Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мехоборудование_пособие_ч.2_последний_вариант.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
14.53 Mб
Скачать

1.2 Короткі відомості про матеріали

Для виготовлення деталей застосовуються металеві й неметалеві матеріали. До металевих матеріалів відносяться чавуни, сталі, сплави кольорових металів (бронзи, латуні й ін.).

Чавун сірий, одержуваний у результаті плавки залізних руд у доменних печах, являє собою сплав заліза з вуглецем. Вуглецю в ньому втримується від 3 до 3,6%, причому більша його частина перебуває у вільному стані у вигляді графітових пластинок. У розплавленому стані сірий чавун добре заповнює форми, що дозволяє одержувати деталі складної конфігурації. Добре працює на стиск, гірше на вигин, ще гірше - на розтягання й зріз. Погано пручається ударним навантаженням, матеріал неміцний. Широко застосовується для виготовлення труб, фасонних частин, корпусів насосів, арматури, станин, маховиків, шестірень і ін.

Приклад маркування: СЧ15-32; СЧ18-36, де перша цифра вказує межу міцності на розтягування (σp), а друга – межу міцності на вигін (σн)

Чавун білий містить вуглець у пов'язаному із залізом стані. Матеріал дуже твердий. Застосовується для деталей, підданих сильному стиранню (прокатні валки, колеса залізничних вагонів і ін.).

Якщо виливку з білого чавуну піддати томлінню, тобто нагріванню протягом декількох годин, у процесі якого хімічно зв'язаний вуглець переходить у вільний стан, і чавун стає менш ламким. Такий чавун називається ковким і широко застосовується для виготовлення тонкостінних виробів і виробів складної форми при масовому виробництві (трубопровідні арматури й ін.). Наприклад: КЧ30-6; КЧ33-8, де перша цифра - σp, а друга – відносне подовження при розриві (d).

Крім того, є група модифікованих чавунів, одержувана присадками різних добавок. Ці чавуни застосовуються для виготовлення відповідальних деталей, і в багатьох випадках заміняють виливки або кування зі сталі.. Наприклад, чавун високоміцний ВЧ38-17; ВЧ42-12, (σp), (d)

Конструкційні сталі є найпоширенішим матеріалом у машинобудуванні. Вони підрозділяються на вуглецеві, леговані, такі, що втримують спеціального присадка (хром, нікель і ін.).

Вуглецева конструкційна сталь підрозділяється на дві категорії.

1.Сталь вуглецева звичайної якості, яка у свою чергу ділиться на групу А, що поставляється по механічних властивостях, та групу Б, що поставляється по хімічному складові. Стали вуглецеві звичайної якості найбільш широко застосовуються для виготовлення деталей загального призначення, що не піддаються подальшій термічній обробці. Вони добре обробляються на металорізальних верстатах, добре зварюються, недефіцитні. При маркуванні вказується режим виплавки сталі: кп - кипляча; сп – спокійна; нп – напівспокійна. Наприклад: Ст1; БСт2; ВСт4 тощо.

2. Сталь вуглецева якісна конструкційна підрозділяється на групу I із нормальним умістом марганцю й групу II із підвищеним умістом марганцю. Наприклад: 20Гкп – сталь якісна кипляча з підвищеним умістом марганцю, що містить 0,2% вуглецю. Застосовується для виготовлення деталей, що піддаються термообробці.

Леговані конструкційні сталі за вмістом легуючих присадок бувають хромистими, хромонікелевими й високоякісними. В залежності від марки призначені для експлуатації у важких умовах: високі температури, агресивні середовища, наявність абразивних часток. Для позначення хімічного складу сталей використовують букви з кирилиці:

А – азот; Н – нікель;

Б – ніобій; Р – бор;

В – вольфрам; С – кремній;

Г – марганець; Т – титан;

Д – мідь; Ф – ванадій;

Е – селен; Х – хром;

М – молібден; Ю – алюміній.

Цифра після букви означає вміст цього елементу. Наприклад: 20Х3МВФ - 0,2% вуглецю, 3% хрому, наявність молібдену, вольфраму, ванадію; Х18Н22В2Т2 – 18% хрому; 22% нікелю; по 2% вольфраму та титану, вуглецю менше 0,1%.

Ці сталі застосовують для особливо відповідальних деталей машин, де поряд із високою міцністю потрібні компактність або найменша вага, а також для таких деталей, які повинні мати специфічні властивості, наприклад, корозійну стійкість, що дуже часто необхідно в машинах і встаткуванні водопровідних і каналізаційних споруджень.

Бронза — сплав міді з оловом, свинцем або алюмінієм.

Латунь — сплав міді із цинком.

Сплави на основі міді широко застосовуються для виготовлення трубопровідної арматури, а також деталей, що працюють на тертя (вкладиші підшипників, черв'яки й черв'ячні колеса й ін.).

До неметалічних матеріалів належать пластмаси, мінералокерамічні матеріали, гума й ін.

Пластмаси мають невелику щільність, антикорозійні. Однак мають серйозні недоліки, такі як низька теплостійкість, малі твердість і міцність, втрата властивостей під дією температури, світла, вологості.

Пластмаси бувають двох видів:

термопласти, які під дією тепла плавляться, й твердіють при охолодженні (вініпласти, етиленопласти (поліетилен) тощо);

реактопласти, які під дією тепла й тиску переходять у твердий, неплавкий і нерозчинний стан (епоксипласти, деревинно-шаруваті пластики, скловолокнит, текстоліти й ін.).

Вініпласти й фторопласти широко застосовуються для виготовлення труб, фасонних частин, деталей арматур, футеровки труб тощо).