Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dokumentatsiya_Bat.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Командні файли з параметрами, що замінюються

Часто потрібно виконувати одні й ті ж команди або послідовності команд MS DOS тільки з невеликими змінами. Наприклад, для трансляції програми на Фортрані з допомогою транслятора фірми Microsoft треба набирати команди типу наступної:

fl/4I2/AL/Ox/FPi87/c: ім'я файлу

Щоб спростити виклик цього транслятора можна створити файл FORT.BAT такого змісту:

fl/4I2/AL/Ox/FPi87/c: %1

При виконанні цього командного файлу значення %1 буде замінене на значення першого параметру при викликові командного файлу. Наприклад, команда FORT SIMPSON.FOR буде замінена на

fl/4I2/AL/Ox/FPi87/c: FORT SIMPSON.FOR

Всього може використовуватися до дев'ятих параметрів, що позначаються символами %1-%9. Якщо Ви хочете використати більш дев'яти параметрів, треба використати команду SHIFT.

В командному файлі можна також використати символ %0 - ім'я файлу ,що виконується.

Якщо в командному файлі знак % використовується не для позначки параметрів, а для інших цілей, наприклад, як частина імені файлу, то його потрібно набрати двічі.

Команда shift

Команда SHIFT корисна в тих випадках, коли в командному файлі потрібно забезпечити одну з наступних можливостей:

  1. Обробку невизначеного числа аргументів;

  2. Обробку більше 9 аргументів;

  3. Одноманітну циклічну обробку аргументів.

При кожному виконанні команди SHIFT і-й (і=1,...,8) параметр командного файлу приймає значення (і+1)-го параметра. Значення параметра %0 втрачається, а параметр %9 зв‘язується з першим зліва з ще вільних аргументів. Інакше кажучи, по Shift здійснюється зсув параметрів відносно аргументів в бік збільшення на одиницю номерів аргументів.

DOS не має команди, дія якої протилежна команді SHIFT. Зокрема, після однократного зсуву доступ до першого аргументу (навіть за допомогою %0) стає неможливим, якщо не зберегти його в якості значення глобальної змінної.

Приклад командного файлу, який знищує задані списки файлів:

@echo off

rem файл знищує списки файлів

:loop

del %1

shift

if not .%1.==.. goto loop

Коментарі в командному файлі

Команда REM дозволяє включити в командний файл коментарі, що не будуть інтерпретуватися як команди. Це робиться для того, щоб файл було зручно читати. Коментарі виводяться на екран по тим же правилам, що й звичайні команди.Формат:

REM будь-які символи.

Повідомлення при виконанні командного файлу

Команда echo дозволяє видавати на екран повідомлення з командного файлу, навіть якщо режим виводу ECHO OFF (відключений).Формат:

ECHO повідомлення.

Повідомлення не може бути порожнім або мати значення ON або OFF оскільки echo без параметрів виводить: включений чи вимкнутий режим виводу (ECHO ON або ECHO OFF).

З допомогою команди ECHO можна отримати звуковий сигнал комп'ютера. Для цього потрібне включити в повідомлення символ з кодом 7. Його можна отримати, натиснувши клавішу “Аlt” і, не відпускаючи її, клавішу “Home”.

Для того, щоб вивести на екран порожній рядок, можна використати команду ECHO з повідомленням, що складається з символу з кодом 255. Треба натиснути “Alt”, не відпускаючи її натиснути, послідовно ”2” “5” “5” в правій частині клавіатури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]