Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_losof_ya_metodichka.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.34 Кб
Скачать

25

Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім.М.Бойчука

Факультет декоративно-прикладного мистецтва

Кафедра гуманітарних та соціально-економічних дисциплін

«Основи філософських знань»

Методичні матеріали

для виконання семінарських

та самостійних завдань

(для студентів факультетів «Дизайн» та «ДПМ»)

Викладач – кандидат юридичних наук Дорохіна Юлія Анатоліївна, zdobuvach@ukr.Net

Метою курсу є:

  • вироблення уявлень про філософію як дисципліну строго мислення та унікальний спосіб мислення, що породжує власний дискурс з певними концептами, проблемами, способами їх вирішення та історією;

  • ознайомлення з історичним розвитком філософії та її галузевим розмаїттям;

  • обґрунтування філософії як ключового компонента європейської раціональності. (У зв’язку з цим розгляд філософії головним чином обмежується європейською традицією);

  • ознайомлення з основами дисциплін «релігієзнавство», «логіка», «етика» та «естетика».

Належність української культури до європейської цивілізації визначає актуальність даного підходу.

Спосіб викладання. У лекціях здійснюється аналіз природи філософії як дисципліни строго мислення, що складає ключовий компонент європейської раціональності. У зв’язку з цим розгляд філософії головним чином обмежується європейською традицією. Належність української культури до європейської цивілізації визначає актуальність даного підходу. В основу викладу філософських знань покладено розгляд основних філософських подій, за допомогою котрих стає можливим представити філософію як унікальний спосіб мислення, що породжує власний дискурс з певними концептами, проблемами, шляхами їх вирішення (напрямками), історією та представниками. Такий підхід дозволяє максимально структурувати в рамках курсу величезний обсяг філософського матеріалу з майже трьохтисячолітньою традицією. Матеріал курсу філософії розміщений у строгій послідовності – історія філософії, філософські проблеми природознавства і соціальна філософія. Всі розділи курсу розглядаються в органічній єдності. Практичні заняття спрямовані на поглиблене вивчення першоджерел. Практичні заняття спрямовані на поглиблене вивчення першоджерел.

Семінарські заняття спрямовані на поглиблене вивчення першоджерел у контексті тем лекційних занять. Підготовка до семінару передбачає аналітичну роботу з текстами з тим, щоб отримати відповіді на сформульовані питання до семінарського заняття питання у контексті матеріалу, що був викладений на лекції.

Система контролю. Упродовж навчального семестру студент зобов’язаний відпрацювати практичні заняття (максимальна оцінка – 40 балів) і підготувати письмову роботу (максимальна оцінка – 20 балів), написати дві модульні (контрольні) роботи (максимальна оцінка – 10 балів) та реферат (максимальна оцінка – 15 балів). Після закінчення курсу студент складає іспит (максимальна оцінка – 12 балів).

Теми лекційних та семінарських занять

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]