Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖ. РЕЄСТРАЦІЯ. НавчМетод посібник 2008 2.0.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Національна академія наук України

Київський університет права

Гринько С.В.

Державна реєстрація прав на землю

Навчально-методичний посібник

Київ – 2008 р.

Гринько С.В.

Державна реєстрація прав на землю: Навчально-методичний посібник. – К.: КУП НАНУ, 2008. – 95 с.

Навчально-методичний посібник “Державна реєстрація прав на землю” розрахований на студентів Київського університету права з метою організації навчального процесу студентів, сприяння комплексному та повному оволодінню теоретичними знаннями і практичними навичками з питань реєстраційної діяльності у сфері прав на землю.

Посібник відповідає вимогам і стандартам Вищої школи, затвердженим Міністерством освіти і науки України. Він включає в себе навчально-тематичний план, програму курсу «Державна реєстрація прав на землю», що містить розгорнутий перелік основних питань за темами лекцій, навчальний план практичних занять, тестові завдання, форму-зразок контрольного завдання, перелік тем рефератів, контрольних робіт, завдання до самостійної роботи, перелік питань на іспит, базові терміни і поняття, список рекомендованої літератури.

Навчально-методичний посібник “Державна реєстрація прав на землю” розрахований на студентів 4-го курсу Київського університету права НАН України.

Рецензент: __________________.

Інформація про автора: Гринько Сергій Валерійович, кандидат юридичних наук, доцент сектору екологічного права кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права КУП НАНУ, Відмінник освіти України.

Затверджено на засіданні

Вченої ради КУП НАН України Протокол №___від___ __________р.

© Гринько С.В., 2008.

© Київський університет права НАН України

ЗМІСТ

Вступ

Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року та Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року запроваджено ряд новел у правовому регулюванні відносин у сфері реєстрації прав на земельні ділянки, які, у силу відсутності механізмів своєї реалізації у зазначеному кодексі та законі, а також в інших нормативно-правових актах, потребують детального осмислення у контексті чинного законодавства та потреб практики у відповідній сфері.

Характер реформування відносин у сфері реєстрації прав на землю в Україні обумовлює гостру необхідність у комплексному вивченні інституційно-функціональних та процесуально-правових засад реєстрації прав на землю, а також правових аспектів відповідальності у зазначеній сфері за допомогою інструментарію, отриманого внаслідок наукового з’ясування юридичної природи реєстрації прав на землю та юридичної природи реєстрації права власності на нерухоме майно.

Використання застарілих технологій у процесі здійснення реєстрації прав на землю в Україні разом із назрілою необхідністю адекватного розвитку правовідносин у відповідній сфері також обумовлюють потребу в порівняльному вивченні правових аспектів реєстрації прав на землю за законодавством України та законодавством інших країн з метою отримання важливого позитивного досвіду.

Саме тому навчально-методичний посібник “Державна реєстрація прав на землю” розрахований на опанування загальної та спеціальної літератури, а також нормативно-правового матеріалу у сфері реєстрації прав на земельні ділянки у порівнянні з реєстрацією прав власності на нерухоме майно, реєстрацією правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно. Програма курсу пропонує на розгляд питання присвячені поняттю та ознакам державної реєстрації прав на землю та державної реєстрації права власності на нерухоме майно, правовідносинам у сфері реєстрації прав на землю, правовідносинам у сфері державної реєстрації права власності на нерухоме майно, видам реєстрації прав на землю та майно та їх місцю в реєстраційній системі України. В рамках курсу також пропонується розглянути питання щодо правового забезпечення реєстрації прав на землю, права власності на нерухоме майно, а також загальної характеристики реєстрації прав на землю та майно у зарубіжних країнах. Питання, які винесені на розгляд в навчально-методичному посібнику, згруповані у програмі за відповідними темами з зазначенням кількості лекційних годин, годин, що відводяться на практичні заняття та самостійну роботу.

Навчальний план практичних занять передбачає необхідність вирішення студентами задач, спрямованих на поглиблення та закріплення матеріалу курсу за допомогою конкретних казусів. Навчально-методичний посібник “Державна реєстрація прав на землю” передбачає також можливість застосування тестової форми контролю знань, а також написання підсумкової контрольної роботи, форму-зразок якої наведено у методичному посібнику.

Мета дисципліни «Державна реєстрація прав на землю» - формування системи теоретичних знань про юридичну природу реєстрації прав на землю, її поняття, ознаки, види та її місце у реєстраційній системі України, про правовідносини у сфері реєстрації прав на землю у порівнянні з найбільш наближеною процедурою – реєстрацією права власності на об'єкти нерухомого майна.

Завдання дисципліни «Державна реєстрація прав на землю», відображають конкретизацію її мети та полягають у вивченні та аналізі законодавства у сфері реєстрації прав на земельні ділянки в Україні та у ряді інших країн, законодавства у сфері державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, державної реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно, а також відповідної загальнотеоретичної, спеціально-юридичної, статистичної літератури; у розкритті змісту наукових категорій, необхідних для аналізу юридичної природи реєстрації прав на землю, правових аспектів інституційно-функціонального, процесуально-правового забезпечення останньої та відповідальності у зазначеній сфері; у формулюванні на основі відповідних висновків пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері реєстрації прав на землю.

Об’єктом дисципліни є державна реєстрація прав на землю, а також (у порівняльному аспекті) державна реєстрація прав власності на нерухоме майно, державна реєстрація правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно.

Предметом дисципліни є правовідносини у сфері реєстрації прав на землю та (у порівняльно-правовому аспекті) правовідносини у сфері державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, державної реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно, а також суспільні відносини, що потребують належного правового регулювання у зазначених сферах.

Вивчивши дисципліну «Державна реєстрація прав на землю», студенти повинні знати:

  • розвиток та сучасний стан законодавства України у сфері реєстрації прав на землю;

  • ознаки, поняття, принципи реєстрації прав на землю, юридичну природу реєстрації прав власності на нерухоме майно;

  • процедури та види реєстрації прав на землю, державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, державної реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно;

  • порівняльно-правову характеристику реєстрації прав на землю в Україні та зарубіжних країнах;

вміти:

    • аргументовано відмежовувати реєстрацію прав на землю від інших реєстраційних процедур за правовою природою;

    • правильно застосовувати законодавство у сфері реєстрації прав на землю, державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, державної реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно;

    • орієнтуватися в земельно-правових документах, задіяних у сфері реєстрації прав на землю.

Навчально-тематичний план дисципліни «Державна реєстрація прав на землю»

Назва теми

Лекцій-них (годин)

Прак-тичних (годин)

Самос-тійна робота

Всього

1.

Тема №1: Законодавчі засади державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно.

8

6

6

20

2.

Тема №2: Юридична природа державної реєстрації прав на землю та її відмежування від державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

6

6

4

16

3.

Тема №3: Правовідносини у сфері реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно.

4

4

2

12

4.

Тема №4: Види та порядок здійснення реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно та їх місце в реєстраційній системі України.

2

2

2

6

5.

Тема №5: Загальна характеристика реєстрації прав на землю та нерухоме майно у зарубіжних країнах.

4

-

4

6

Всього:

24

18

18

60

Форма підсумкового контролю - іспит

Програма курсу «Державна реєстрація прав на землю»

Тема №1: Законодавчі засади державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно.

1. Законодавство у сфері державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно (у контексті короткого аналізу динаміки його руху (розвитку, деградації) або стагнації). Аналіз норм Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року у сфері державної реєстрації прав на землю. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості, момент набуття права власності за договором та момент укладення договору, форма договору купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна, набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва за Цивільним кодексом України. Правове регулювання відносин у сфері державної реєстрації прав на землю за Законом України “Про оренду землі” від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV в редакції від 2.10.2003 року з наступними змінами та доповненнями. Проблеми співвідношення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997 року №280/97 та законодавства, прийнятого пізніше у частині державної реєстрації прав на землю. Проблеми співвідношення Закону України “Про іпотеку” від 5 червня 2003 року № 898-ІV з Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року № 435-IV у сфері державної реєстрації прав на землю. Нормативно-правові акти підзаконного рівня у частині інституційно-функціонального та процесуального забезпечення реєстрації прав на землю та нерухоме майно в Україні.

2. Аналіз Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року. Позитиви у правовому регулюванні відносин у сфері реєстрації прав на землю та нерухоме майно на рівні зазначеного Закону. Характер врахування доктринальних земельно-правових концепцій у зазначеному Законі. Недоліки законодавчого визначення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. «Пріоритет зареєстрованих речових прав та їх обмежень над незареєстрованими»: прогрес чи регрес. Якість інституційного та процесуального забезпечення реєстрації прав на землю за Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень». Проблеми частини 6 статті 4 наведеного Закону, за якою: "Реєстрація права власності повинна передувати реєстрації інших речових прав на таке майно та їх обмежень і проводитися в разі вчинення правочину щодо такої нерухомості…". Характер застосування земельно-правової термінології в Законі та «вирішення» питання чим посвідчуються права, що випливають з обмежень використання земельної ділянки та сервітутів. Проблеми законодавчої плутанини у частині присвоєння кадастрового номера об'єкту нерухомого майна. Недоліки Закону у контексті моменту виникнення прав на земельну ділянку. Проблема ліквідації «подвійної» реєстрації на рівні Закону. Проблеми Закону у частині створення штучної необхідності у переоформленні прав на земельні ділянки осіб, що бажають розпорядитися земельною ділянкою (включаючи випадки наявності у них державних актів на право власності на земельну ділянку). Інші юридично-технічні недоліки Закону. Відносини у сфері реєстрації прав на землю, що залишились неврегульованими на рівні Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень». Проблема “прив’язки” нового характеру врегулювання суспільних відносин до попереднього у зазначеному Законі. Плата за державну реєстрацію за Законом. Реєстрація прав на землю з дотриманням усіх вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»: міф чи реальність.

Співвідношення процедур реєстрації прав на землю за Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

3. Перспективи розвитку законодавства у сфері реєстрації прав на землю в Україні. Пропозиції по вдосконаленню законодавства у сфері реєстрації прав на землю в Україні. Правові аспекти оптимізації ведення державного земельного кадастру у контексті перспектив запровадження єдиної національної автоматизованої кадастрової системи України.

Базові поняття: законодавство у сфері реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно, рівні нормативно-правового забезпечення реєстрації прав на землю, проблемні аспекти у правовому регулюванні відносин у сфері реєстрації прав на землю, пропозиції по вдосконаленню чинного законодавства у сфері реєстрації прав на землю.

Кількість годин:

Лекції – 8 годин.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 19, 33, 36-40, 55, 95, 151-228, додаткова література – 2, 16, 47, 63, 70, 80, 87, 90, 96, 98, 103-104, 106, 113, 115, 121, 124, 129-131, 133)

Тема №2: Юридична природа державної реєстрації прав на землю та її відмежування від державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

1. Термін «реєстрація»: етимологія. Термінологічна характеристика складових поняття державної реєстрації прав на землю (короткий аналіз понять: “земля”, “земельна ділянка”, “права на землю”). Співвідношення за обсягом категорій “державна реєстрація прав на землю”, “реєстрація”, “облік”, “фіксація”. Державна реєстрація прав на землю та державна реєстрація права на земельну частку пай: співвідношення. Чи охоплює категорія «права на землю» також права юридично визначених суб’єктів на набуття земельних ділянок у процесі приватизації? Відмежування категорій «суб'єктивне земельне право» та «право на земельну ділянку».

2. Ознаки державної реєстрації прав на землю та державної реєстрації права власності на нерухоме майно (диференційований та порівняльний аналіз). Вольовий, юридично визначений характер діяльності відповідних суб’єктів як ознака державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно. Поліфункціональна спрямованість діяльності як ознака реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно. Ініціювання процедур реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно заявником як ознака зазначених реєстраційних процедур. Здійснення реєстраційної діяльності уповноваженим суб'єктом управлінської діяльності як ознака згаданих процедур. Наявність прямого причинно-наслідкового зв’язку між здійсненням реєстрації прав на землю та виникненням відповідного статусу землевласника або землекористувача, а також, за загальним правилом, наявність такого зв'язку між реєстрацією права власності на нерухоме майно та виникненням статусу власника нерухомого майна (крім землі). Стадійність, етапність діяльності як ознака реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно. Здійснення зазначених видів діяльності у межах управлінських правовідносин у відповідних сферах як їх ознака. Відмежування понять «ознака» та «риса» реєстрації.

3. Мета та функції державної реєстрації прав на землю та державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Юридична природа реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно в Україні. Співвідношення легалізаційних та легітимаційних реєстраційних процедур. Принципи реєстрації прав на землю та нерухоме майно.

4. Визначення понять “державна реєстрація прав на землю» та «державна реєстрація права власності на нерухоме майно”.

Базові поняття: земля, земельна ділянка, права на землю, державна реєстрація прав на землю, державна реєстрація права власності на нерухоме майно, облік земельних ділянок, ознаки державної реєстрації прав на землю та державної реєстрації права власності на нерухоме майно, функції державної реєстрації прав на землю, особливості юридичної природи державної реєстрації права власності на нерухоме майно, стадії державної реєстрації прав на землю, стадії державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Кількість годин:

Лекції – 6 годин.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 10-11, 15, 24, 26, 34-35, 41-42, 48-49, 55, 65, 119, 123, 153-154, 158-159, 173, додаткова література – 4-8, 21, 28, 44-45, 47, 56-58, 61, 71, 73-74, 84-85, 93, 99-100, 105, 111, 118, 122, 125, 133-135)

Тема №3: Правовідносини у сфері реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно.

1. Загальна характеристика правовідносин у сфері реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно (диференційовано). Реєстрація прав на землю та реєстрація права власності на нерухоме майно: юридичний факт чи юридичний склад?

2. Характеристика підстав виникнення, зміни, припинення та елементів правовідносин у сфері реєстрації прав на землю:

  • підстави виникнення, зміни, припинення правовідносин у сфері реєстрації прав на землю;

  • суб’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації прав на землю;

  • об’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації прав на землю;

  • зміст правовідносин у сфері реєстрації прав на землю.

3. Характеристика підстав виникнення, зміни, припинення та елементів правовідносин у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно:

  • підстави виникнення, зміни, припинення правовідносин у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно;

  • суб’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно;

  • об’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно;

  • зміст правовідносин у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно.

4. Характеристика підстав виникнення, зміни, припинення та елементів правовідносин у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно:

  • підстави виникнення, зміни, припинення правовідносин у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно;

  • суб’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно;

  • об’єктний склад правовідносин у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно;

  • зміст правовідносин у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно.

Базові поняття: правовідносини, характеристика правовідносин у сфері реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно, підстави та елементи правовідносин у сфері реєстрації прав на землю, у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно, у сфері реєстрації правочинів, предметом яких є земельні ділянки та нерухоме майно.

Кількість годин:

Лекції – 4 години.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 3, 9, 34-35, 51-52, 55, 66-69, 72, 82-83, 88-89, 92, 97, 126-128, 136, 154, 158, 173-174, 177-178, 180, 182, 184, 187-196, 198, 200-209, 214-215, 217-220, 222-228, додаткова література – 1, 3, 20, 29, 45, 50, 56, 64, 76, 79, 87, 90-91, 94, 96, 107, 109, 112-113, 116, 197, 200, 210-213, 216)

Тема №4: Види та порядок здійснення реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно та їх місце в реєстраційній системі України.

1. Відмежування реєстрації прав на землю в Україні від реєстрації права власності на нерухоме майно та інших реєстраційних процедур, у тому числі:

  • обліку кількості та якості земель;

  • реєстрації підприємництва;

  • діловодної реєстрації;

  • реєстрації угод, предметом яких є земельні ділянки;

  • процедури видачі дубліката правопосвідчувального документа у разі втрати або псування оригіналу та запис даних у зв’язку з цим до відповідного реєстру.

2. Поділ на види державної реєстрації прав на землю в Україні залежно від наступних класифікаторів:

  • часу проведення реєстрації;

  • співвідношення характеру результату процедури реєстрації прав на землю та інтересу заявника;

  • характеру юридичного факту, на який спрямовано реєстрацію прав на землю;

  • права на землю, що легалізується у результаті реєстрації;

  • первинного правопосвідчувального документа, що є джерелом отримання відомостей, які підлягають внесенню до реєстру;

  • складової державного реєстру (вторинного документу), в якому реєструються відомості про права на землю;

  • суб’єкта реєстрації прав на землю.

Порядок реєстрації прав на землю в Україні.

3. Поділ на види державної реєстрації права власності на нерухоме майно в Україні залежно від наступних класифікаторів:

  • часу проведення реєстрації;

  • співвідношення характеру результату процедури реєстрації прав на майно та інтересу заявника;

  • характеру юридичного факту, на який спрямовано реєстрацію прав на майно;

  • права на майно, що легалізується у результаті реєстрації;

  • первинного правопосвідчувального документа, що є джерелом отримання відомостей, які підлягають внесенню до реєстру;

  • складової державного реєстру (вторинного документу), в якому реєструються відомості про права на майно;

  • суб’єкта реєстрації прав на майно.

4. Порядок реєстрації права власності на нерухоме майно в Україні.

Базові поняття: види реєстрації прав на землю, реєстрації права власності на нерухоме майно, порядок реєстрації прав на землю, реєстрації права власності на нерухоме майно.

Кількість годин:

Лекції – 2 години.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 34-35, 42, 55, 59, 153, 158, 173-174, 177-178, 180, 182, 184, 187-196, 198, 200-209, 214-215, 217-220, 222-228, додаткова література – 30-31, 54, 78, 86-87, 91, 101-102, 107, 109, 112-113, 116, 120, 197, 200, 210-213, 216)

Тема №5: Загальна характеристика реєстрації прав на землю та нерухоме майно у зарубіжних країнах.

1. Законодавче забезпечення реєстрації прав на землю у таких країнах як: Австрія, Азербайджан, Албанія, Бєларусь, Боснія та Герцоговина, Вірменія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Ірландія, Італія, Канада (провінції Альберта, Бритиш Коламбія, Манітоба, Нью Бранзвік, Онтаріо, Принс Едвард Айленд, Саскачеван), Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Македонія, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Об’єднане Королівство Великої Британії та Північної Ірландії (Англія та Уельс, Шотландія), Польща, Португалія, Республіка Чехія, Республіка Молдова, Росія, Румунія, Сан-Марино, Словакія, Словенія, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швейцарія, Швеція.

2. Типологічна характеристика систем реєстрації прав на землю та нерухоме майно у зарубіжних країнах. Відмінності між англосаксонською та континентальною системами реєстрації. Система публічності речової та система публічності особистої або центральноєвропейський та французький (публікаційний) тип системи реєстрації. Підвиди систем реєстрації. Титульні системи реєстрації нерухомості та актові. Система Торренса. Система документальної реєстрації в окремих штатах США.

Тип системи реєстрації прав на землю та нерухоме майно в Україні.

Принципи реєстрації прав на землю в зарубіжних країнах.

3. Аналіз досвіду інших країн у сфері реєстрації прав на землю та нерухоме майно на предмет: гарантування даних про реєстрацію, перехід прав власності на землю з боку держави; відкритості доступу до інформації відповідних реєстрів; ступінь комп’ютеризації ведення реєстрів; джерела фінансування системи реєстрації прав на землю та нерухоме майно; ступінь охоплення відповідними планами земель зарубіжних країн та України тощо. Реєстрація прав на нерухоме майно в Німеччині, Болгарії, Угорщині, Польщі, Чехії, Франції, Італії. Реєстрація в Японії (відомості, що вносяться в реєстр нерухомості Японії, процедура реєстрації в Японії, будинки як самостійний об'єкт нерухомості у контексті реєстрації, плата за реєстрацію в Японії).

Позитивне і негативне у досвіді інших країн у сфері реєстрації прав на землю та нерухоме майно.

Базові поняття: законодавче забезпечення реєстрації прав на землю в зарубіжних країнах, система реєстрації прав на землю та нерухоме майно, центральноєвропейський та французький (публікаційний) типи системи реєстрації прав на землю та нерухоме майно.

Кількість годин:

Лекції – 4 години.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 10, 13, 22-27, 33-34, 43, 48-49, 52, 62, 65, 72, 75, 114, 119, 138-141, 148-149, додаткова література – 15, 18, 32, 60, 77, 81, 108, 110, 117, 123, 132, 137, 142-147, 150)