Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_02_v08_TMTKM.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
231.42 Кб
Скачать

3. Засоби для виконання поставленої задачі

Для виконання проектного завдання використовується:

    1. Проблемно-орієнтований програмний модуль ASNA-1 (Автоматизована Система Надійнісного Аналізу).

    2. Прототип структурно-автоматної моделі одноканальної системи масового обслуговування (СМО) з обмеженою чергою (див. таблицю 1), де V1,V2,V3 компоненти вектора станів. Ці компоненти мають такий зміст:

V1 – вiдображає поточну кiлькiсть заявок у черзі (значення компоненти V1 знаходиться в межах 0<=V1<=m, де m — кількість місць в черзі). Початкове значення компоненти V1 = 0.

V2 – вказує, в якому стані перебуває канал обслуговування (V2 = 0, якщо канал несправний і ремонтується; V2 = 1, якщо канал працездатний і вільний; V2 = 2, якщо канал працездатний і зайнятий обслуговуванням заявки). Початкове значення компоненти V2 = 1.

V3 – відображає поточну кількість втрачених заявок, які надходять в СМО, коли відсутні місця в черзі:

а) за час обслуговування однієї заявки (значення компоненти V3 змінюється в межах від 0 до k, де k – максимальна кількість заявок, які можуть прийти в СМО за час обслуговування однієї заявки);

б) за час ремонту каналу обслуговування (значення компоненти V3 змінюється в межах від 0 до h, де h – максимальна кількість заявок, які можуть прийти в СМО за час ремонту каналу обслуговування).

Початкове значення компоненти V3 = 0.

Параметрами цієї моделі є:

υ – інтенсивність вхідного потоку заявок;

γ – інтенсивність обслуговування заявок;

λ – інтенсивність відмов КО;

μ – інтенсивність відновлення КО;

Pо0 ймовірність того, що за час обслуговування одної заявки не надійде жодної нової заявки;

Pо1, ..., Pok ймовірність того, що за час обслуговування одної заявки надійде 1, 2, ..., k заявок відповідно;

Pр0 ймовірність того, що за час ремонту КО не надійде жодної нової заявки;

Pр1, ..., Pрh ймовірність того, що за час ремонту КО надійде 1, 2, ..., h заявок відповідно.

Прийміть до уваги, що при введенні параметрів моделі в програму ASNA-1 необхідно букви грецького алфавіту замінити латинськими буквами.

    1. Программа EXCEL.

4. Завдання, які необхідно виконати в даній роботі

    1. Скласти (уточнити, деталізувати) вербальну модель алгоритму управління пакетами у вузлі комутації телекомунікаційної мережі з комутацією пакетів.

    2. На основі запропонованого прототипа узагальненої структурно-автоматної моделі алгоритму управління пакетами у вузлі комутації (див. таблицю 1) треба здійснити формування структурно-автоматної для свого варіанту вхідних даних (див. таблицю 2). Зверніть увагу на те, що поведінка об’єкту дослідження не передбачає поглинаючого стану.

    3. Провести верифікацію сформованої структурно-автоматної моделі алгоритму управління пакетами у вузлі комутації.

    4. Для свого варіанту вхідних даних здійснити розробку моделі алгоритму управління пакетами у вузлі комутації у вигляді системи диференціальних рівнянь Колмогорова-Чепмена.

    5. Необхідно визначити при яких значеннях параметрів «ймовірність втрат пакетів у вузлі зв’язку Pвт» не перевищує заданої величини (див. таблицю 2). Значення всіх необхідних параметрів для вузла комутації студент вибирає (задає) самостійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]