Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комп.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
36.28 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОТРУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДОМАШНЯ РОБОТА

З дисципліни: «Комп’ютерні мережі та телекомунікації»

На тему: «Бездротові комп’ютерні мережі»

Варіант №6

Виконала

Студентка 205гр. ФМЛ

Пустовар Яна

Перевірив:

Проценко М.М.

Київ 2011

ЗМІСТ

  1. Поняття про бездротові комп’ютерні мережі

    1. Загальні відомості……………………………………………………...2-4

    2. Методи передачі інформації в бездротових мережах…………………4

    3. Технологія широкосмугового сигналу (Spread Spectrum)…………..4-5

    4. Метод прямої послідовності (DSSS)……………………………….....5-6

    5. Устаткування для побудови бездротових мереж……………………..6

  2. Пропускна здатність каналу………………………………………………...7

  3. Поняття порту………………………………………………………………7-8

  4. Одномодова та багатоходова передача даних……………………………8-9

  5. Висновки…………………………………………………………………….10

  6. Список використаних джерел……………………………………………...11

1.Поняття про бездротові комп’ютерні мережі

1.1.Загальні відомості. Область застосування бездротових комп’ютерних мереж можна обкреслити простою фразою: до бездротових технологій слід вдаватися тільки після того, як стане ясно, що традиційне мережеве устаткування непридатне. Ситуація ця виникає, коли прокладка кабелів пов’язана з великими матеріальними витратами або просто неможлива.

Тут існують дві різні великі групи застосувань, що відрізняються як причинами неможливості використання кабельних систем, так і вживаним устаткуванням.

По-перше, потреба в бездротовій техніці виникає, коли необхідно забезпечити зв’язок між користувачами в закритому приміщенні, де прокладка кабелю неможлива або недоцільна. Це перш за все склади, різні промислові приміщення із залізобетонною або металевою підлогою, мобільні користувачі, тимчасові крапки з яких необхідний доступ до корпоративної мережі.

По-друге, промисловістю випускаються бездротові мережеві мости для організації зв’язку між видаленими сегментами локальних мереж. У російських умовах іноді ця техніка - єдиний засіб організації доступу до видалених сегментів. Причина такого положення - відсутність інфраструктури передачі даних.

Прокладка індивідуального кабелю може коштувати надзвичайно дорого, до того ж буває важко або практично неможливо отримати дозвіл на проведення кабельних робіт такого роду. Топології бездротових мереж, вживаних в обох цих ситуаціях, також принципово різні.

В першому випадку мережа організовується за допомогою мережевих радіоадаптерів, що працюють в рамках топології Ethernet, але що використовують радіохвилі як середовище передачі інформації. Мережеві радіоадаптери, що працюють за цією схемою, бувають як правило забезпечені всенаправленними антенами.

В другому випадку можна використовувати ті ж самі пристрої і для наведення бездротових мостів між двома видаленими сегментами. Змінюється лише тип використовуваних антен - для організації бездротових мостів слід застосовувати направлені антени. Дальність зв′язку при цьому може досягати 15-20 км. При використанні спеціальних підсилювачів можна побудувати радіо мости дальністю до 40-50 км.

1.2.Методи передачі інформації в бездротових мережах. Сучасні засоби радіозв′язку працюють на частотах від сотень мегагерц до десятків гигагерц. Радіоспектр роздільний на ділянки, відведені самим різним застосуванням; радіозв′язок тільки одне з них. Кожна ділянка радіоспектру нарізана на канали однакової “ширини”.

Максимальна швидкість передачі даних в даному каналі залежить тільки від ширини каналу, а не від ділянки спектру, в якому він знаходиться. Зрозуміло, що в діапазоні частот, скажімо, від 8 гігагерц до 9 гігагерц укладеться в 10 разів більше каналів певної ширини, чим в діапазоні від 800 мегагерц до 900 мегагерц.

1.3.Технологія широкосмугового сигналу (Spread Spectrum). Для того, щоб послати радіосигнал великої потужності в СВІЧ-діапазоні, потрібний дорогий передавач з підсилювачем і дорога антена великого діаметру. Для того, щоб прийняти без перешкод сигнал малої потужності, також потрібна дорога велика антена і дорогий приймач з підсилювачем.

Так йде справу при використання звичайного “узкополосного” радіосигналу, коли передача відбувається на одній певній частоті, а точніше, у вузькій смузі радіо-спектру, що оточує цю частоту (частотному каналі). Картину ускладнюють ще і різні взаємні перешкоди між узкополоснимі сигналами великої потужності, що передаються близько один від одного або на близьких частотах.

Зокрема, узкополосний сигнал може бути просто заглушений (випадково або навмисно) передавачем достатньої потужності, що настроївся на ту ж частоту.

Саме ця незахищеність від перешкод звичайного радіосигналу викликала до життя розробку, спочатку для військових застосувань, абсолютно іншого принципу радіопередачі, званого технологією широкосмугового сигналу, або шумоподібного сигналу.

Ідея Spread Spectrum полягає в тому, що для передачі інформації використовується значно ширша смуга частот, чим це потрібно при звичайній (у вузькому частотному каналі) передачі.

1.4. Метод прямої послідовності (DSSS). Не забираючись в технічні деталі, метод прямої послідовності (DSSS) можна уявити собі таким чином. Вся використовувана “широка” смуга частот ділиться на деяке число підканалів - за стандартом 802.11 цих каналів 11, і ми так і вважатимемо в подальшому описі.

Кожен передаваний біт інформації перетворюється, по наперед зафіксованому алгоритму, в послідовність з 11 біт, і вони передаються одночасно і паралельно, використовуючи всі 11 підканалів. При прийомі, отримана послідовність біт декодується з використанням того ж алгоритму, що і при її кодуванні.

Інша пара приймач-передавач може використовувати інший алгоритм кодування - декодування, і таких різних алгоритмів може бути дуже багато.

Перший очевидний результат застосування цього методу - захист передаваної інформації від підслуховування (”чужий″ DSSS-приймач використовує інший алгоритм і не зможе декодувати інформацію не від свого передавача). Але важливішою виявилася інша властивість описуваного методу.

Воно полягає в тому, що завдяки 11-кратній надмірності передачі можна обійтися сигналом дуже маленької потужності (в порівнянні з рівнем потужності сигналу при використанні звичайної узкополосной технології), не збільшуючи при цьому розмірів антен.

При цьому сильно зменшується відношення рівня передаваного сигналу до рівня шуму, (т.е. випадкових або навмисних перешкод), так що передаваний сигнал вже як би невиразний в загальному шумі. Але завдяки його 11-кратній надмірності приймаючий пристрій все ж таки зуміє його розпізнати.

Ще одна надзвичайно корисна властивість DSSS-пристроїв полягає в тому, що завдяки дуже низькому рівню потужності свого сигналу вони практично не створюють перешкод звичайним радіопристроям (узкополосним великій потужності), оскільки ці останні приймають широкосмуговий сигнал за шум в межах допустимого.

1.5. Устаткування для побудови бездротових мереж. В даний час на ринку присутні продукти, що реалізовують різноманітні конфігурації бездротових мереж. Продукти, що відносяться до різних категорій, можуть представляти кардинально різні технічні рішення, зрозуміло, так само розрізняються і їх ціни (у декілька разів).

Тому, перш ніж вибрати конкретний продукт, необхідно ретельно проаналізувати умови його роботи невірне рішення при закупівлі може обернутися істотними непродуктивними витратами.

Через ряд об’єктивних причин:

- краща відповідність вимогам тех. завдання;

- оптимальне співвідношення ціна / продуктивність;

- краща програмно-технічна підтримка;

- фірма виробник зарекомендувала себе на ринку як постачальник високоякісного устаткування.