Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

4. Завдання і порядок виконання роботи

Дослідження асинхронного RS-тригера.

1. Відкрийте файл рис.512.ms10 (схема віртуальної лабораторної установки зображена на рис.12) для перевірки закону функціонування асинхронного RS-тригера.

Рис.12. Схема віртуальної лабораторної установки для перевірки закону функціонування асинхронного RS-тригера

Схема установки включає перемикачі S (клавіша ”S”), R (клавіша ”R”) для зміни значень вхідних змінних R і S; індикаторів рівнів для визначення станів вихідних змінних Q, Q'; вольтметрів V1 і V2 для виміру вихідної напруги, що відповідає логічним ”1” чи ”0”.

2. Підготувати віртуальну установку до роботи:

– перемикачі S і R за допомогою клавіш “S”, ”R” встановити в положення 2|, при якому вхідні змінні R і S рівні 0.

3. Включити установку на моделювання. При цьому тригер переключається в нульовий стан: на Q виході “0”, а на Q' - “1”. Це відповідає нульовому набору таблиці істинності. За допомогою вольтметрів V1 і V2 виміряти значення рівнів “1” і “0”, і в таблиці істинності замість логічних нулів і одиниць для виходів Q і Q' записати виміряне значення напруги.

4. Змінюючи положення перемикачів S і R перевірити всі набори таблиці істинності. Вимкнути моделювання. Заповнити таблицю переходів підставивши замість нулів і одиниць відповідні покази вольтметрів.

5. Відкрийте файл рис.513.ms10 (схема віртуальної лабораторної установки зображена на рис. 13) для дослідження RS-тригера в динамічному режимі.

Рис.13. Схема віртуальної лабораторної установки для дослідження RS-тригера в динамічному режимі

В схему входять: асинхронний RS-тригер; генератор слів, логічний аналізатор.

6. Двічі клацнути лівою кнопкою миші по піктограмі генератора слів. На генераторі слів необхідно перевірити або встановити наступні режими:

1. Step, для покрокового виконання;

2.Internal, для внутрішнього запуску;

3. Запуск по передньому фронту клавішею ;

4. Frequency: 1 КГц;

5.У вікні генератора слів перевірити наступні шість наборів:

0 0 0 12

0 0 1 02

0 0 0 02

0 0 0 12

0 0 1 02

0 0 0 12.

7. Включити схему на моделювання. При цьому на логічному аналізаторі тими ж кольорами, що і провідники входів S, R і виходів Q, Q' , будуть по тактах малюватися їх логічні рівні. Після 5-6 тактів слід вимкнути режим моделювання.

8. Перемалювати в протокол зображення з логічного аналізатора і скласти таблицю переходів тригера по графіку аналізатора.

Дослідження синхронного RS-тригера.

1. Відкрийте файл рис.514.ms10 (схема віртуальної лабораторної установки зображена на рис. 14) для перевірки закону функціонування синхронного RS- тригера.

Рис 14. Схема лабораторної установки для дослідження

закону функціонування синхронного RS-тригера

У лабораторну установку входять: перемикачі 1, S, C, R, 0 для зміни логічних значень сигналів S і R; перемикач 1 для виставки тригера в одиничний стан (Set) та 0 – для виставки в нульовий стан (Reset); синхронний RS – тригер ; 2 індикатора логічних рівнів.

2. Перевірити закон функціонування тригера відповідно до таблиці переходів 2 і перемикачів S, C, R. Для цього включити схему на моделювання. Таблицю переходів заповнити замість нулів і одиниць потенціалами, що були отримані при дослідженні асинхронного RS-тригера. Підключивши почергово перемикачі 1 та 0 подивіться як зміниться стан тригера. Вимкніть моделювання.

3. Відкрийте файл рис.515.ms10 (схема віртуальної лабораторної установки зображена на рис. 15) для дослідження синхронного RS-тригер в динамічному режимі.

Рис 15. Схема віртуальної лабораторної установки для дослідження

синхронного RS-тригер в динамічному режимі

У схему установки входять: синхронний RS-тригер; генератор слів; логічний аналізатор.

4. Двічі клацнути лівою кнопкою мишки на піктограмі генератора слів і піктограмі логічного аналізатора.

В вікні генератора слів виставити послідовність чисел, що будуть подаватися на тригер для зміну його стану. (ПРИМІТКА: RSС- тригер спрацьовує по передньому фронту синхроімпульсів).

5. Включити схему на моделювання. Після 5-6 тактів слід вимкнути режим моделювання. Перемальовувати в протокол зображення з логічного аналізатора і скласти таблицю переходів тригера по графіку аналізатора.

5. Зміст звіту

Звіт повинен бути оформлений на аркушах паперу й містити:

  1. Ціль роботи й номер варіанту.

  2. Принципові схема віртуальних установок дослідження (рис.12-15).

  3. Результати вимірів, таблиці переходів, графіки динаміки роботи асинхронного та синхронного RS-тригера.

  4. Висновки, що базуються на аналізі отриманих результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]