Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовність молодих людей до шлюбу.7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
335.36 Кб
Скачать

І. Методологічна частина.

1.1. Обґрунтування проблеми дослідження.

Проблеми молоді, її освіти, виховання, соціального становлення, участі в суспільному житті завжди перебувають у центрі уваги. Для того щоб процес формування молоді відбувався адекватно суспільним процесам, необхідно визначити її роль та місце в суспільстві, з’ясувати труднощі, проблеми, які стоять перед нею. Серед них є традиційні – кохання, дружба, пошуки сенсу життя, створення сім’ї. На мою думку, саме створення сім’ї є найважливішою проблемою молоді.

Сім’я відіграє велику роль у сучасному суспільстві. Вона є первинною клітиною соціальних груп, класів, які утворюють соціальну структуру будь-якої країни. Життя більшості людей так чи інакше пов’язане з сім’єю – своєрідним мікросвітом, де сплітаються складні економічні, політичні, психологічні, ідеологічні, фізіологічні та інші соціальні проблеми. А вивчення сім’ї, шлюбу є важливою передумовою розуміння багатьох процесів, які відбуваються в суспільстві.

Також соціальні зрушення в суспільстві безпосередньо відбиваються на стані сім’ї та шлюбних відносин. Так, зокрема, соціально-економічні, соціально-політичні зміни, які мають місце в сучасній Україні сприяють деформації сімейних відносин, зростанню злочинності підлітків, обезціненню соціальних і моральних ідеалів молодим поколінням. Серед проблем слід назвати також непідготовленість молоді до самостійного життя, омолодження шлюбів, зростання кількості розлучень ( кожна п’ята сім’я в Україні віком від 16 до 29 років розпадається ), значні житлово-побутові проблеми, збільшення кількості бездітних ( з 10,2% до 13,6% ) та однодітних ( на даний час становить 30,4% ) сімей, невміння самостійно орієнтуватися у змінюваних життєвих умовах, непідготовленість молоді до вступу в шлюб.

Саме тому дуже важливо дізнатися думку молодих людей: чим для них є сім’я, що вони очікують від майбутнього шлюбу, що для них є визначальним при виборі супутника життя та інше.

1.2. Тема дослідження.

Готовність молодих людей до шлюбу.

1.3. Мета дослідження.

Вивчення ставлення молодої людини до її майбутнього подружнього життя. Визначення цінностей сучасної молоді, ставлення молоді до розлучень, шлюбних контрактів, створення сімей без офіційної реєстрації шлюбу, інтимних стосунків перед шлюбом

1.4. Об’єкт і предмет дослідження.

Об’єкт дослідження – студенти Інституту міжнародного бізнесу і менеджменту Тернопільської академії народного господарства.

Предмет дослідження - ставлення молодої людини до її майбутнього подружнього життя.

1.5. Інтерпретація основних понять.

Молодь – соціально-демографічна група людей віком від 16 до 30 років.

Шлюб – соціальна форма відносин між чоловіком і жінкою, за допомогою якої суспільство впорядковує і санкціонує їх статеве життя, встановлює їх подружні та батьківські права та обов’язки.

Сім’я – форма спільності людей, яка складається з поєднаних шлюбом чоловіка та жінки, їх дітей ( власних чи усиновлених ), а також, у деяких випадках, інших осіб, які перебувають у кровних зв’язках з вищезазначеними особами.

Особистість – соціальна властивість індивіда, сукупність інтегрованих у ньому соціально значимих рис, які утворилися у процесі соціальної взаємодії індивідів.