Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи № 1,2,3.4,5.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
388.1 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Який рух називається рівноприскореним? Наведіть приклади такого руху.

2. Тіло рухається з від’ємним прискоренням. Що це означає?

3. Тіло рухалося 2с із прискоренням 2м/с2 , потім впродовж 3с із прискоренням 4м/с2 і ще 2с із

прискоренням – 4м/с2.. . Побудуйте графік залежності прискорення від часу для цього руху.

4. Гальма легкового автомобіля вважаються справними, якщо при швидкості руху 8м/с, шлях

гальмування дорівнює 7,2м. Визначте час гальмування та прискорення автомобіля.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Лабораторна робота № 2

Тема: Вимірювання сил.

Мета: виміряти за допомогою динамометра силу тяжіння й си­лу тертя ковзання; переконатися

на досліді, що рівнодійна сил, прикладених до тіла, дорівнює векторній сумі цих сил.

штатив із двома муфтами та лапками, дерев'яна лінійка.

Обладнання: декілька динамометрів з різною ціною поділки, штатив із муфтою і лапкою, набір

різноманітних тіл для зважування, дерев’яний брусок,

Хід роботи.

Дослід 1

  1. Проаналізуйте шкали своїх динамометрів, якщо треба, то зробіть градуювання. Визначте ціну поділки кожного динамометра. Заповніть таблицю.

Найнижча межа вимірювання.

Найвища межа вимірювання

Ціна поділки

Інструментальна похибка

1

2

3

  1. Підвісьте до динамометра з найбільшою ціною поділки по черзі тіла для зважування та запишіть виміряні значення сил.

F1=_______________________H, F2=_________________________H,

F3=_______________________H, F4=_________________________H,

  1. Візьміть динамометр із найменшою ціною поділки та повторіть дослід:

F1=_______________________H, F2=_________________________H,

F3=_______________________H, F4=_________________________H,

  1. Порівняйте отримані значення і зробіть висновки щодо найбільш точного вимірювання сил.

Висновки:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дослід 2.

  1. Покладіть дерев’яний брусок на стіл. Підчепіть до нього динамометр і тягніть брусок по столу рівномірно. Запишіть показання динамометра. Підчепіть до першого динамометра другий, яким ваш помічник буде тягнути брусок у той самий бік. Запишіть показання динамометра.

F1=_______________________H,

F2=_______________________H,

F1+F2=_______________________H,

  1. Підчепіть до другого кінця бруска другий динамометр та тягніть удвох динамометри рівномірно в різні боки(тільки не дуже сильно). Спостерігайте, в який бік рухається брусок. Запишіть показання динамометрів, знайдіть їх різницю.

F1=_______________________H,

F2=_______________________H,

F1-F2=_______________________H,

  1. Підчепіть два динамометри з одного боку бруска і розташуйте їх під кутом 45. Обережно удвох розтягуйте динамометри та дивіться куди буди рухатися брусок. Запишіть показання динамометрів.

F1=_______________________H,

F2=_______________________H,

F1+F2=_______________________H,

  1. Зробіть висновок щодо можливості визначення рівнодіючої сили для різних випадків.

Висновки:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дослід 3.

1. Закріпіть дерев’яну лінійку в лапці штатива, утворивши похилу площину. Виконайте досліди з дерев`яним бруском і циліндром, рухаючи їх по похилій площині (вгору і вниз). Змініть нахил похилої площини, повторіть досліди. Зробіть висновки.

Дослід 4.

1. Підвісьте до динамометра металевий циліндр. Опустіть його у посудину з водою. Прослідкуйте, як змінюються покази динамометра від початку до повного занурення циліндра.

Висновки:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________