Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_m_za_pr_spr.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
198.14 Кб
Скачать

9. Переставте речення так, щоб вони становили текст. Запишіть утворене висловлювання. Визначте структурні частини в змодельованому тексті: зачин – розвиток думки – кінцівка (висновок).

1. По суті, і все становлення його наукової творчості проходило в Україні, і далі теж було пов'язано з Україною. 2. Недаремно він називав Київ своїм улюбленим містом, прирівнюючи до нього лише Париж. 3. Народившись 1909 року у Нижньому Новгороді в Росії, після того як батьки переїхали на українську Полтавщину, він усе життя вважав себе українцем, мав відповідний запис у паспорті і носив вишиванки. 4. Людина-парадокс... 5. В тяжкі для України часи, коли почали знищувати українську інтелігенцію, а українські книги горіли, — визнав себе українцем і вважав себе ним усе своє життя. 6. Таким був один із найвизначніших українських науковців XX століття, засновник Інституту теоретичної фізики Академії наук України, який зараз носить його ім'я — Микола Боголюбов. 7. У Миколи Миколайовича було дві батьківщини — Росія і Україна і дві рідні мови — російська та українська.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 10

Особливості використання у ділових документах іменних частин мови. Іменник, займенник, прикметник у ділових документах. Їх правопис

Повторіть правопис іменника, а саме:

  1. Відмінювання іменників І відміни (закінчення).

  2. Відмінювання іменників чоловічого роду ІІ відміни.

  3. Орудний відмінок однини.

  4. Кличний відмінок.

  5. Форми невідмінюваних іменників.

  6. Правопис складних іменників (разом або через дефіс).

  7. Вживання ь та апострофа.

  8. Подвоєння.

Повторіть розряди займенників та прикметників.

Іншомовні слова, їх правопис. Правила уведення до тексту документа

Українські прізвища, імена, імена по батькові. Складні приклади відмінювання українських прізвищ. Списки.

Український алфавіт (знати напам’ять).

Для роботи над розділом рекомендуємо скористатися посібниками М.І.Фурдуй. Українська мова: Практикум з правопису. – К., 2003 ;

Ющук І.П. Практикум з правопису української мови. − К., 1994, або використайте підручник В.Шевчука „Українське ділове мовлення”

Запиишіть слова, опускаючи дужки і пояснюючи правопис. Значення поданих слів запам'ятайте.

І(н,нн)овація — 1) нововведення в галузі економіки, техніки тощо на основі досягнень науки і передового досвіду; 2) нове явище в мові.

Ло(т,тт) — партія товару, що виставляється на аукціон або бере участь у якійсь операції; група однорідних предметів у розігруванні лотерей, конкурсах тощо.

Бі(л,лл)ь — у США, Великій Британії та інших країнах англосаксонської правової системи законопроект, що вноситься урядом або членом парламенту, а також назва деяких конституційних актів.

Д(и,і)лер — 1) особа або установа — торговельний представник підприємства, фірми; 2) біржовий посередник, що займається купівлею та продажем цінних паперів.

(І,и)нсайдер — 1) особа, яка завдяки своєму посадовому становищу володіє інформацією про фінансовий стан фірми до відкритого її оголошення; 2) особа, яка має понад 10 % акцій фірми.

Ко(л,лл)ізія — зіткнення протилежних поглядів, прагнень, інтересів.

Бестсе(л,лл)ер — книга, що користується особливим попитом, видана великим тиражем (переважно на сенсаційні теми).

Д(і,и)фамація — опублікування в пресі або проголошення по радіо, телебаченню дійсних або вигаданих відомостей, що ганьблять честь і гідність громадянина, псують репутацію установи, організації.

А(т,тт)аше — 1) службова особа, відряджена до дипломатичного представництва як фахівець у певній галузі, наприклад військовій; 2) молодший дипломатичний ранг співробітника дипломатичних представництв та відомств закордонних справ.

Ж(и,і)ро — 1) вид безготівкових розрахунків; 2) передавальний напис на звороті векселів, чеків або інших кредитних засобів.

Утворіть чоловічі та жіночі імена по батькові від наведених власних імен. Поясніть їх правопис.

Андрій, Антін, Валентин, Валерій, Володимир, Вадим, Захар, Зенон, Євген, Ілля, Микола, Михайло, Петро, Павло, Степан, Панас, Сава, Роман, Тарас, Яків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]