Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з НДРС (Пушкеля).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
203.78 Кб
Скачать

4. Контроль якості продукції

Деталі, що пройшли ТО, піддають контролю: зовнішньому огляду, контролю твердості. При цьому можливе утворення дефектів :

Дефекти які виникають при загартуванні

1. Недогрів - виникає у тому випадку, якщо сталь була нагріта до температури нижче за критичну. Частина сорбіту не перетворюється в аустеніті, в результаті загартування виходить структура що має низьку твердість. Цей дефект можна виправити для чого недогріту сталь відпалюють, а потім проводять нормальне загартування.

2. Перегрів – виходить, якщо сталь була нагріта до температури набагато вище критичної або при оптимальній температурі була дана занадто велика витримка. При перегріванні йде зростання зерна аустеніту, мартенсит стає крихким. Виправляється відпалом, загартуванням.

  1. Перепал - виходить у тому випадку, якщо сталь була не досить нагріта до температури близької до температури плавлення. Перепал характеризується оплавленням і у зв'язку з цим окисленням металу по межах зерен, тому сталь стає дуже крихкою. Перепал є непоправним браком.

  2. Гартівні тріщини - виникають в результаті різкого охолодження або нагріву, перегрівання, нерівномірного охолодження, наявності в деталях гострих кутів, рисок і п.т.

  3. Плямисте загартування - виникає якщо на поверхні деталі є окалина, забруднення, нерівномірна структура. У деяких зонах замість мартенсіту може бути тростит або сорбіт. Цей брак усувається шляхом очищення деталей і тим, що перед загартуванням проводять контроль сталі на однорідність.

Дефекти які виникають при відпуску

1. Недовідпуск - виходить при температурі відпустку нижче нормальної в результаті сталь не досягає необхідних властивостей. Виправити недовідпуск можна додатковим відпустком.

2. Перевідпустку - виходить при температурі відпустку вище нормальної або зміні тривалості відпустку. В результаті перевідпустку сталь не досягає необхідних властивостей. Сталь має знижену твердість і міцність.

Деформації і викривлення

Деформація, тобто зміна розмірів і форми виробів відбувається

при термічній обробці в результаті термічної і структурної напруги під дією

неоднорідних об'ємний змін, викликаних нерівномірним охолодженням і фазовими перетвореннями.

Несиметричну деформацію виробів в практиці часто називають викривленням.

Воно частіше спостерігається при нерівномірному і надмірно високому

нагріві під загартування, неправильному положенні деталі при зануренні в

гартівне середовище і високої швидкості охолодження в мартенситному інтервалі

температур. Усунення цих причин значно зменшує викривлення.

Розміри виробів після загартування навіть за відсутності викривлення не

співпадають з початковими значеннями. Деформацію, що викликається цими змінами можна зменшити підбором відповідного складу сталі і умов термічної обробки (зокрема, застосуванням ступінчастого і ізотермічного загартування).

Контроль твердості

Вимірювання твердості протяжки ми проводимо твердоміром типу ТК. Твердомір для металів ТК-2М призначений для виміру твердості металів і сплавів по методу Роквеллу. Принцип дії - механічний, втискуванням алмазного накінечника в деталь, на якій залишається відбиток. За рахунок пластичної деформації і визначається твердість деталі.

Межі вимірювання твердості, кгс:

  шкала "А" - 70...90 HRA - 60

  шкала "В" - 25...100 HRВ - 100

  шкала "С" - 20...67 HRС - 150

Похибка випробувальних навантажень, що припускається: ± 0,5%

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]