Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак з лісівництва Готовий.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
395.78 Кб
Скачать

2.5 Техніка безпеки при доглядових рубаннях

Згідно з трудовим законодавством адміністрація підприємства повинна забезпечити охорону праці і безпеку виконання робіт, а робітники і службовці зобов’язані знати і неухильно виконувати правила техніки безпеки і норми виробничої санітарії. Перед роботою працівників ознайомлюють з роботою і правилами техніки безпеки.

Перед початком розробки лісосіки майстер проводить виробничий інструктаж, під час якого робітники ознайомлюються з технологічною картою, а бригадири розписуються в ній. При виконанні підготовчих робіт на під’їзних шляхах і дорогах на відстані 50 м від їх меж встановлюють попереджувальні і заборонні знаки, що забороняють рух людей і машин.

На всі операції рубок допускаються особи, віком не молодше 18 років, чоловічої статі, які мають посвідчення і за станом здоров’я можуть виконувати дану роботу, а робітники зайняті на машинах повинні мати відповідні посвідчення, проходити стажування та інструктаж з техніки безпеки.

Перед роботою необхідно впевнитись чи справні всі машини і механізми, наявність захисних касок, спецодягу.

Забороняється валка без підпилу і недопилу, в темний період доби, при вітрі більше 6 балів, або 11 м/с, в горах 8,5 м/с, при видимості 50 м., коли крона від свеї осі відхиляється на 1 м, забороняються всі лісосічні роботи під час грози.

При обрубці сучків, сучкоруби один від одного повинні знаходитись на відстані 5 м., інструмент повинен бути справний, обрубка від комля до вершини, стояти з одного боку, а обрубувати з іншого. Якщо обрізка сучків проводиться бензопилою, то на одне дерево працює один робітник, в шоломі і в желеті. Знаходитись на дереві і обрубувати січки заборонено, до іншого дерева переходити з непрацюючою шиною.

Робітників на лісосіку повинні доставляти автобусом або спеціально обладнаними машинами. При перевезенні забороняється везти одночасно паливо-мастильні матеріали і людей.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1 Атрохин В.Г., Кузнецов Г.В. Лесоводство. – М.: Агропромиздат, 1989. – 398 с

2 Атрохин В.Г. Рубки ухода за лесом и основы лесного хозяйства. – М.: Лесная промышленость, 1984. – 342 с

3 Гринченко В.В., Самсонов А.П. Проведение рубок ухода за лесом. – М.: Лесная промышленость, 1982. – 79 с

4 Гринченко В.В. Прогресивная технология рубок ухода за лесом. – М.: Лесная промышленость, 1982. – 53 с

5 Свириденко В.Є., Швиденко А.Й. Лісівництво. – К.: Сільгоспосвіта, 1995. – 361 с

6 Типові норми виробітку і розцінки на доглядові рубання в рівнинних умовах