Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач по АТС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
675.33 Кб
Скачать

5 Взаємозалежність сигнальних показань на вхідному світлофорі від показань на вихідних світлофорах

У таблиці взаємозалежності показань світлофорів (5.1) указуються показання вхідного світлофорів при прийомі і беззупинному перепуску поїздів за основними і варіантними маршрутами.

Таблиця 5.1 - Взаємозв’язок показань вхідного та вихідного світлофорів при непарному напрямку руху

Маршрут

Показання світлофору

Н

Н1

Н3

Н5

Н6

Н7

Прийом на І-у колію по основному маршруту

Прийом на І-у колію по варіантному маршруту

Прийом на 3, 5, 7 колії по основному маршруту і на 3, 5,7 колії по варіантному маршруту

1

Перепуск по I-ї колії по основному маршруті прийому

Перепуск по I-ї колії по варіантному маршруті

Перепуск по 3-ї колії по основному маршруті прийому

Перепуск по 3-ї колії по варіантному маршруті

6 Характеристика системи централізації на станції

В залежності від відсотка використаних мікропроцесорних пристроїв від загальної кількості апаратури системи централізації можуть бути мікропроцесорні та гібридні.

У гібридних системах апаратура наборної групи виконується на мікропроцесорних пристроях, а виконавчої – на реле. Такі системи називаються релейно-процесорною централізацією (РПЦ).

Рисунок 6.1 – Структурна схема релейно-процесорної централізації

Система РПЦ побудована за трьохрівневою структурою.

Верхній рівень складають автоматизовані робочі місця чергового по станції (АРМ ДСП) на базі резервованих електронних обчислювальних машин (ЕОМ) і автоматизованого робочого місця чергового електромеханіка (АРМ ШНЦ).

До другого рівня відноситься комплекс технічних засобів керування і контролю (КТС УК), який забезпечує функції: сбіру, обробки і зберіганню інформації про стан об’єктів ЕЦ; передачу цієї інформації на АРМ ДСП, а при необхідності і інші АРМи по локальній окислювальній мережі (ЛВС); прийом від АРМ ДСП з послідуючою реалізацією команд по встановленню, відміні і штучному розмиканню маршрутів, переводу стрілок і інше.

КТС УК складається з двох паралельно і незалежно функціонуючих комплектів – основного і допоміжного. У випадку виникнення несправностей у першому комплекті реалізація його функцій автоматично виконується другим комплектом. Один із них є активним, другий – пасивним і знаходиться у «гарячому» режимі, обидва комплекти в процесі роботи обмінюються інформацією між собою по ЛВС. До кожного комплекту включено РС-сумісний промисловий контролер, плат контролю (модулів вводу) та керування (модулів виводу).

Третій рівень включає виконавчі схеми релейної централізації. В РПЦ використовуються схемні рішення виконавчої групи систем ЕЦ. В загальному випадку схеми виконавчої групи складаються з:

- типових схемних блоків, що з’єднані за планом станції;

- схем керування напільними пристроями;

- схем загального комплекту.

Система РПЦ може працювати у двох режимах: основному і допоміжному. У основному режимі реалізуються функції контролю стану станційних пристроїв і керування об’єктами системи централізації з забезпеченням усіх умов безпеки руху поїздів традиційними релейними схемними рішеннями. У допоміжному режимі можна керувати пристроями системи при порушеннях їх нормального функціонування.

До наборної групи відносяться наступні блоки керування:

- НПМ поїзним або сполученим світлофором;

- НМІ одиночним маневровим світлофором, встановленим на межі двох стрілочних ізольованих ділянок;

- НМIIП одним із двох світлофорів, встановлених у створі, або світлофором з тупику;

- НМIIАП другим маневровим світлофором, встановленим у створі;

- НМІ одиночним маневровим світлофором, установленим на межі двох стрілочних секцій (НМIД - допоміжний блок);

- НСО×2 двома поодинокими стрілками;

- НСС спареними стрілками (стрілками з’їзду);

- НН (використовується для визначення напрямку і роду встановлюваного маршруту в горловині станції).

Ув’язка КТС УК з виконавчими схемами по керуванню виконується за допомогою модулів виведення, по контролю – модулів введення. Модулі поєднуються з зовнішніми колами схем виконавчої групи, до яких відносяться кола кнопок на пульті, датчиків контролю за станом об’єктів схеми встановлення, замикання і розмикання маршрутів; керування стрілками та світлофорами та інші.

Задана станція відноситься до великих (20 стрілок у непарній горловині) проміжних станцій, з середнім розміром руху поїздів, тому на ній доцільно проектувати РПЦ з трирівневої структурою.