Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

25. Лізингові операції банків

Лізинг — це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фін. коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне ко­ристування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця, або набувається ним у власність за дору­ченням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного про­давця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів (ЗУ «Про лізинг»).

З економ. погляду лізинг схожий з кредитом під основні засоби  кредитоодержувач за рахунок періодичних внесків погашає борг, а банк зберігає за собою право власності на об'єкт, що кредиту до його повного погашення. Лізингоодержувач стає влас­ником об'єкта лізингу після закінчення строку договору.

Об'єкт лізингу може бути будь-яке майно, що належить до основних фондів, що­до якого немає обмежень про передавання його в лізинг. Розріз­няють лізинг рухомого і нерухомого майна.

Суб'єкти лізингу: 1)безпосередні учасники: лізингодавець СГД, що передає в користування; лізингоодержувач, СГД, що одержує в користування; продавець лізингового майна (постачальник) — СГД, що виготовляє майно та/або продає власне майно, яке є об'єктом лізингу. 2)непрямі учасники: страхові компанії, брокерські та інші посередницькі фірми, банки, які кредитують лізингодавця і є гарантами угод.

Залежно від рівня окупності об'єкта лізингу: опе­ративний та фінансовий лізинг.

Оперативний лізинг передбачає передання лізингоодержувачу права користування об'єктом лізингу на строк, що не перевищує строку його повної амортизації, з обов'язковим поверненням об'єкта лізингу власнику після закінчення строку дії договору. Сума відшкодування вартості об'єкта лізин­гу в складі лізингових платежів за період дії договору оператив­ного лізингу не може перевищувати 10% вартості об'єкта лізин­гу, визначеної в день укладення договору.

Оперативний лізинг застосовується тоді, коли лізингоодержувач готовий скоріше платити вищі розміри лізингових платежів, ніж брати на себе в повному обсязі ризики, пов'язані з володін­ням майном.

Фінансовий лізинг передбачає протягом дії договору лізингу виплату лізингоодержувачем платежів, які покривають повну або більшу частку вартості амортизації об'єкта лізингу, додаткові ви­трати і прибуток лізингодавця. Сума відшкодування вартості об'єкта лізингу в складі лізингових платежів за період дії договору фінансового лізингу має дорівнювати не менше 60 % вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладення договору.

Організація лізингового процесу лізингоодержувач складає заявку та надає її лізингодавцю (1). Той аналізує проект, та кредитоспроможність лізингоодер­жувача (2). Про позитивне рішення свовіщає лізингоодержувача та направляє постачальникові документи про умови виконання угоди (3). Укладається договір лізингу (4). Лізингода­вець одержує в банку кредит (5). Укладається договір купівлі-продажу об'єкта лізингу (6). Постачальник відвантажує об'єкт лізингу та здійснює його монтаж і введення в експлуатацію (7). Складається акт прийняття в експлуатацію об'єкта лізингу, (8). Постачальник одержує коштів від лізингодавця (9). Страхування лізингової угод (10). Право лізингоодержувача на ремонт і тех. обслуговування об'єкта лізингу визначається договором лізингу або окремим до­говором з продавцем (11). Лізингоодержувач вносить періодичні лплатежі (12). Після закінчення строку дії договору відбувається повернення об'єкта лізингу (13). Лізингодавець здійснює погашення кредиту та виплату процентів банку (14).

+” для лізингодавця (банка): розширюється коло операцій, зростає число клі­єнтів; знижується ризик; зростають доходи; прискорена амортизація об'єкта лізингу.

+” для продавця майна: розширюється номенклатуру товарів; забезпечується продаж майна; розширюється коло своїх контрагентів; прискорюється обертання оборотного капіталу; зменшити потребу в залучених коштах.

+” для лізингоодержувача: 100% фінансування придбання основних фондів; можливість використовувати нове обладнання без значних однора­зових витрат власного капіталу; зменшується ризик ; простота отримання майна; більше можливостей для маневрування ; зменшення оподатковуваного прибутоку; підвищує ліквідність; отримання від додаткових послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]