортиментного ряду послуг і системи їх розподілу;

- розробка цінової політики;

- формування попиту на послуги і стимулювання збуту за допомогою рекламної дії;

- формування іміджу підприємства сфери послуг і громадської думки по відношенню до морально застарілих послуг.

Тема 3. Комплексні дослідження попиту на ринку послуг

3.1 Система маркетингової інформації

Основою будь-яких досліджень є система маркетингової інформації.

Система маркетингової інформації – постійно діюча система взаємозв'язку людей, обладнання і методичних прийомів збору, класифікації, аналізу, оцінки і розповсюдження актуальної і точної інформації для використання останньої в плануванні та контролі маркетингових заходів.

Система збору зовнішньої поточної маркетингової інформації – набір джерел і методичних прийомів, за допомогою яких керівники одержують інформацію про комерційне середовище.

Система внутрішньої звітності – баланс підприємства: поточний збут, витрати, рух грошової готівки, дебіторська і кредиторська заборгованість.

Система маркетингових досліджень – систематичне визначення кола даних про маркетингову ситуацію, їх відбір, аналіз і звіт про результати.

Основу системи аналізу маркетингової інформації складають статистичний банк і банк моделей.

Статистичний банк – сукупність сучасних методик статистичної обробки інформації, дозволяючий якнайповніше розкрити взаємозалежності в рамках підборки даних і встановити ступінь їх статистичної залежності.

Банк моделей – набір математичних моделей, сприяючих ухваленню оптимальних маркетингових рішень діячами ринку.