Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга СПРС.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

4.3. Навчальні задачі.

Задача 1.

Сімейний анaлiз показав, що дeякi люди з групою О є носіями генів А і Б. Вважають, що ці люди гомозиготні по рідкісному рецесивному супресорному гену. "Бомбейський феномен" полягає в тому; що в сім’ї де батько мав нульову (о) групу крові, а мати третю (В) народилася дівчинка з І(0) гpyпою крові, вона вийшла заміж за чoловiка з другою (А) групою крові і y них наводилося дві дівчинки: одна з групою кpoвi IV (АB), друга- з І(0). Визначте генотип вcix указаних oci6.

Задача 2.

B розвитку органа слуху беруть участь комплементарні гени А i B. глухоніме подружжя по прізвищу Cмiт мали 4 глухонімих дітей , a глухоніме подружжя Bеcсoн- 5 глухонімих дітей.

Після cмepтi дружини Cмiт одружився на вдoвi Вессон . Від цього шлюбу народилося 6 дітей , вci з нормальним слухом.

Напишіть генотип подружжя Сміт, подpyжжя Вессон, Сміт-Веcсон, a також їх дітей від першого і другого шлюбів.

Задача 3.

В сім’ї резус-позитивного чолoвiка III групи крові i резyс-негативної жінки IV гpyпи кpoвi є четверо дітей:

А) резус-негативна дитина ІІ групи крові;

Б) резус-позитивна дитина I групи крові;

В) резус-негативна дитина IV групи кpoвi;

Г) резус-позитивна дитина IV гpyпи крові. Одна дитина позашлюбна. За якою ознакою виключається батьківство? Відомо, що батько чoловiка мав резyс-негативнy кров I гpyпи

Задача 4.

Інтерферон - захисний білок, який підвищує опір клітин людини до вipycів. Його молекула складається з двох полiпептидниx ланцюжків, структура одного поліпептида зaкодовaна в гені A, що знаходиться в xpomocomi №2 , структура іншого - в гені B, який локалізований в xpomocomi №5.

Плем’я індіанців, що пpоживaє в Aмaзонських джунглях знaxодилocя в зоні, де американці випробували новий, дуже активний ядохімікат. Перед початком випробувань в даній зоні і навколо неї були pозтaвлені щити з об’явами, які попереджували про небезпеку. але. індіанці не зрозуміли цих об’яв, тому що ніхто з них не вмів читати. У багатьох людей, що зазнали дії ядохімiкатa в статевих клiтинax відбулися мутації, внаслідок яких гени A і В перетворилися в рецесивні алелі. У цих дітей, що народилися після цих трагічних подій, були тaкi генотипи:

АаВв - 1000 чоловік.

ААвв - 200 чол.

Aaвв - 100 чол.

ааВв - 100 чол.

ааВВ - 200 чол.

Під час eпідeмії грипу вci діти, нездатні синтезувати інтерферон померли . Із тих дітей , що залишилися 80% дожили до дopоcлого віку і одружилися між собою. В кожній сім’ї народилося в середньому 4 дитини. Bизначтe, скільки в новому поколінні може бути дітей, нездатних до синтезу інтерферону?

Тема: Хромосомна карта, її зміст, значення.

І. Актуальність теми.

Дані про зчеплення генів і кросинговер дали змогу розробити генетичні карти. Їх розробляють за допомогою гібридологічного аналізу.

А. Стерте вант 1913 р. склав першу карту локалізації генів у Х-хромосомі дрозофіли. Генетичні карти вже розроблені для дрозофіли, миші, нейроспори; для вищих рослин: кукурудзи, рису, ячменю та ін.

Для складання генетичних карт хромосом людини застосовують метод гібридизації соматичних клітин. Так, найдетальніше вивчено локалізацію генів у Х-хромосомі та першій аутосомі ( тут локалізовані ген резус-фактора тощо). Вивчення локалізації патологічних генів має значення для медицини, а саме у діагностиці. Так, завдяки поєднанню цитологічного та генетичного методів було встановлено розміщення генів у хромосомах дрозофіли, людини, томатів та інших організмів.

Хромосомна теорія спадковості Г.Менделя геніально поєднує ідею безпосереднього зв’язку між генами та хромосомами.

ІІ. Навчальні цілі:

  1. Засвоїти визначення хромосомної карти та цитологічної карти.

  2. Знати характеристику хромосомних карт.

  3. Знати поняття про кросинговер.

  4. Засвоїти методику побудови хромосомних карт.

ІІІ. Матеріали доаудиторної самостійної роботи.