Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ССІЛ - Лекція 5 (22.11.11).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
34.37 Кб
Скачать

Лекція 5 Розділ 2. Стандартизація в Україні. Міжнародна та європейська стандартизація

Тема 2.1 Організація робіт із стандартизації в Україні

Державна система стандартизації – це система, яка визначає основну мету і принципи управління, форми та загальні організаційно-технічні правила виконання всіх видів робіт із стандартизації.

Перші стандарти системи стандартизації України були введені в дію 01.10.93 року. В травні 2001 року був прийнятий ЗУ «Про стандартизацію».

Він регулює відносини, пов’язані з діяльністю у сфері стандартизації та застосуванням її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації.

Метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя та здоров’я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі.

Об'єктами стандартизації є продукція, процеси та послуги (далі продукнія), зокрема матеріалі, складники, обладнання, системи, їх сумність, правила, процедури, функції, методи чи діяльність.

Суб’єктами стандартизації є:

  • центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації;

  • рада стандартизації;

  • технічні комітети стандартизації;

  • інші суб'єкти, що займаються стандартизацією.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації організовує, координує та проводить діяльність щодо розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни, розповсюдження національних стандартів. Центральний орган виконавчої влади стандартизації виконує наступні функції:

  • забезпечує реалізацію державної політики у сфері стандартизації;

  • вживає заходів щодо гармонізації розроблюваних національних стандартів з відповідними міжнародними (регіональними) стандартами;

  • бере участь у розробленні і узгодженні технічних регламентів та інших нормативно-правових актів з питань стандартизації;

  • встановлює правила розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни та втрати чинності національних стандартів, їх позначення, класифікації за видами та іншими ознаками, кодування та реєстрації;

  • вживає заходів щодо виконання зобов'язань зумовлених участю в міжнародних (регіональних) організаціях стандартизації;

  • співпрацює у сфері стандартизації з відповідними органами інших держав;

  • формує програму робіт із стандартизації та координує її реалізацію;

  • приймає рішення щодо створення та припинення діяльності технічних комітетів стандартизації, визначає їх повноваження та порядок створення;

  • організовує створення і ведення національного фонду нормативних документів та національного центру міжнародної інформаційної мережі ISONET і WТО;

  • організовує надання інформаційних послуг з питань стандартизації.

Рада стандартизації є колегіальним консультативно-дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України. Основною метою діяльності Ради є налагодження взаємодії між виробниками, споживачами продукції та органами державної влади, узгодження інтересів у сфері стандартизації, сприяння розвитку стандартизації. Основною функцією Ради є вивчення, аналіз та розроблення пропозицій щодо вдосконалення діяльності у сфері стандартизації стосовно:

  • створення технічних комітетів стандартизації та визначення напрямів їх діяльності;

  • прийняття міжнародного, регіонального чи іншого стандарту як національного стандарту;

  • проведення експертиз проектів технічних регламентів та інших нормативних документів з питань технічного регулювання;

      • програм робіт із стандартизації.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації створює технічні комітети, на які покладаються функції з розроблення, розгляду та погодження міжнародних (регіональних) та національних стандартів.

Технічні комітети стандартизації формуються з урахуванням принципу представництва всіх зацікавлених сторін. До роботи у технічних комітетах стандартизації залучаються на добровільних засадах уповноважені представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та їх об’єднань, науково-технічних та інженерних товариств (спілок), товариств (спілок) споживачів, відповідних громадських організацій, наукових фахівців.

Іншими суб’єктами, що займаються стандартизацією, є Центральні органи виконавчої влади, Верховна Рада та Рада міністрів АРК, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та їх об'єднання, відповідні громадські організації. Окремі зацікавлені особи також мають право брати участь у сфері стандартизації, розглядати проекти розроблюваних національних стандартів та давати розробникам відповідні пропозиції, висловлювагп зауваження до них.

Україна, успадкувавши близько 20 тисяч міждержавних стандартів (ГОСТ), здобувши незалежність і будуючи ринкові відносини, відійшла від принципу обов'язковості стандартів і вступила до міжнародних організацій стандартизації. З 5000 стандартів, розроблених ТК України, 620 є прямим впровадженням міжнародних стандартів, а ще 800 містять основні вимоги з них.

Держстандарт України організовує публікацію офіційних та інформаційних видань, наприклад, «Каталог нормативних документів»(річний), покажчики «Стандарти»(місячний) та «Засоби вимірювальної техніки»(річний), «Бюлетені» української та міжнародної стандартизації (щоквартально), довідник «Продукція, що виробляється за технічними умовами України» (річний); впроваджує сучасні автоматизовані бази даних з інформацією про нормативні документи міжнародних і національних організацій зі стандартизації, розробляє та запроваджує термінологічні стандарти України тощо.

Національний інформаційний центр GATT/WTO створений для виконання зобов’язань України щодо забезпечення виробництва якісної продукції, яка б відповідала міжнародним вимогам з безпеки, охорони здоров'я людей та довкілля, сумісності та взаємозамінності.

З 1993р. Україна стала повноважним членом Міжнародної організації стандартизації (180) та Міжнародної електротехнічної комісії (IEC), членом-кореспондентом Міжнародної організації законодавчої метрології, Європейського комітету зі стандартизації, членом міжнародної інформаційної мережі, приєдналася до Кодексу доброчинної практики щодо розроблення та використання стандартів Європейського комітету зі стандартизації тощо. Україна взяла на себе зобов’язання щодо узгодження законодавства, стандартів, норм, правил і сертифікації з європейськими у рамках договору з Європейським Союзом.