Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_для_лаб_Мтзкіт_2011.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
126.32 Кб
Скачать
  1. «Дорога» 2 «Автомобіль» 3 «Руль»

«Олівець» відноситься до «Ручка» , як «Мотоцикл» відноситься до…

Дитина вводить номер вірної відповіді. Програма перевіряє вірність відповіді, якщо вона невірна виводить вірну відповідь. Програма запам’ятовує питання з невірними відповідями і наприкінці питань знову задає їх. Якщо відповідь на питання вірна, задається наступне питання.

Програма повинна мати модульну структуру. Предметну область і обсяг предметної області студент обирає сам.

  1. Скласти програму, яка створює частотний словник. Програма вводить текст, розбирає його на слова, сортує словник і виявляє різні форми кожного слова. Після чого для кожної групи форм одного слова підраховується частота, з якою зустрічається в тексті це слово. Частота зберігається разом з групою форм. Частотні словники застосовуються для швидкості вибору слів до тлумачних словників або тезаурусів за обсягом. Передбачається увід різних текстів за предметною областю для поповнення словника. Програма повинна мати модульну структуру.

  2. Скласти програму, яка поповнює вхідний текст реченнями, що виводяться на основі псевдофізичних логік часу. Програма повинна мати модульну структуру. Для поповнення тексту програма виділяє в тексті речення або частини речення – точкові події, які мають часові характеристики. Наприклад, «Я приїхав сьогодні». Або виділяються в тексті речення, в яких є дві події, пов’язані не метричними відношеннями «раніше», «пізніше», «одночасно». Речення можуть мати інтерпретацію вказаних відношень іншими словами.

Для виявлення подій програма повинна мати опис типів речень. Кожен опис містить частину мови, рід число, відмінок, час, особу. Програма застосовує також словники, в яких є слова разом з їх характеристиками, аналогічні вказаним у типах речень. Крім того потрібен словник синонімів для виділення відношень.

Застосовуючи схеми правил виводу для точкових не метричних часових відношень програма формує нове речення і поповнює ним текст. Програма повинна мати модульну структуру. (Представление знаний о пространстве в интеллектуальных системах. (Е.Ю. Кандрашина, Л.В. Литвинцева, Д.А. Поспелов с. 98-102)

  1. Скласти програму, яка поповнює вхідний текст реченнями, що виводяться на основі псевдофізичних логік часу. Програма повинна мати модульну структуру. Для поповнення тексту програма виділяє в тексті речення або частини речення – точкові події, які мають часові характеристики. Наприклад, «Я приїхав о першій годині». Або виділяються в тексті речення, в яких є дві події, пов’язані метричними відношеннями «раніше на 2 години», «пізніше на 15 хвилин». Речення можуть мати інтерпретацію вказаних відношень іншими словами.

Для виявлення подій програма повинна мати опис типів речень. Кожен опис містить частину мови, рід число, відмінок, час, особу. Програма застосовує також словники, в яких є слова разом з їх характеристиками, аналогічні вказаним у типах речень. Крім того потрібен словник синонімів для виділення відношень.

Застосовуючи схеми правил виводу для точкових метричних часових відношень програма формує нове речення і поповнює ним текст. Програма повинна мати модульну структуру. (Представление знаний о пространстве в интеллектуальных системах. (Е.Ю. Кандрашина, Л.В. Литвинцева, Д.А. Поспелов с. 98-102)

  1. Скласти програму, яка оцінює звучання слова(фоносемантичний ореол слова). Програму можна застосовувати для вибору ім’я дитини, назви фірми, виробу, тощо. Слово складається зі звукобукв, тому що буква може складатися з двох звуків, наприклад «я - йа». Для оцінки звучання застосовують числову вагу звукобукв за шкалами оцінки типу «світле-темне», «ніжне-грубе», і т. п., а також список букв з частотами використання в мові. Фоносемантичний ореол оцінюється за формулами:

, де

оцінка змісту звуку за шкалою;

-коефіцієнт для обліку ваги кожного звуку в слові.

Коефіцієнти обчислюються за наступними формулами.

Коефіцієнт першої букви слова: ;

Коефіцієнт букви слова під наголосом: ;

Коефіцієнт інших букв слова: .

Програма повинна мати модульну структуру. (див. А.П. Журавлев, Звук и смысл).

  1. Скласти програму, що перевіряє знання студента про групу стандартних предикатів Прологу, які працюють з динамічними фактами. Програма виводить на екран контрольне питання і відповідні відповіді - одну вірну і декілька невірних. Студент вводить номер вірної відповіді. Програма перевіряє вірність відповіді, якщо вона невірна виводить вірну відповідь. Програма запам’ятовує питання з невірними відповідями і наприкінці питань знову задає їх. Якщо відповідь на питання вірна, задається наступне питання.

Програма повинна мати модульну структуру. Обсяг предметної області студент обирає сам.

  1. Скласти програму, що перевіряє знання студента про групу стандартних керуючих конструкцій мови Lisp. Програма виводить на екран контрольне питання і відповідні відповіді - одну вірну і декілька невірних. Студент вводить номер вірної відповіді. Програма перевіряє вірність відповіді, якщо вона невірна виводить вірну відповідь. Програма запам’ятовує питання з невірними відповідями і наприкінці питань знову задає їх. Якщо відповідь на питання вірна, задається наступне питання. Програма повинна мати модульну структуру. Обсяг предметної області студент обирає сам.

  2. Скласти програму, що дозволяє швидко знайти у тлумачному словнику за словом зміст статті або рухатися по словам тлумачного словника і за обраним словом одержати статтю. Програма повинна дозволяти шукати слово за набором декількох букв. Програма повинна мати модульну структуру.

  3. Скласти програму, що веде бесіду з користувачем на тему «Програмування». Програма задає перше питання і аналізує відповідь користувача. Залежно від відповіді програма може зробити просто зауваження, або задати ще питання. Користувач вводить речення або питання. Бесіда продовжується до виходу з програми. Програма повинна передбачити різні виходи з бесіди.

Для аналізу речення користувача у програмі застосовуйте метод ключових слів. Ключові слова – це слова, які знає програма за темою. Ключове слово або декілька ключових слів(частина речення) визначають ситуацію. Кожній ситуації відповідає певне речення або питання, яке виводить програма. Кожний крок (ситуація-речення) запам’ятовується для застосування у неясній ситуації. Якщо речення користувача не містить ключове слово, то можливі варіанти відповіді програми: повернення до попередньої ситуації, яка вже була «Раніше ви згадали про …» або «Розкажіть докладніше». Програма повинна мати модульну структуру. Д. Марселлус. Программирование экспертных систем на Турбо Прологе. с.183-190.

  1. Скласти програму, що веде бесіду з користувачем на тему «Музика». Програма задає перше питання і аналізує відповідь користувача. Залежно від відповіді програма може зробити просто зауваження, або задати ще питання. Користувач вводить речення або питання. Бесіда продовжується до виходу з програми. Програма повинна передбачити різні виходи з бесіди.

Для аналізу речення користувача у програмі застосовуйте метод ключових слів. Ключові слова – це слова, які знає програма за темою. Ключове слово або декілька ключових слів(частина речення) визначають ситуацію. Кожній ситуації відповідає певне речення або питання, яке виводить програма. Кожний крок (ситуація-речення) запам’ятовується для застосування у неясній ситуації. Якщо речення користувача не містить ключове слово, то можливо два варіанта відповіді програми: повернення до попередньої ситуації, яка вже була «Раніше ви згадали про …» або «Розкажіть докладніше». Програма повинна мати модульну структуру. Д. Марселлус. Программирование экспертных систем на Турбо Прологе. с.183-190.

  1. Скласти програму, що за групою введених текстів створює частотний словник можливих сполучень приголосних букв, що зустрічаються в українській мові. Аналогічний словник існує в текстовому редакторі WORD. Такий словник дозволяє виявляти орфографічні помилки в словах. Сполучення букв, що мають більшу частоту, розташовуються попереду, що збільшує швидкість знаходження сполучення. У програмі треба передбачити поповнення та корегування словника при вводі нових текстів. Програма повинна мати модульну структуру.

  2. Написати програму «Телефонний довідник». Програма повинна мати телефони підрозділів установ та квартирні телефони. Програма повинна вміти поповнювати довідник, вилучати компоненту власника та корегувати прізвище власника або назву установи, корегувати номер телефону. Програмний пошук номера телефону можна виконувати за прізвищем власника без ім’я та по батькові або з ним; за адресою власника; за назвами підрозділу та його установи, за адресою установи. Можна також виявити за номером телефону його власника. Програма повинна мати модульну структуру.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2