Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Regionalna_ekonomika_referat(2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Вступ

Все на нашій планеті живе завдяки воді. Дуже рідко ми замислюємося над тим, яку важливу роль вона відіграє у нашому житті. Так склалося, що людина приділяє багато часу зовнішності, сім`ї, роботі, але забуває, що вона істота, організм якої на 80% складається з води. Вода може як і вилікувати, так і нашкодити здоров`ю, тому потрібно постійно контролювати її якість. З впевненістю можна стверджувати, що кожен українець хоча б раз замислювався над питанням якості питної води. Щодня ЗМІ наголошують на тому, що не можна вживати водопровідну воду з-під крану, без застосування фільтрів.

Ще у ХІХ ст. відомий хімік Луї Пастер зазначав, що 80% хвороб людина випиває з водою. Головними «ворогами» якісної питної води – є незадовільний технічний стан водопровідних споруд і мереж, зношеність яких в окремих регіонах становить від 30 до 70%, несвоєчасне проведення капітальних та поточних планово-профілактичних ремонтів, ліквідації аварій.

Людське тіло в середньому на 70% складається з води. Ми розпочинаємо наше життя у вигляді плоду, який складається на 99% з води. Коли ми народжуємося, вода складає 90% нашого тіла, а до того часу, коли ми досягаємо дорослого віку, зміст води знижується до 70%. Якщо ми помираємо в глибокій старості, то наше тіло складається з води приблизно на 50%. Отже, протягом всього життя ми існуємо головним чином у вигляді води.

Як можуть люди жити щасливим та здоровим життям? Відповідь проста – потрібно очистити воду, яка складає до 70% нашого тіла. Втратив 50% води з тіла, ми вже не можемо підтримувати життя. Завдячуючи воді, яка переноситься кров’ю та внутрішніми речовинами організму, ми існуємо.

З фізичної точки зору людина – це вода. Цей потік води дає нам можливість жити активним життям. Вода відіграє в нашому тілі роль передатчика енергії.

Вода здатна запам’ятовувати та передавати інформацію. Зрозуміти воду – означає зрозуміти Всесвіт, всі чудеса природи та наше життя. Вода має таку властивість як самовираження, тому вона реагує на слова та музику, підтвердженням чого стали досліди з кристалами.

Відомий японський вчений Масару Емото вважає, що оскільки вода здатна реагувати на дуже широкий спектр електромагнітних коливань, вона відображає фундаментальні властивості Всесвіту в цілому. Вода здатна передавати інформацію про людські думки та емоції.

Основним мінералом на Землі по праву слід вважати природну питну воду. Без води немає живих структур, немає живого, немає життя. Вода саме життя, вода це і дійсно той мінерал, який входить до складу всього на Землі, вода формує саме життя. Є припущення, що структура води задає структуру генома людини в такий спосіб, що коли йде синтез (природний) амінокислот із яких будується основна молекула геному людини — дизерибонуклінова кислота (ДНК), при безпосередній участі молекул води. Структура молекул води, її топологія і дисиметрія задають будову подвійної спіралі ДНК. Власне рідкокристалічний стан ДНК (це амінокислоти і вода), що забезпечує функціонування самої геномної молекули, задається системою: молекули води і амінокислоти. Таким чином, в основі основ всього живого на Землі лежить не що інше як молекули води.

Звідси стає зрозуміло, справедливість твердження ВООЗ про те, що 80 відсотків проблем здоров’я людини — це якість питної води.

Закон України “Про питну воду і питне водопостачання”.

В Україні основним документом, що стосується води є підписаний Президентом України Леонідом Кучмою Закон “Про питну воду і питне водопостачання”. Закон визначає правові, економічні і організаційні основи функціонування системи питного водопостачання, спрямовані на гарантоване забезпечення населення якісною і безпечною для здоров’я людини питною водою. Документ визначає, що питна вода – це вода, яка по органолептичним властивостям хімічному і мікробіологічному складу і радіологічним показникам відповідає державним стандартам і санітарному законодавству. Відповідно закону, джерелом питного водопостачання є водний об’єкт, вода якого використовується для питного водопостачання після відповідної обробки чи без неї. Нормативи питного водопостачання розраховуються з кількості питної води, необхідної для забезпечення питних, фізіологічних, санітарно-гігієнічних і побутових потреб однієї людини на протязі доби в певному населеному пункті, окремому об’єкті чи транспортному засобі при нормальному функціонуванні системи питного водопостачання , при його порушенні і при надзвичайних ситуаціях техногенного чи звичайного характеру.

Дія цього закону поширюється на всі суб’єкти господарювання, які виробляють питну воду, забезпечують міста, інші населені пункти та окремо розташовані об’єкти питної води шляхом централізованого питного водопостачання чи при допомозі пунктів розливу води (в тому числі пересувних), застосування установок чи інших засобів нецентралізованого водопостачання а також на органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування котрі здійснюють регулювання нагляд і контроль за якістю

Запаси питної води

Вода – найбільш розповсюджений елемент на Землі. Вона вкриває понад 70% поверхні, займаючи площу майже 1,4 мільярди кубічних кілометрів. Якщо її рівномірно розлити по планеті, вода створила б шар товщиною близько 3 кілометрів. Але лише дуже незначна частина всієї води – 0,003% фактично використовується. Вчені підрахували, що 97,5% всіх запасів води на планеті Земля доводиться на солону воду морів та океанів. Іншими словами, прісна вода складає лише 2,5% світових запасів. Якщо врахувати, що 75% прісної води “заморожені” в гірських льодовиках і полярних шапках, ще 24% знаходиться під землею у вигляді ґрунтових вод, а ще 0,5% “розсереджено” в ґрунті в вигляді вологи, то виходить що на найбільш доступне і дешеве джерело води – це річки, озера і інші наземні водойми, доводиться трохи більше ніж 0,01% світових запасів води. А враховуючи значення, яке вода має для життєдіяльності людини і всього живого на Землі, приведені цифри наглядно підтверджують тезу про те, - що вода одне з найдорогоцінніших багатств на нашій планеті. Але це ще не все. Не дивлячись на свій здавалося б простий хімічний склад, вода – одна з самих загадкових і “аномальних” речовин на Землі. Досить згадати, що це єдина хімічна сполука яка існує в умовах нашої плане

Питна вода і ґрунтові води.

Велика частина питної води – це ґрунтові води. В основному дощова вода а також тала вода просочується через грунт. Там вона розчиняє органічні речовини і насичується киснем. Глибше знаходяться пісок, глина, вапняні шарі. В них органічні речовини в більшості відфільтровуються, а вода починає насичуватись солями і мікроелементами.

В загальному, на якість ґрунтових вод впливають кілька факторів:

Якість дощової води (кислотність, насиченість солями)

Якість води в підземному резервуарі – вік такої води може налічувати десятки тисяч років.

Характер шарів, через які проходить вода.

Геологічна природа водоносного шару.

Найбільше в ґрунтових водах зустрічається кальцій, магній, натрій, калій, залізо і меншій – марганець. Концентрація солей залежить від глибини. В найбільш старих, глибоких водах концентрації солей такі великі, що вони мають явно солонуватий смак. До цього типу відноситься більшість відомих мінеральних вод. Найбільш якісну мінеральну воду отримують з вапняних шарів, але глибина їх залягання може бути досить великою. Ґрунтові води характеризуються достатньо високою мінералізацією, жорсткістю низьким вмістом органічних речовин і відсутністю мікроорганізм.

Функції і значення води

- Регулює температуру тіла.

- Зволожує повітря при диханні.

- Забезпечує доставку поживних речовин і кисню до всіх клітин тіла.

- Захищає і є буфером життєво важливі органи.

- Допомагає перетворювати їжу на енергію.

- Сприяє кращому засвоєнню поживних речовин органами.

- Виводить шлаки і відходи процесів життєдіяльності.

Визначений і постійний вміст води – ось необхідна умова існування живого організму. При зміні кількості споживаної води і його сольового складу порушуються процеси травлення і засвоєння їжі, кровотворення та ін. Без води неможлива регуляція теплообміну організму з оточуючим середовищем і підтримання температури тіла. Людина дуже гостро відчуває зміни вмісту води в своєму організмі і може прожити без неї всього декілька діб. При втраті води в кількості менше 2% ваги тіла (1-1,5л.) з’являється відчуття спраги, при втраті 6-8% людина непритомніє, при 10% - галюцинації, порушення ковтання. Втрата 10-20% води небезпечна для життя. Тварини гинуть при втраті 20-25% води. Надлишкове вживання води також шкідливе, воно призводить до перевантаження серцево-судинної системи, викликає потовиділення, що супроводжується втратою солей, ослаблює організм. В залежності від інтенсивності роботи, зовнішніх умов (в тому числі клімату), культурних традицій, людина сумарно (разом з їжею) вживає від 2 до 4 літрів води на добу і стільки ж води виділяється з організму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]