Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Зарплата.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Пр № 8 «Оплата праці»

Тема : Оплата праці

Мета : Визначення оплати праці при відрядній та почасовій(погодинній)

формах, розрахунок нарахувань та відрахувань на з/плату

Основні теоретично - розрахункові положення теми:

Заробітна плата – це винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

СТРУКТУРА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

У складі заробітної плати розрізняють основну і додаткову.

Основна частина заробітної плати включає тарифні ставки робітників та посадові оклади інженерно-технічного персоналу (ІТП) і службовців. Вона враховує суспільно-нормативну міру праці, яка формується під впли­вом об'єктивних чинників виробництва і праці, стійкі відмінності у квалі­фікації працівників, складність і відповідальність їхньої роботи, умови праці, її інтенсивність тощо.

Додаткова заробітна плата залежить від чинників виробничої діяль­ності, які не можуть бути повною мірою враховані заздалегідь. Вони відби­вають специфічні умови праці на цьому підприємстві, індивідуальні ко­лективні результати праці. Формами винагороди за таку працю є різні доплати і надбавки.

ФОРМИ І СИСТЕМИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Заробітна плата існує у двох формах: відрядній і почасовій.

За відрядної форми оплата праці проводиться за нормами й розцінками, установленими на підставі розряду працівника. Відрядна форма заробітної плати застосовується переважно тоді, коли за відповідного рівня механізації виробництва результат діяльності знач­ною мірою залежить від інтенсивності праці робітників. Результати праці виражають у кількості продукції або кількості операцій.

За відрядної форми оплати праці зростає частка відрядно-преміальної. За непрямої відрядної системи заробіток працівника залежить не від його особистого виробітку, а від результатів праці праців­ників, що їх він обслуговує. Відрядно-прогресивну оплату застосовують там, де потрібні стимули для підвищення інтенсивності праці (наприклад, упроваджують розцінки залежно від ступеня виконання прогресивних норм виробітку).

За почасової форми заробітної плати оплата праці робітників здійснюється за годинними (денними) тарифними ставками з ура­хуванням відпрацьованого часу та рівня кваліфікації, що визначаєть­ся тарифним розрядом.

У будівництві широко використовують акордну оплату праці. Відмінність акордної системи полягає в тім, що працівникові або групі працівників розцінки встановлюються не за окремі опе­рації, а за весь комплекс робіт із визначенням кінцевого строку його виконання.

Формули до задач :

1.Заробітна плата при прямій відрядній системі оплаті праці :

З п.в = Рі х Nфі,

де: З п.в – з/п пряма відрядна;

Рі – розцінка за і- й вид продукції;

і – фактичний випуск продукції і-го виду.

1.1. Розцінка на певний вид продукції:

Рі = Тшт і х Св ,

де : Рірозцінка;

Тшт і- норма часу на виконання і-ї операції;

Свгодинна тарифна ставка відрядника за розрядом робіт.

2. Заробітна плата при відрядно преміальній системі оплаті праці :

З в.п. = З т.в. + Д в,

де : З в.п. – з/п відрядно - преміальна;

З т.в. – тарифна заробітна плата відрядника (З т.в.= З п.в);

Д в - преміальні доплати.