Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема бюджетне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
210.43 Кб
Скачать
  1. Бюджетне право та бюджетні правовідносини

Бюджетне право є інститутом фінансового права України. Предметом бюджетного права України є відносини щодо формування та використання державного й місцевих бюджетів. Такі відносини є бюджетно-правовими й мають свої особливості.

Предмет бюджетного права:

  1. відносини щодо організації і побудови бюджетної системи;

  2. міжбюджетні відносини;

  3. відносини щодо порядку складання, розгляду, затвердження бюджетів;

  4. відносини щодо виконання бюджету та здійснення контролю за його виконанням;

  5. відносини щодо розподілу доходів та видатків між окремими ланками бюджетної системи, а також щодо структури доходів та видатків.

Бюджетне право є невід’ємною складовою частиною фінансового права, у зв’язку з чим йому притаманні всі ознаки останнього.

Завданням бюджетного права є регулювання суспільних відносин, які складаються з приводу формування, виконання та обліку і звітності, які супроводжують виконання державного та місцевих бюджетів.

Відповідно бюджетне правоце сукупність фінансово-правових норм, які регулюють відносини з формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування шляхом прийняття та виконання державного та місцевих бюджетів. Іншими словами бюджетне правоце сукупність фінансово-правових норм, які регулюють відносини, що виникають у зв’язку з управлінням доходами і видатками держави та територіальних громад.

Особливості бюджетного права.

По-перше, бюджетне право діє у сфері відносин між органами держави (органами державної влади та місцевого самоврядування), а недержавні органи і господарюючі суб’єкти їх учасниками бути не можуть.

По-друге, бюджетне право регулює лише ті фінансові відносини, які складаються з приводу державного чи місцевих бюджетів (бюджетні та міжбюджетні відносини).

По-третє, бюджетне право ґрунтується на нормах Конституції України і безпосередньо регулюється кодифікованим нормативно-правовим актом – Бюджетним кодексом України.

По-четверте, бюджетні і міжбюджетні відносини можуть регулюватися виключно законами України, як цього вимагає стаття 92 Конституції України.

По-п’яте, бюджетним правовідносинам властива строковість – їх здійснення пов’язано з певними строками, які прямо встановлені у законі про Державний бюджет та у рішеннях про затвердження місцевих бюджетів (виконати бюджетні показники по доходах і видатках потрібно в строк – місяць, квартал, рік, а не взагалі за річним підсумком, тому що фінансування і виплати не повинні затримуватись і не здійснюються всі в кінці бюджетного року).

По-шосте, бюджетним правовідносинам властива періодичність – бюджети приймаються на певний період (календарний рік), і саме протягом цього періоду діють їх норми, а з нового періоду бюджетні відносини вже регулюються нормами нових бюджетів (за виключенням випадку, коли Державний бюджет України не приймається до 1 січня бюджетного року, і в цьому випадку продовжують діяти норми попереднього бюджету).