Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга фінанси підприємств (ост. вар.).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Додаткова література

1. Шафранова А. Анализ финансовой отчетности // Баланс. -2000. – №43, – с. 45-48

Розділ 4. Оподаткування підприємств

4.1. Історія розвитку податкової системи

За всіх етапів розвитку суспільства важливим соціальним інститутом держави є система оподаткування. Завдяки податкам держава має можливість накопичувати матеріально-фінансові ресурси, які необхідні для її функціонування. Податки є обов’язковими платежами та основою формування як державного, так і місцевого бюджетів. Управління податковою сферою є складним процесом, який потребує висококваліфікованих спеціалістів, добре обізнаних як з теоретичними аспектами оподаткування, так і з практичними питаннями нарахування та сплати податків.

Історія становлення системи оподаткування свідчить про те, що з давніх часів існував контроль за наповненням державної казни. В ті часи основними податками були: податок на землю, податки на живий інвентар, фруктові дерева, інше. За часів Київській Русі до ІХ ст. основним податком була данина, яка сплачувалася у натуральній формі. Данину збирав князь разом із своєю дружиною, щороку об’їзджаючи двори. Розмір данини встановлювався князем і залежав від його бажання. Данина – це одна із первісних форм податку, вона не була в прямому значенні податком, а джерелом, з якого беруть початок сучасні податки. Із зміною князів данина почала сплачуватися у грошовій формі. Після 1569 року на українській землі була запроваджена польська податкова система, при якій селяни сплачували панщину, натуральну данину, грошові збори та відбували трудову повинність. З часів приєднання українських земель до Росії селяни сплачують подвірний податок. Після 1917 року була введена контрибуція на заможні верстви населення на місцевому рівні. У період 1921 – 1924 років вводяться акцизи на окремі види товарів.

Податкова система у своєму розвитку пройшла три періоди:

  • період нерозвиненості і випадковості стародавнього світу і середніх віків;

  • ХVІ – ХVІІІ ст.ст., де розвивається Європа, грошовий лад господарств витісняє натуральний, з’являється маса різноманітних податків, зокрема непрямих;

  • ХІХ ст. зменшується кількість податків та збільшується їх одноманітність, форми податків стають більш визначеними.

У 20-ті роки ХХ ст. діяли такі форми оподаткування: поземельний, домовий, промисловий і податок на грошовий капітал. Найбільшого розвитку набула податкова система в 90-их роках ХХ ст. за часів становлення незалежної України. В умовах, коли в Україні робляться спроби розбудови економіки ринкового типу, у науці і в практиці висуваються принципово нові підходи до управління народним господарством, серед яких особливе місце посідають фінансові інструменти і важелі. Фінансова система, передусім бюджетна і податкова, суттєво впливають на формування й зростання валового внутрішнього продукту і національного доходу, на їх розподіл і споживання, а відтак і на розвиток окремих підприємств і галузей народного господарства, на становище і рівень життя широких верств населення.

Податки є основним інструментом реалізації розподільної функції фінансів і одним з головних каналів поповнення доходної частини державного бюджету. Виважена і науково обгрунтована податкова політика щодо запровадження пільг чи надання переваг в оподаткуванні є вагомим регулятором підприємницької діяльності в усіх сферах економіки. В умовах реформ, нестабільності виробництва, кризових явищ, особливо в аграрному секторі, податкова система України функціонує ефективно майже тільки з фіскальних позицій, чим стримує і гальмує розвиток малого і середнього бізнесу. В Україні вже прийнято Бюджетний кодекс, а Податкового ще немає. Нестабільність податкового законодавства, великі штрафні санкції, невідповідність бухгалтерського і податкового обліку ускладнюють роботу підприємця і бухгалтера, які повинні досконально знати всі закони і підзаконні нормативні документи, уміти співставляти їх норми, щоб дійти до „золотої середини”, оскільки у нас дуже часто різні нормативні документи з питань оподаткування по-різному тлумачать порядок застосування пільг, строки сплати податків тощо.