Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15475_фінанси.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
32.09 Кб
Скачать

Задача 9

Зробіть висновки про стан ліквідності підприємства та фактори, що вплинули на такий стан, зважаючи на те, що сума короткострокових зобовязань на кінець року порівняно з такими станом на поч. року майже не змінилась, якщо: - коефіцієнт абсолютної ліквідності на поч. року = 0,1 -коефіцієнт абсолютної ліквідності на кін. року = 0,05 - коефіцієнт термінової ліквідності на поч. року = 0,6 - коефіцієнт термінової ліквідності на кін. року = 1,7 - коефіцієнт поточної ліквідності на поч. року = 1,5 - коефіцієнт поточної ліквідності на кін. року = 1,9

Відповідь:

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, що на початок року 0,1 частота короткострокових зобов’язань може бути погашена негайно, а на кінець року цей показник зменшився до 0,05. Значення коефіцієнту абсолютної ліквідності повинно бути у межах від 0,2 до 0,35. Це говорить про те, що дане підприємство втрачає готовність негайно ліквідувати короткострокову заборгованість. Факторами, які вплинули на такий стан можуть бути: недостатність грошових коштів на підприємстві або зростання поточних зобов’язань.

Коефіцієнт швидкої ліквідності показує, що на початок року 0,6 поточних зобов’язань може бути погашена не тільки за рахунок грошових коштів, але і за рахунок очікуваних фінансових надходжень. На кінець року спостерігаємо зростання цього показника до 1,7. Нормативне значення цього показника повинно бути більше 1. Таким чином, на початок року дане підприємство було не в змозі погасити поточні зобов’язання. До кінця року стан підприємства покращився. Фактори, які вплинули на такий стан: на початок року на підприємстві спостерігалася значна дебіторська заборгованість, а до кінця року частина була погашена. Дане підприємство має можливість сплачувати поточні зобов’язання, якщо розрахунки з дебіторами будуть проводитись вчасно.

Коефіцієнт поточної ліквідності говорить про те, що на початок року 1,5 грошових одиниць оборотних засобів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зобов’язань, а на кінець року цей показник зріс до 1,9. Критичне значення цього показника дорівнює 1. Коефіцієнт поточної ліквідності на початок та кінець року знаходився у межах 1,5-2. Це говорить про те, що підприємство своєчасно ліквідує борги. Підприємство погашає короткострокові зобов’язання в основному за рахунок поточних активів. Фактори, які вплинули на такий стан: достатність ресурсів, зростання оборотних активів, зростання очікуваних фінансових надходжень.

За допомогою показників ліквідності підприємства можемо зробити висновок, що дане підприємство не може погашати короткострокову заборгованість негайно. Підприємство на початок року не могло погасити поточні зобов’язання, але на кінець року, після того, як з ним розрахувалися дебітори, у нього з’явилася можливість. На основі даних, можемо стверджувати, що підприємство вчасно ліквідує борги. Як ми бачимо, деякі показники ліквідності значно нижчі, ніж нормативні, але це ще не дає підстави висновувати про неможливість підприємсва негайно погасити свої борги, бо малоймовірно, щоб усі кредитори підприємства одночасно пред’явили йому свої боргові вимоги. Хоча і є випадки, коли коефіцієнти ліквідності можуть характеризувати фінансовий стан як задовільний, однак, ця оцінка буде помилковою, якщо в поточних активах значну питому вагу матимуть неліквідні активи й короткострокова заборгованість. Збільшення власних оборотних коштів може говорити про ріст ліквідності підприємства. Зниження значення коефіцієнту абсолютної ліквідності говорить про загальне погіршення ситуації з забезпеченістю оборотними коштами і про необхідність серйозних заходів для керування ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]