Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CONTR _cinnosti europ cyvil.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
156.67 Кб
Скачать

2. Перелік питань, що охоплюють зміст робочої програми з дисципліни «цінності європейської цивілізації»

1. Основи аксіології.

Поняття цінності. Цінності як об'єкт наукового аналізу та філософських побудов. Аксіологія: історичне становлення проблематики. Психологічні, соціологічні, культурно-антропологічні, політологічні та економічні аспекти дослідження цінностей.

Цінність, значимість, корисність: диференціація понять. Цінності, ціннісні категорії та оцінки. Вартість, ціна та цінність. Цінування (поціновування) та оцінювання. Семіотичні аспекти аксіології: цінність як символ і символ як цінність. Божества як ціннісні персоніфікації. Цінності та мораль. Цінності та інтереси.

Цінності та соціокультурні норми (стандарти). Цінності як складова ми-ідентичності. Цінності та ідеали. Смисл діяльності та смисл життя в ціннісній площині. Ціннісні орієнтації особистості, оціночні установки та особистісні уподобання. Асиміляція цінностей в процесі становлення особистості. Ідивідуально-типологічні відмінності в ціннісних орієнтаціях та їх зв'язок з іншими характеристиками індивідуальності.

Цінності в стуктурі регуляції вчинку. Вибір та прийняття рішень як відображення ціннісних орієнтацій. Цілепокладання. Рефлексія цінностей як складова стратегічного управління.

Культура як виробництво цінностей. Цивілізація як інтегрована мультиядерна культура складного соціального суб'єкта. Критерії цивілізації. Цінності як характеристика цивілізації.

2. Соціально-психологічний, соціологічний та культурно-антропологічний аналіз ціннісних орієнтацій. Конфлікт цінностей.

Методологічні проблеми аналізу ціннісних орієнтацій. Прикладне значення аналізу ціннісних орієнтацій.

Інструментарій. Валідність методик. Списки цінностей та ціннісні категорії. Модель Г.Хофстеде. Теорія споживчих цінностей Шета — Н'юмана — Гросса. Теорія цінностей М. Рокича. Р.Інглхарт і проект Всесвітнього моніторингу цінностей. Крос-культурний аналіз цінностей. Поняття «культурного синдрому» (Г.К.Тріадіс). Специфіка дослідження ціннісних орієнтацій в соціальній психології, соціології та культурній антропології. Неопитувальні методи аналізу ціннісних орієнтацій. Цінності в інституціональній культурі.

Конфлікт цінностей: «внутрішній» та «зовнішній». Знецінювання та ідеалізація. Нарцисична особистість. Цинізм. Ксенофобія. Втрата та набуття смислу життя. Ціннісний вакуум. Одержимість і фанатизм.

Специфіка виховного процесу залежно від системи цінностей. Пропаганда цінностей й маніпулятивні технології.

3. Раціоналізм та цінності відкритого суспільства.

Поняття відкритого та закритого типу суспільства. Мультиядерний характер культури відкритого суспільства. Суперечності системи цінностей та їх зняття в інституціональних формах цивілізації. Раціональність, мудрість і «відкритий розум». Специфіка дискусій про цінності. Логіка оціночних суджень (короткі відомості). Критичне мислення. Діалектика. Обґрунтування цінностей і критеріїв оцінки в раціональному дискурсі. Догматика і доктринальні системи. Раціональність інструментальна й цільова. Концепція обмеженої раціональності. Соціальна інженерія і теорія раціональних рішень. Прагматизм як ідеологія гнучкого й відповідального розуму. Саморефлексивність соціального буття.

Раціоналізм як засаднича цінність європейської цивілізації. Самоцінність індивіда, солідарність й соціальне партнерство, соціальна відповідальність (раціоналізм плюс гуманізм). Розподіл публічного та приватного. Від компромісу до консенсусу в публічній сфері. Принцип свободи совісті та віротерпимості. Свобода, добровільність, відповідальність в діях. Гуманізм: люди важливіші, аніж традиційні норми. Непідсудність переконань, підсудність дій. Обґрунтованість на основі логічної необхідності висновку при критичному перегляді засновків (вихідних принципів), врахування й цілеспрямованого дослідження природних обмежень та моделювання прийнятних форм розмежування приватного та публічного. Критичний раціоналізм і новий натуралізм.

Європейська система освіти та її вплив на становлення системи цінностей. Класичний європейський університет як модель соціального устрою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]