Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SM.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Портфель бізнесу фірми.

Портфель бізнесу фірми - це сукупність стратегічних господарських підрозділів (СГП) фірми.

СГП – це відокремлений організаційний підрозділ підприємства, який обособлює певну сферу бізнесу фірми.

СГП відрізняється від інших підроздідів двома основними параметрами:

  • він має своє коло споживачів;

  • він має своє коло конкурентів.

  1. Сутність маркетингового управління портфелем бізнесу. Завдання які воно вирішує.

Основне завдання стратегічного управління портфелем бізнесу — оцінити становище і перспективи кожного стратегічного господарського підрозділу у складі портфеля бізнесу фірми.

Сутність мяркетингового управління портфелем бізнесу Фірми полягає

у визначенні реального ринкового становища стратегічних господарських підрозділів та стратегічних напрямів їх подальшого розвитку.

Маркетингове управління портфелем бізнесу фірми розв'язує такі основні завдання:

1. визначення конкурентних позицій стратегічних господарських під­розділів фірми,

2. розподілення стратегічних ресурсів між стратегічними господарсь­кими підрозділами фірми,

3. визначення напрямів стратегічного розвитку стратегічних госпо­дарських підрозділів (від переважного розвитку до виключення зі складу портфеля бізнесу),

4. визначення пріоритетів розвитку портфеля бізнесу,

5. зменшення стратегічної вразливості портфеля бізнесу фірми,

6. досягнення рівноваги між довго- та короткостроковими перспекти­вами розвитку фірми.

Методи портфельного аналізу.

Методологічний інструментарій маркетингового управління порт­фелем бізнесу підприємства включає такі основні моделі (табл.):

  • стратегічну модель М. Портера,

  • матрицю Бостонської консультативної групи (матриця росту),

  • матрицю "'Дженерал Електрик — Мак Кінсі" (матриця привабли­ вості ринку).

Мета застосування усіх цих моделей однакова: визначити конкурентне становище стратегічних господарських підрозділів та стратегії їх розвитку.

Відрізняються ці моделі між собою, по-перше, факторами, які становлять їхню основу, по-друге, методикою визначення становища стратегічних господарських підрозділів фірми та стратегій їх подальшого розвитку.

  1. Стратегічна модель Портера.

Майкл Портер — видатний американський учений-економіст, професор Гарвардського університету. У своїй моделі стратегічні господарські підрозділи підприємства Портер розташовує у трьох позиціях залежно від співвідношення їх ринкової частки та рентабельності (рис. 5.1).

Стратегічні господарські підрозділи, які займають ліву верхню позицію моделі, охоплюють вузький сегмент ринку і мають на ньому велику рентабельність, оскільки їхні товари спеціалізовані.

Стратегічні господарські підрозділи, які займають праву верхню позицію моделі, володіють великою ринковою часткою завдяки низькій ціні або високому рівню диференціації товарів, і тому вони високорен­табельні.

Стратегічні господарські підрозділи, які займають середню позицію в моделі, перебувають у небезпечному стані: володіючи середньою ринковою часткою, вони малорентабельні. Небезпечним їхнє становище є тому, що вони не мають конкурентних переваг на ринку, і тому таке становище Портер назвав "болотом".

Висновок з моделі Портера: передусім великі стратегічні господарські підрозділи з великою ринковою часткою, з одного боку, та невеликі спеціалізовані господарські підрозділи, з іншого, можуть досягти великого рівня рентабельності. Небезпечною є середня позиція, коли стратегічний підрозділ не має можливостей та засобів для досягнення лідерства на ринку.

Стратегічні рекомендації Портера. Виходячи зі своєї моделі, М. Портер пропонує три різновиди стратегій, які можуть забезпечити стратегічному господарському підрозділу конкурентний успіх на ринку (табл. 5.2):

  • лідерство у сфері затрат (стратегія цінового лідерства),

  • стратегія диференціації,

  • стратегія концентрації (ринкової ніші).

Чому стратегічне положення господарських підрозділів, розташованих в середині моделі Портера, називається болотом?

Стратегічні господарські підрозділи, які займають ліву верхню позицію моделі, охоплюють вузький сегмент ринку і мають на ньому велику рентабельність, оскільки їхні товари спеціалізовані.

Стратегічні господарські підрозділи, які займають праву верхню позицію моделі, володіють великою ринковою часткою завдяки низькій ціні або високому рівню диференціації товарів, і тому вони високорен­табельні.

Стратегічні господарські підрозділи, які займають середню позицію в моделі, перебувають у небезпечному стані: володіючи середньою ринковою часткою, вони малорентабельні. Небезпечним їхнє становище є тому, що вони не мають конкурентних переваг на ринку, і тому таке становище Портер назвав "болотом".

Аналіз стратегії цінового лідера(СЦЛ).Її переваги та недоліки.Приклади практичного застосування її.

Стратегія цінового лідерства орієнтує підприємство на всебічне зменшення витрат виробництва й обігу для того, щоб досягти найменшого рівня витрат по галузі.

Структура стратегії цінового лідерства має такий вигляд:

  1. Досягнення найнижчих витрат виробництва й обігу.

  2. Встановлення найнижчої по галузі ціни.

  3. Зростання ринкової частки.

  4. Зростання рентабельності.

Переваги стратегії цінового лідерства:

  • підприємства з найменшими витратами одержують прибуток навіть тоді, коли конкуренти потрапили в зону збитків у результаті сильної конкурентної боротьби,

  • низькі витрати забезпечують переваги постачальників, оскільки збільшення ціни на матеріально-технічні ресурси найменшою мірою відчуває на собі ціновий лідер,

  • низькі ціни виробника забезпечують йому переваги по відно­ шенню до торговельних посередників, які заінтересовані в низькій ціні,

  • низькі витрати створюють високі вхідні бар'єри на ринках збуту,

  • у разі появи на ринку товарів-замінювачів лідер по витратах має більше можливостей для переорієнтації, ніж конкуренти.

Ризик стратегії цінового лідерства:

  • принципові технологічні зміни можуть зменшити значення да­ ної галузі,

  • конкуренти можуть досягти аналогічного рівня витрат,

  • концентрація на витратах веде до несвоєчасного реагування на зміни в навколишньому середовищі,

  • непередбачене збільшення витрат, наприклад, вартості сировини й енергії, може призвести до зменшення різниці в цінах порівняно з конкурентами.

Сутність стратегіі диференціації(СД). Приклади практичного застосування її.

Стратегія диференціації передбачає досягнення пєвних конкурентних переваг у задоволенні певних аспектів_потреб споживачів. Термін "диференціація" походить від англійського слова “dіfferent", що означає "різний, відмінний, несхожий". Таким чином, застосовуючи стратегію диференціації, підприємство має досягти конкурентних перевагу якості товару, його сервісному обслуговуванні, іміджу або інших сферах. Основна ідея диференціації полягає у тому, що товар підітриємства має відрізнятися від говарів конкурентів і бути дещо неповторним з погляду споживача. При цьому ціна й витрати мають другорядне значення і, як правило, відрізняються високим рівнем.

Необхідні умови для реалізації стратегії диференціації: значні дослідження, відповідний дизайн, використання матеріально-технічних ресурсів високої якості, інтенсивна робота зі споживачами. Переваги стратегії диференціації:

♦ створюється певний імідж товару і підприємства, що знижує чутливість споживача до ціни;

♦ прихильність споживачів і неповторність товару створюють високі вхідні бар'єри на ринок збуту;

♦ прихильність споживачів створює своєрідний захист проти товарів-замінювачів;

* висока ціна дає можливість отримання високого прибутку. Ризик стратегії диференціації:

* характеристика товару, на якій заснована диференціація, може втратити своє значення у зв'язку зі зміною системи цінностей споживача;

* збільшення ціни і відрив від цінового лідера можуть стати дуже значними;

* виникнення фірм-послідовників, які імітують стратегію диферен­ціації, зменшують її ефект.

Стратегія концентрації (СК).Що може бути об’єктом концентрації? Приклади практичного застосування СК у діяльності відомих фірм .

Стратегія концентрації передбачає спеціалізацію діяльності підприємства на одному або небагатьох сегментах ринку і завоювання на них цінового лідерства або диференціації.

Об’єктами концентрації виступають наступні сегменти ринку:

  • певна група споживачів

  • певний вид товару

  • певний географічний ринок.

Необхідна умова застосування стратегії концентрації – підприємство мусить обслуговувати обраний сегмент ринку ефективніше, ніж конкуренти, які протистоять на загальному ринку.

Приклади застосування СК:

  1. На ринку вантажних автомобілів, США: Застосувавши стратегію концентрації найбільші конкурентні переваги мають фірми “Паккар”, “Форд” та “Дженерал Моторс”. Паккар – завдяки його провідної позиції у диференціації, а “Форд” та “Дженерал Моторс” – завдяки найнижчим витратам у галузі.

  2. На ринку програмного забезпечення невелика компанія Triod Systems (Саннівейл, штат Каліфорнія), яка займалася розробкою різноманітного програмного забезпечення, розробила комп’ютерну систему для вирішення складних проблем управління запасами для оптових торгівців, які торгують автозапчастинами. Прорахувавши всі варіанти, компанія вирішила сконцентрувати свої зусилля саме на цьому сегменті і залишилася у виграші – сьогодні компанія Тriad Systems, яка стала акціонерним товариством, отримує біше $100 млн на рік.

  3. На ринку комп’ютерної техніки Digital Equipment Corporation заробила не один мільйон використавши слабке місце ІМВ в секторі малих комп’ютерів. Відповідно компанія Savin створила собі зразковий плацдарм на ринку маленьких, недорогих копіювальних апаратів – використавши відсутність їх в торговому ряду Xerox.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]