Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подорож на ферму.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
118.13 Кб
Скачать

Конспект заняття з математики

в 2-ій молодшій групі «Подорож на ферму»

Програмний вміст: Закріпити поняття кількості: один - багато, розміру: великий - маленький, довжини: широкий - вузький, геометричні фігури: круг, квадрат, трикутник. Рахунок до трьох.

Матеріал: гриби, скакалка, набір іграшок «домашні тварини», геометричні фігури, папір, фарби, пензлики, непролівайки.

Хід заняття. Діти, сьогодні ми з вами відправимося погуляти, а куди я зараз розповім. Хто знає, де живуть домашні тварини? А яких домашніх тварин ви знаєте? Діти, а домашні тварини ще окрім будинку живуть на фермі. І сьогодні з вами ми підемо в гості до домашніх тварин на ферму. Підемо за мною. Ой, дивиться, а що це у нас на дорозі зростає? Гриби.

А скільки грибів? (Багато).

А тут? (Один).

Які гриби за розміром? (Великі).

А якого кольору гриби? (Червоні).

Йдемо далі. Ось перед нами струмочок, давайте ми з вами спробуємо перестрибнути струмочок? Все стрибаємо. Перестрибнули. А чому ми його перестрибнули?

- Якої довжини струмочок? (Вузький), тому його можна. .. .(перестрибнути). - Так, йдемо далі. Поглянете, що це? Грибок.

А скільки грибів? (Один).

Якого розміру грибок? (Маленький)

- Погляньте грибок зростає біля річки. Давайте спробуємо перестрибнути річку. Не можна, а чому? (Тому-що річка широка. )

А хто це плаває в річці? (Уточка).

Якого вона кольори? (Жовта).

Скільки качок? (Одна).

Молодці! Йдемо далі. Хлопці, ось з вами ми і прийшли в гості на ферму. Поглянете на зеленій травичці пасуться тварини. Давайте їх назвемо (Бичок, корови, коні, гусаки).

Скільки домашніх тварин? (багато).

Поглянете сюди хто це? (бичок).

Скільки бичків? (один).

А скільки корів? (дві).

Як корови кричать? (му-в).

А що корови дають? (молоко).

Скільки конячок? (три).

- Як кричать конячки? (іго-го, іго-го).

- А скільки гусаків? (багато).

Молодці діти! Бачите, скільки багато домашніх тварин живе на фермі. діти коли настає ніч тварини лягають спати. Давайте ми їх з вами розселимо в будиночки, але будиночки не прості. Поглянете сюди (геометричні фігури, перевернутою кольоровою стороною вниз, лежать на столі) Ось у мене який будиночок.

Що це? (квадрат).

Якого кольору? (червоного).

Ми поселимо в цей будиночок корів і бичка.

А це що? (круг).

Якого кольору? (жовтого).

- В цей будиночок ми поселимо гусаків.

Що це? (трикутник). Якого кольору? (синього).

- Сюди ми поселимо коней.

Фізкульт хвилинка (гра) Вийшла курочка гуляти

Свіжою травички пощипати.

А за нею хлоп'ята, жовті циплятки.

Ко-ко-ко, ко-ко-ко (стукають пальцем по підлозі) не ходите далеко (загрожують пальцем)

З'їли товстого жука, дощового черв'яка.

Випили водиці (запрокинут' голову вгору)

Повне коритце (руки в сторони)

Молодці! Ой, діти, хто це нас зве? Ви чуєте? (підійти до столу притулити конячку до вуха). А мені конячка щось говорить на вушко. Вона хоче щоб ви намалювали їй будиночок. А то ним тісно в їх трикутному будинку.

- Намалюємо? (так).

- В кожного з вас лежить аркуш паперу.

- Що на нім намальоване? (трикутник)

- Ми з вами обведемо трикутник і закрасимо синім кольором. Узяли кісті намочили у воді, набрали фарбу. Обводимо і закрашуємо. Молодці!

- Ми сьогодні з вами ходили на ферму. До кого в гості? (до домашніх тварин).

Конспект відкритого заняття заняття у другій молодшій групі, тема "В гостях у Знайки"

Програмний зміст: Ознайомити дітей з властивостями води. Розвивати допитливість

Обладнання: Банки з холодною водою, лимон, сіль, цукор, сіль, фарби, лід, варення.

Методичні прийоми: Сюрпризний момент, експеримент, спостереження, бесіда.ивість, прагнення експериментувати, досліджувати. Виховувати спостережливість.

Хід заняття :

Вихователь пропонує дітям сісти за свої столи і приготується до заняття. Нагадує правила поведінки на занятті. Потім, повідомляє дітей, що сьогодні до них на заняття прийде гість. Йде, щоб покликати його. Знайко (переодягнутий вихователь) : Здрастуйте діти. Мене звуть Знайко, я знаю усе на світі і навчу вас експериментувати і досліджувати. Знайко: Діти, а ви знаєте, навіщо потрібна вода? (для життя, для питва і т. д). Вода жива? (ні, але в ній живе безліч живих організмів - риби, рослини і т. д.) У води є колір? (ні вона безбарвна) А може вода стати кольоровою? (вислуховує відповіді дітей). А якщо ми додамо в неї фарбу? Давайте подивимося.

Досвід з водою

Вихователь пропонує дітям розмішати пензликом трохи акварельної фарби у баночці і постежити за процесом фарбування води. А води є запах? (ні). А якщо ми додамо в неї варення? (додає варення і пропонує дітям понюхати). Тепер запах з'явився? (Так). А яка вода на смак? (позбавлена смаку) а сіли ми додамо в неї сіль? Цукор? Лимон? Діти, а що відбувається з водою, коли вона замерзає? На що вона перетворюється? (якщо діти самі не дають відповідь Знайко їм підказує). Звичайно, вода перетворюється на лід. Подивіться на нього. (Демонстрація). Ну що, втомилися? Давайте трохи пограємо

Фізкульт хвилинка "Крапельки води"

Ми усі перетворимося на крапельки води. Встанемо в коло, візьмемося міцно за руки. Уявимо що нам дуже холодно. На що ми перетворимося (у лід). Так, станемо твердими. Уявимо, що настала весна, ми зігрілися, знову перетворилися на крапельки крапельки з'єдналися в струмки і побігли. Прибігли на свої місця. Отже, дітки, ми з вами дізналися, що коли вода замерзає вона перетворюється на лід. А тепер подивитеся на нашу тарілочку з льодом, лід почав танути і з'явилася .(вода). Значить лід це і є вода просто вона замерзла! А тепер давайте пограємо.

Дидактична гра "Де сховалася вода"

Дітям пропонуються картинки із зображенням води в різних станах (фотографії і картинки річок, різних природних явищ і ін.), діти повинні визначити де саме на картинці можна знайти воду. Знайко: Молодці діти добре ми з вами сьогодні попрацювали на занятті, ви дізналися багато нового, а щоб ви краще запам'ятали властивості води, я дарую вам розфарбовування в яких теж ховається вода. До побачення, до нових зустрічей.

Інтегроване заняття в 2-ій молодшій групі "Народження білої фарби"

Програмний зміст:

Познайомити дітей з фарбою білого кольору, учити відрізняти її серед інших кольорів.

Розширювати знання дітей про зимові природні явища, дати поняття про сніг, знайомити з особливостями об'єктів живої і неживої природи в зимовий період.

Продовжувати учити дітей відповідати на тематичні питання, розвивати пояснювальну мову і інтонаційну виразність.

Навчати дітей утворювати прикметники від іменника "сніг".

Учити емоційно реагувати на красу і вишуканість природи взимку, радіти спілкуванню з нею. Розвивати творчу фантазію. Учити працювати колективно.

Попередня робота:

Спостереження за снігом, досліди по з'ясуванню властивостей снігу, виконання заготівлі колективної картини.

Словник:

Змерзнув, сніг - іскристий, скрипучий, сліпучий; морозище.

Матеріали:

Вірш Ірини Лопухіной "Снігопад", репродукція картини М. Глущенко "Зимовий день", предметні картинки, біла гуаш, заготівля колективної роботи.

Хід заняття :

Бесіда по казці "Перший сніг"

Діти, послухайте і відгадайте загадку: Сніг на полях, лід на річках, завірюха гуляє, коли це буває? (взимку) - Яка зараз пора року? - Після чого настає зима? - Що відбувається в природі взимку? - Які коштують дерева взимку? - Що лежить на дахах будинків і на вулиці? - Як живеться звірам і птахам взимку? Чому? Діти, а ви хочете дізнатися, звідки береться сніг? Тоді послухайте казку про перший сніг: "Одного разу взимку вітер сильно змерзнув. Сидів він і тремтів, лаючи зиму: чому так холодно чому зима така довга? А що, якщо влаштувати дощик взимку? Вітерець вирішив так і зробити. Рвонув він на південь до моря, зібрав цілую зграю хмар і помчав з ними в зимове царство. Прилетів вітер у свій зимовий ліс, сів на ялинову лапу, ногами базікає і чекає коли з хмар піде дощ. А вгорі в цей час ось що відбувалося. Пара з хмар стала перетворюватися на крапельки, які тяжчали і падали. Та тільки було такий холодно, що морозище не дав їм впасти і заморозив - перетворилися крапельки в гострі крижані голки. Так вийшли сніжинки - різні, не схожі один на одного, одна красивіше за іншу. Не знав вітер-вітрило, що взимку коли морозно і холодно, дощу не буває. Посипалися сніжинки з неба, покрили усю земля. красиво стало в лісі, місті, парку. Взимку сніг виблискує - холодний, іскристий, пухнастий, скрипучий. Усім на диво"! - Хто захотів влаштувати дощик взимку? - Чому вітер розсердився на зиму? (він сильно змерзнув, сидів і тремтів. Було дуже холодно, а зима дуже довга). - Що означає слово морозище? - Куди він полетів за хмарами?(на південь). Чому з хмар пішов сніг, а не дощ? (пара з хмар стала перетворюватися на крапельки які тяжчали, падали, але мороз їх заморозив і перетворив на сніжинки).

Дидактичну вправу "Додай "снігове" слово"

Тихо, тихо, як уві сні, Падає на землю... (сніг). З неба усі ковзають пушинки - Сріблясті...(сніжинки). Крутяться над головою Каруселлю...(сніговою). На селища, на лужок Усе знижується...(сніжок). Землю білої, чистої ніжною Застелив ліжком...(сніговою). Ось веселощі для дітей - Все сильніше... (снігопад). Усі біжать наввипередки, Усі хочуть грати в (сніжки). снігова грудка - на снігову грудку, Усі прикрасили...(сніжком)Немов у білий пуховик Вбрався...(сніговик). Поруч снігова фігурка - Це - дівчинка (Снігурка). На снігу-то, подивися - З червоною грудкою...(снігурі). Немов в казці, як уві сні, Землю усю прикрасив...(сніг). Які слова ви додавали? На яке слово вони усі схожі? (на слово сніг").

Динамічна гімнастика "Здрастуй, зима"!

А сьогодні у зими - новосілля, Ми з тобою запрошені на веселощі. Будинок побудований із замету. А який він височини? Ось такої височини. Білий килимок у порогу. А який він ширина? Ось такої ширини. Подивися, стелі крижані Високі-превисокі мереживні! ми по сходах крокуємо, Вище за ногу піднімаємо. Двері кімнат розчиняємо, Справа – лясь,зліва – лясь. – Добрий день Зимо!

Розгляд і бесіда по картині м. Глущенко "Зимовий день"

Діти, а вам подобається зима? Чому? Ви правильно усі сказали, крім того, зима дуже красиву пору року. Художники у всі часи любили малювати зимові картини - пейзажі. Подивіться уважно на картину і дайте відповідь на мої питання: - Яка пора року зображена на картині? Чому ви так вважаєте? - Що намалював художник на своєму полотні? - Які фарби переважають на картині - світлі або темні? - Картина називається "Зимовий день". Як ви вважаєте, яким був день, який зображував художник, - сонячним або похмурим, сніговим, морозним або вітряним? - чи Подобається вам ця картина? - чи Можна про неї сказати, що вона красива, чудова, як жива? - Який настрій, думки вона у вас викликає? (відповіді дітей). Що зима подарувала художникові? Відгадайте мою загадку і дізнаєтеся: Біла зірочка з неба впала, мені на долоньку лягла - і пропала. (сніжинка) Ковдра біле не руками зроблене, не ткалось і не кроїлося з неба на землю спустилося. (сніг) А ще зима подарувала художникові білу фарбу. Подивіться на неї, яка вона - тепла або холодна? (холодна). Світла або темна? (світла). А ще про білу фарбу можна сказати так: снігова, мовчазна, святкова, сліпуча, спокійна. Діти чи хочете ви стати художниками? Давайте намалюємо свою картину про зиму. Ми візьмемо багато білої фарби, візьмемо пензлики. А снігові пластівці ми малюватимемо пальчиками.

Колективна робота дітей "Зима в місті"

Сьогодні ми дізналися багато що про сніг і снігову фарбу. А що ще буває білого кольору? Якщо діти утруднюються відповісти прочитати вірш про білий колір. Снігом він лежить на даху, Креслять по ньому і пишуть. Він в коров'ячому молоці І в сметані і у борошні.

Дидактична гра "Знайди предмети білого кольору"

Діти знаходять зображення білого кольору на предметних картинках і предмети білого кольору в групі. Молодці, ви добре запам'ятали, як виглядає білий колір. Наша картина посохнула і ми можемо повісити її на нашу виставку а увечері ви розкажіть своїм батькам, про що ми говорили на занятті і яке диво подарувала нам біла фарба.

Інтегроване заняття по розвитку мови і аплікації в 2-ій молодшій групі "Ведмедик на лісовій полянці"

Програмний зміст:

Уточнити уявлення дітей про меблі, удосконалювати уміння розрізняти і називати меблі. Викликати у дітей радість від читання знайомих віршів. Сприяти активному промовлянню дітьми слів при читанні вихователем віршів схвалити спроби дитини самостійно читати вірш. Розширювати словниковий запас, вивчення понять "великий", "маленький". Порівняння величин. Підготовка до ведення математичних понять. Знайомимо дітей з аплікацією - зміцнюємо пальчики збагачуємо сенсорне враження.

Хід заняття :

Вихователь вносить в групу великого ведмедя. Ведмедик: - Здрастуйте діти, ми з вами вже зустрічалися, пам'ятаєте мене звуть Ведмедик Косолапий. Я дуже люблю, коли про мене читають вірші. Вихователь: - Хлоп'ята хто знає про ведмедика вірш? (Тарасик): Ведмедик клишоногий По лісу йде, Шишки збирає, Пісеньки співає. Аня: Впустили ведмедика на піл, Відірвали ведмедикові лапу. Все одно його не кину, Тому що він хороший. Артем: Сів ведмідь на колоду, Став дивитися на сонечко. Не дивися на світло, ведмідь, Очки можуть захворіти. Каміла: Я сорочку зшила ведмедикові, Я зшию йому штанці. Ведмедик: - Молодці хлоп'ята. Мені дуже сподобалися вірші про мене. Вихователь: - Ми, ведмедик, усе про тебе знаємо, ти тільки усе послухай і подивися.

Фізкульт хвилика "Ведмедик"

- Давайте покажемо, як ведмедик ходить, гарчить, тупає ніжкою. Молодці. - А зараз сядемо на свої місця. Питання: - Який наш ведмедик? Відповіді дітей : - Максим - коричневий. -Таня- пухнастий. - Аня- кошлатий. - Артем - клишоногий. Вихователь: - Молодці правильно. А зараз Ведмедик хоче показати нам свою кімнату. Подивіться, що тут коштує. Відповіді дітей : - Аня.- шафа, диван. - Каміла - стіл, стілець. Вихователь: - А як це усе можна назвати одним словом? - Меблі. - Давайте всі разом скажемо меблі. - Артем скажи слово "меблі". Артем: - Меблі. Вихователь: - Марат скажи слово "меблі". Марат: - Меблі. Вихователь: - Давайте всі разом подумаємо, для чого нам потрібна шафа? Відповіді дітей : - Аня - там висить одяг. Вихователь: - А для чого нам потрібний стіл? Відповіді дітей : - Таня- малювати, їсти. Вихователь: - А для чого нам потрібний стілець? Відповіді дітей : - Артем- щоб на нім сидіти. Вихователь: - А ось на дивані сидить гість маленький ведмідь- ведмежа. Він прийшов з лісу. - Діти зараз у нас стали два ведмедики: великий і маленький. - Каміла, підійди візьми великого ведмедя і покажи нам. Молодець. Правильно. - Максим - а ти покажи маленького ведмедя. Молодець. Правильно. - Давайте всі разом скажемо: великий ведмедик і маленький ведмедик. (Хорові відповіді). Молодці.

Аплікація "Лісова полянка"

- Ось на дивані, біля маленького ведмедика, лежить конверт, давайте подивимося що там? - Він просить наклеїти красиву картинку "Лісову полянку". Він хотів би показати, яка у нього красива полянка, де він грає зі своїми друзями. - Подивиться тут вже наклеєно сонечко, дерево, травичка, квітка. А ось я зараз покажу вам діти як потрібно клеїти. Умочити пальчик в клейстер, намазати з іншого боку квітку і приклеїти і притиснути ганчірочкою. - Давайте самі спробуйте усе приклеїти. - Ось, Максим - що ти клеїш? Максим: - Сонечко. Вихователь: - А якого кольору сонечко? Максим: - Жовтого. Вихователь: - Молодець. - Таня, а ти що клеїш? Таня: - Травичку. Вихователь: - А якого кольору травичка? Таня: - Зелена. Вихователь: - Правильно, молодець. Вихователь: - Усе, діти усі приклеїли. Подивіться, яка красива полянка вийшла. Ось і ведмедик подивився і йому дуже сподобалося. Ось на цьому наше заняття закінчилося. Сьогодні усі хлоп'ята займалися добре. Молодці.

Комплексне заняття з ознайомлення

з навколишнім світом і малювання у 2 мл. гр.

. Мета: діагностика знань, умінь, навичок дітей у розділах «Тваринний світ», «Рослинний світ», «Техніка малювання»

Завдання:

  • Освітні: закріплювати і уточнювати знання та уявлення дітей про диких тварин, овочах і фруктах; виявити у дітей уміння малювати довгі прямі лінії, виявити навички роботи з пензлем і фарбами. малювання»

  • Розвиваючі: розвивати слухове і зорове увагу, пам'ять, мислення;

  • Виховні: виховувати акуратність в роботі з фарбами, викликати в дітей бажання допомагати героям у важкій ситуації.

Матеріал до заняття: Фігурки Червоної Шапочки і її бабусі, вовка з настільного театру; намальовані будиночок, 5-6 ялинок, 2 зайчика білий і сірий, чудовий мішечок, картинки овочів і фруктів. Фарби гуашеві, баночки, пензлі, заготовки фартухів, зразки фартухів, частування.

Хід заняття:

- Діти, подивіться, хто прийшов до нас на заняття? (Червона Шапочка)

- І сьогодні бабуся запросила до себе в гості Червону Шапочку. Будемо, діти, допомагати Червоній Шапочці, щоб з нею біда не сталася? (Так, будемо)

- Бабуся біля Червоної Шапочки живе в цьому будиночку на галявинці за лісом.

(Вивішую будиночок на дошку і кілька ялинок)

- Підійшла Червона Шапочка до лісу. А в лісі живуть різні тварини. Хто знає які? (Діти перераховують)

- Як їх називають? (Дикі, лісові)

- А тут назустріч Червону Шапочку вовк. Каже він, якщо відгадаєш мої загадки, то відпущу тебе до бабусі, а якщо не відгадаєш, то з'їм. Допоможемо Червоній Шапочці?

Влітку ходить без дороги

Біля сосен і беріз,

А взимку він спить у барлозі-

Від морозу ховає ніс. (Ведмідь)

- На собаку він схожий.

Що не зуб - то гострий ніж!

Він біжить, вишкіривши пащу,

На вівцю готовий напасти. (Вовк)

На спині голки

Довгі й колючі,

А згорнеться він у клубок,

Немає ні голови, ні ніг. (Їжак)

Що за звір лісовий

Встав, як стовпчик під сосною

І стоїть серед трави -

Вуха більше голови? (Заєць)

Хитра шахрайка,

Руда головка,

Пухнастий хвіст - краса.

Хто ж Вовк: Молодці, хлопці, допомогли Червону Шапочку. Відпускаю її до бабусі.

- Іде Червона Шапочка по лісу, а назустріч їй два зайченя мішок несуть. (Картинки зайчиків вивішуються)

Діти по черзі дістають картку з овочем або фруктом з мішечка, називають його, виділяють властивості і кажуть, де вони ростуть. (Картки вивішуються на мольберт)

- Просять зайчики: допоможіть нам розділити овочі та фрукти. Сірому зайча овочі, а білому фрукти.

(Діти допомагають розподілити)

Діти по черзі дістають картку з овочем або фруктом з мішечка, називають його, виділяють властивості і кажуть, де вони ростуть. (Картки вивішуються на мольберт)

- Просять зайчики: допоможіть нам розділити овочі та фрукти. Сірому зайча овочі, а білому фрукти.

(Діти допомагають розподілити)

Зайчики: Дякую, хлопці і Червона Шапочка, що допомогли нам. А тепер разом пограємо.

Кожен день вранці

Робимо зарядку (ходьба на місці)

Дуже подобається нам

Робити по порядку:

Весело крокувати (ходьба)

Руки піднімати (руки вгору)

Присідати і вставати (присідання)

Стрибати і скакати (стрибки)

Раз, два, три, чотири, п'ять!

Почав зайченя скакати.

Стрибати зайченя здатний.

Він підстрибнув 10 разів.

- Пограли зайчики з нами і в ліс втекли.

- А Червона Шапочка до будиночка бабусі підійшла. Бабуся зустрічає Червону Шапочку і хлопців.

Бабуся: Здравствуйте, хлопці! Спасибі, що допомогли Червону Шапочку. Хто вам зустрівся в лісі?

- Хлопці, давайте зробимо бабусі в подаруночок фартушок смугастий. А то бабусин фартушок зовсім старенький став.

(Діти сідають за столи, де все приготовлено для малювання)

- Подивіться, у мене фартушок негарний, без візерунків. Щоб він став ошатним, яскравим ми його будемо прикрашати смужками. Смужки можуть бути різнокольоровими. (Показую)

Вихователь пропонує дітям намалювати смугасті фартушки. Діти вибирають колір фарб і починають малювати.

В кінці заняття все фартушки викладаємо перед бабусею на стіл. Бабуся хвалить кожної дитини і пригощає всіх дітей цукерками.

Конспект тематичного заняття в другій молодшій групі "До нас весна крокує швидкими кроками"

Програмний зміст:

  • Закріпити знання про зміну часів року, допомогти запам'ятати назви весняних місяців; дати уявлення про зміни, що відбуваються ранньої і пізньої весни в природі.

  • Розвивати навички елементарної дослідницької діяльності логічне мислення, фізіологічне дихання, окомір; уміння проводити прямі лінії у різних напрямах.

  • Закладати основи екологічного виховання; виховувати дбайливе відношення до природи, гуманні прояви в поведінці і діяльності в природі.

  • Активізувати словник за рахунок слів: іменників (березень, квітень, травень, проталина, відлига, струмок, бурулька, промені капіж, пролісок, брунька.); імен прикметників (рання, довгождана, яскраве, дзвінкий, крихка, прозора, блискуча, слизька.); дієслів (дзюрчить, темніє, тане, набрякає, прибуває, припікає.); учити відповідати на питання повними відповідями використовувати доказову мову.

Хід заняття :

Діти, відгадайте загадку і ви дізнаєтеся, якій порі року буде присвячено сьогоднішнє заняття. Приходить з добром, Віє теплом, Світлом сонячним червона, А звуть її . (весна).

Ви раді весні? Ми довго чекали весну, значить, яка весна? (Довгождана). Який настрій виникає у вас, коли ви говорите про весну? (Веселе, хороше, завзяте, прекрасне, .). Давайте знайдемо наш настрій.

Дидактичну вправу "Знайди настрій. Покажи настрій"

(З використанням піктограм)

Мовна вправа "Який? Яка? Яке"?

Можна сказати - весняний настрій? А сонце навесні яке? (Весняне). А калюжі навесні які? (Весняні). А небо навесні яке? (Хмара, струмки, дерева, трава, проталина, бурулька, дощ, день) Давайте розповімо, що буває навесні. Свою відповідь розпочинайте із слова "весною". Навесні. яскраво світить сонце. Навесні тане сніг. Навесні з'являються проталини. Навесні з'являються калюжі. Навесні набрякають бруньки Навесні прилітають птахи.

Навесні з'являються бурульки. Навесні біжать струмки. Навесні прокидаються комахи ? Навесні дикі тварини міняють колір шубки. Навесні у звірів з'являються дитинчата. Навесні з'являються перші квіти: проліски, мати - і - мачуха. Навесні з'являється трава. Навесні йде дощ. (Діти відповідають, вихователь виставляє на мольберті картинки з прикметами в дві "доріжки": рання, пізня весна) А яка весна у нас зараз? (Рання)

Рухлива гра "Весна, весна червона"

Весна, весна червона! (діти йдуть по кругу, взявшись за руки) Прийди, весна, з радістю, З радістю, з радістю, (йдуть в інший бік) З великою милістю: З льоном високим (зупиняються, піднімають руки вгору встають на шкарпеточки, вдих) З коренем глибоким, (присідають, опускають руки, видих) З хлібами щедрими. (взявшись за руки, біжать по кругу).

Конспекти занять в другій молодшій групі

"Правила безпечної поведінки на залізниці"

(заняття по ознайомленню з навколишнім 2-ша група)

Мета:

Знайомство дітей з правилами поведінки і безпеки на залізниці.

Завдання:

  • Вчити дітей уважно слухати розповідь вихователя; розвивати монологічне мова з допомогою віршів.

  • Закріпити знання дітей про правила поведінки на залізниці.

  • Виховувати у дітей доброзичливе ставлення один до одного.

Збагачення словника:

Правила поведінки, платформа, семафор.

Обладнання: дитяча залізниця, макет вокзалу, іграшки Заєць і ведмідь, семафор, матеріал для виробів

Попередня робота: заучування віршів про правила безпечної поведінки на залізниці.

Хід:

Вихователь:

Скрізь і всюди правила,

Їх треба знати завжди,

Без них не вийдуть в плавання

З гавані судна.

Без правил жити на світі

Ніяк, ніяк не можна.

Виходять в рейс за правилами

Великі поїзда.

Але є такі правила,

Заховані в знак,

Вони нам забороняють:

"Ніколи не роби так!"

Про це вірш? (про правила, про знаки)

Вихователь: - Подивіться, що це? (вокзал і залізниця)

- І сьогодні ми поговоримо про правила поведінки і безпеки на залізниці. Подивіться на макет вокзалу та залізниці. А я розповім вам історію про маленького зайчика Кузю.

"Жив-був зайчик Кузя. Жив він у гарному лісі. І ось одного разу він отримав лист від зайчика Яші, який жив у місті. Яша запросив Кузю в гості. Став Кузя збиратися в гості в місто. А так як він ніколи не був в місті і жодного разу не їздив на поїзді або електричкою, він нічого не знав про правила поведінки на залізниці.

Ось Кузя прийшов на станцію, щоб сісти на поїзд, а поїзд його стоїть на іншій стороні станції - потрібно переходити через шляху. Кузя стриб-стрибає і став стрибаючи через рейки, а в цей час їхав поїзд і ледь не задавив нашого зайченя. Черговий по вокзалу - Ведмідь - зупинив зайчика і став питати, чому він веде себе так необережно. Зайченя розповів, що він вперше на залізниці і що він зовсім не знає, як треба поводитися на вокзалі.

Ведмідь став учити Кузю поведінки на залізниці. Кузя назавжди запам’ятав, запам'ятайте і ви, діти:

- Давайте розповімо правила, а допоможуть нам в цьому вірші.

Ці Правила залізничні -

Суворі дуже, але зовсім не складні,

Ти їх запам'ятай, слухайте уважно,

В життя допоможуть вони обов'язково.

Дитина:

Ей! Не бойовий, швидше за мною:

Через рейки - по прямій!

Тут набагато шлях коротше!

Поїзд близько? Перескочимо!

- Ні, друзі, - відповів Дрозд, -

Безпечно - через міст!

- Переходити через шляху потрібно по мосту.

Дитина:

- Я в обхід, - сказав Зайченя, -

Ти ризикуєш життям, Ведмедик.

В цей самий мить

Раптом оголосять відправлення,

Потяг рушить, тоді -

Неминуча біда.

- Не підлазьте під вагони!

Дитина:

На платформі дві дворняжки

Розігралися в догонялки:

Забувши про електричку,

Наздоганяє брат сестричку!

Розсердився дуже папа

І дітей відшльопаю лапою!

- Не влаштовуйте рухливих ігор на платформі!

Дитина:

- Жарко у вагоні, провітрюсь трошки, -

Висунув голову Ослик у віконце.

- Що ж ти робиш?! Ось бешкетник!

Сядь на місце, - сказав провідник, -

Надалі так не роби, Осел, ніколи,

Щоб з тобою не трапилася біда.

- Не висовуйтеся з вікна на ходу поїзда!

Дитина:

Стій! Куди ж ти, друже?

Подивися на покажчик:

"Перехід через шляху" -

Це означає: з настилу

І їжаку, і крокодилові

Дозволяється пройти.

Тільки перш потрібно нам

Подивитися по сторонах!

- Переходьте дорогу тільки у встановлених для цього місцях!

Дитина:

На залізниці два братика

Захотіли один з одним побитися:

- Забодаю! - мукає Білолоба.

Чорно-білий мукає: - Ну, спробуй.

- Забіяки! Беріть ноги

Скоріше з залізниці!

Добре, що втрутилася Сорока:

Все могло б закінчитися погано!

- Не йдіть і не грайте на залізничних шляхах!

Дитина:

На пероні тіснота,

Лоша Кінь шукає:

- Де ти, сірий Лоша,

Неслухняний моя дитина?

Він за маму не тримався,

Тому і загубився.

- На вокзалі та в інших людних місцях тримайтеся за руку дорослого!

Вихователь:

Правила запам'ятав -

В таємниці не тримай:

Всім друзям, знайомим

Знаєш - розкажи!

Пальчикова гімнастика "Хто приїхав?"

  • Переходити залізницю потрібно тільки в спеціально відведеному місці - там, де є спеціальний настил.

  • Стояти на краю платформи дуже небезпечно - може затягнути що проходить під поїзд.

  • Якщо ти переходиш дорогу там, де немає шлагбаума, потрібно звернути увагу на семафор. Семафор дуже схожий на світлофор, тільки у нього не три колірних сигналу, а два.

Коли приїде поїзд, наш Кузя вже багато знав про те, як правильно поводитися на залізниці.

Вихователь:

- А ви, діти, запам'ятали як потрібно поводитися на залізниці?

Пропоную зробити і для Кузі подарунки - семафори. Він покаже їх звірам в лісі і розповість їм, як потрібно правильно поводитися на залізниці.

Вихователь пропонує дітям наклеїти кольорові сигнали світлофора на готові силуети, вирізані з паперу.

Конспект комбінованого заняття в другій молодшій групі,

тема «Подорож по українським народним казкам»

Тип заняття: Комбіноване.

Завдання

  • Учити дітей взнавати казку по загадці, по ілюстрації, по уривку (тобто по характерних ознаках і діях героїв).

  • Розвивати мовну активність дітей, спонукати їх вступати в діалог.

  • Виховувати емоційне сприйняття вмісту казки і інтерес до народної творчості.

Попередня робота

  • Виготовлення панно по казці «Колобок».

  • Читання російських народних казок.

  • Розгляд ілюстрацій до російським народним казкам.

  • Малювання по мотивах російської народної казки «Ріпка».

  • Обігравання казки «Колобок», «Ріпка» за допомогою настільного театру.

  • Розгадування загадок.

  • Настільна гра «Склади казку», пазли по казках, словесно – дидактична гра «Хто тягнув ріпку?», дидактична гра по казках «Викладання сюжетних картинок у визначеній послідовності

Демонстраційний матеріал

  • Чарівний клубочок.

  • Мольберт.

  • Панно по казці «Колобок».

  • Виставка малюнків по казці «Ріпка».

  • Будинок старого і старого по казці «Ріпка».

  • Маски – шДемонстраційний матеріал

Індивідуальна робота

  • Учити дітей відповідати на поставлені педагогом питання.

  • Учити дітей емоційно виражати образ казкового героя.

  • Учити дітей долати бар'єри спілкування через залучення до драматизації казки.

Активізація словника: Тягнемо – потягнемо, обскуб.

Збагачення словника: Українські народні казки, чарівний клубочок.

Хід заняття: Ведучий: Рано – рано уранці, Коли всі міцно спали Прямо під моїм вікном Дві синиці щебетали І вони нам розповіли, Щоб всі діти знали, Що сьогодні в гості до нас, Квапиться сама Бабуся, Бабуся - Забавушка. Входить Бабуся – Забавушка: Чую, чую про мене Розмову ведете. Здрастуйте, діточки! Здрастуйте, гості дорогі! Як давно ми не бачилися Осень кінчилася, зима І тепер я зібралася В гості до вас прийти сама.

Гра «Давайте познайомимося»

Бабуся – Забавушка:діти, я хочу з вами познайомитися. У мене є чарівний клубочок. Він сьогодні нам допомагатиме. (звучить спокійна музика, діти стоять в крузі. Бабушка-Забавушка передає чарівний клубочок і називає своє ім'я, потім дитя передає далі чарівний клубочок і називає своє ім'я і так далі доки чарівний клубочок не повернеться до Бабушке-Забавушки.) Бабуся – Забавушка: Ось ми з вами і познайомилися. Хто допоміг нам познайомитися? (чарівний клубочок)

Основна частина: Бабуся – Забавушка: Зараз ми з вами відправимося в подорож, чарівний клубочок нам покаже дорогу до російським народним казкам. Ці казки вигадав російський народ. Бабуся – Забавушка: Чарівний клубочок привів нас в гості до першої казки. Відгадайте казку.

Відгадування казок різними способами 1. Взнай казку по загадці Я від бабусі пішов, Я від дідуся пішов, Відгадайте без підказки, З якої пішов, я казки? (Колобок) Бабуся – Забавушка: Давайте заспіваємо пісеньку колобка і пригадаємо, з якими героями він зустрівся в лісі? (Звучить музика, діти з Бабусею співають пісеньку і викладають на панно героїв казки) 2. Взнай казку по ілюстрації Бабуся – Забавушка: А зараз ми прийшли в гості, тут живе багато українських народних казок. Давайте відгадаємо, які це казки. (На столі оформлена виставка ілюстрацій по казках «Ріпка», «Теремок», «Маша і ведмідь», «Вовк і семеро козенят».) 3. Взнай казку по уривку Бабуся – Забавушка: Тепер послухайте уривок із знайомої вам російської народної казки. (Бабуся – Забавушка читає уривок по казці «Гуси – лебеді». Діти відгадують.)

Фіз.хвилика Пальчиковая гра «Гусак»

- Де долоньки? Тут? (Заховати руки за спину) - Тут! - На долоньках ставок? - Ставок! (Протягнути руки вперед долонями вгору) - Палець великий – це молодий гусак Вказівний зловив, Середній гусака обскуб, Цей палець пекти топив, Цей палець суп варив. (По черзі загинати пальці обох рук) Полетів гусак в рот, (Розтискати кулаки, підняти руки вгору) А звідти – в живіт! (Струсити кістями) Ось! (Хлопнути в долоні)

Завершальна частина

Бабуся – Забавушка: Пограли, відпочили і знову в дорогу. Цікаво, яка казка тут живе? (личать до будиночка) Входить Дід з Бабкою (сваряться). Бабка: Дід, а, Дід, допоможи посадити ріпку. Дід: Та колись мені Бабка, дрова треба колоти. Бабуся – Забавушка: Діти, давайте допоможемо Бабці і Дідові! Як ми можемо їм допомогти? Дорогі гості відпочиньте, а ми з хлопцями покажемо вам російську народну казку «Ріпка» Драматизація казки «Ріпка»

(Діти одягають маски – шапочки) Дід з Бабка (разом): Спасибі, діти. Ви нам дуже допомогли. Ви діти, просто диво Ніколи вас не забудемо. Відрізнилися ви на славу А за це вам винагорода. (Книга казок) Бабуся – Забавушка: Чарівний клубочок не прощається, він житиме з вами в групі і знайомити вас з новими казками.