Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Молекулярна 2010.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
4.12 Mб
Скачать
  1. Нормальним тиском вважають тиск Р= 101325 Па

  2. Температура речовини та її вимірювання.

Задовго до створен­ня кінетичної теорії газів , яка неза­перечно свідчить про взаємозв'язок температури газу з середньою енергією його молекул, існувало чітке уявлення про «холодні тіла», температура яких була нижча від температури нашого тіла, і теплі для яких це співвідношення температур зворотне. Мало хто здога­дувався про зв'язок нашого відчуття температури за допомогою терморецепторів у шкірі з інтенсивністю (енергією) руху часточок того тіла, до якого ми дотикаємось.

Термін «температура» (від лат. temperature) означає «змішування у потрібних пропорціях» і є відгуком тих давніх часів, коли древньо-римський лікар Гален вважав температуру тіла людини тісно пов'язаною зі станом здоров'я і намагався винайти такі суміші ліків, які приводили б її в норму.

Перший примітивний термометр (одночасно він частково був і баро­метром) виготовив Галілей. Його співвітчизники досить швидко вдос­коналили його, а Геріке вперше зробив спробу запровадити якусь шкалу біля термометра, який він прикріпив до стіни свого будинку.

Ідею вважати температуру танення льоду за 0 °С, а кипіння води — за 100 °С запропонував ще

Гюйгенс, та ця температурна шкала чомусь повязана з ім'ям шведа Цельсія. Можливо тому, що століттям пізніше Гюйгенса він запропонував вважати температуру танення льоду за 100, а кишння води — за 0 °С, що викликало дружнє невдоволення наукової громадськості, яка перевернула його чудернацьку шкалу в «нормальне» положения. Голландський рем1сник Фаренгейт виготовляв такі точні та стандартн1 термометри, що введена ним температурна шкала й досі використовується на американському континенті.

Під температурою вважатимемо фізичну величину яка характеризує міру нагрітості тіла. На території України найбільш поширеною шкалою для вимірювання температури є шкала Цельсія. Таку температуру позначають літерою t і вимірюють в градусах Цельсія ( 0С)