Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_13.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Тема 13. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

  1. Завдання аналізу фінансових результатів

  2. Аналіз складу та динаміки балансового прибутку

  3. Аналіз рівня середньо реалізаційних цін

  4. Аналіз рентабельності підприємства

  5. Методика підрахунку резервів збільшення суми прибутку і рентабельності

  1. Завдання аналізу фінансових результатів

Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються сумою прибутку і рівнем рентабельності. Прибуток підприємство отримує головним чином від реалізації продукції, а також від інших видів діяльності.

Прибуток - це частина доходу, створеного в процесі виробництва і сфері обігу, який безпосередньо отримують підприємства.

Тобто, чим більше підприємство реалізує рентабельної продукції, тим більше отримає прибутку і тим кращим буде його фінансовий стан. Тому фінансові результати потрібно вивчати в тісному взаємозв’язку з використанням і реалізацією продукції.

Тільки після реалізації продукції, чистий дохід приймає форму прибутку.

Обсяг реалізації, величина прибутку і рівень рентабельності залежать від виробничої, постачальницької, збутової і комерційної діяльності підприємства.

Основними завданнями аналізу реалізації продукції і фінансових результатів діяльності є:

  • систематичний контроль за виконанням плану реалізації та отриманим прибутком;

  • визначення впливу як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів на обсяг реалізації продукції та фінансові результати;

  • виявлення резервів збільшення обсягу реалізації продукції і суми прибутку;

  • оцінка роботи підприємства по використанню можливостей збільшення обсягів реалізації продукції, прибутку і рентабельності;

  • розробка міроприємств по використанню виявлених резервів.

Джерела інформації для аналізу фінансових результатів: дані аналітичної бухгалтерської звітності, баланс підприємства, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, таблиці бізнес-плану підприємства.

  1. Аналіз складу та динаміки балансового прибутку

В процесі аналізу використовуються наступні види прибутків:

  • балансовий прибуток

  • прибуток від реалізації продукції, робіт і послуг

  • прибуток від реалізації інших товарів

  • фінансові результати від позареалізаційних операцій

  • прибуток який оподатковується

  • чистий прибуток

Поряд із прибутком від реалізації господарство може мати позареалізаційний прибуток або збиток: що включає: прибуток від різних надходжень і списання боргів по дебіторській заборгованості, збитки від стихійних лих, і інші прибутки і збитки. Ці позареалізаційні прибутки та збитки разом із прибутком від виробничої діяльності складають балансовий прибуток.

Вивчаючи балансовий прибуток, підраховують, наскільки меншими були б збитки у разі усунення недоліків в організації обліку та вжиття заходів щодо підвищення рентабельності підприємства.

Оподаткований прибуток – це різниця між балансовим прибутком і сумою прибутку який оподатковується, а також сумою пільг по податкам на прибуток відповідно до податкового законодавства.

Чистий прибуток – це прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства після сплати ним всіх податків, економічних санкцій і відрахувань в різні фонди.

В процесі аналізу необхідно вивчити склад балансового прибутку, його структуру, динаміку і визначити виконання плану з звітний рік. При вивченні динаміки прибутку слід враховувати інфляційні фактори зміни його суми. Для цього виручку необхідно відкоригувати на середньозважений індекс зростання цін на продукцію підприємства в середньому по галузі, а затрати по реалізованій продукції зменшити на їх приріст в результаті підвищення цін на продукцію споживання за аналізований період.

Величина балансового прибутку оподаткованого і чистого залежить від багатьох факторів:

  • прибутку від реалізації робіт і послуг

  • прибутку від іншої реалізації

  • позареалізаційних фінансових результатів

На балансовий прибуток впливає:

  • прибуток від продажу ТМЦ

  • прибуток від реалізації продукції підсобних господарств

  • прибуток від реалізації основних фондів і нематеріальних активів.

Прибуток від реалізації продукції необхідно порівнювати із прибутком в інших підприємствах. Виконання плану по реалізації продукції необхідно обраховувати шляхом співставлення фактичного обсягу реалізованої продукції з плановим в натуральному виразі, якщо продукція однорідна і в умовно натуральному (вартісному), якщо продукція не однорідна.

В процесі аналізу також аналізують виконання плану і динаміки прибутку від реалізації окремих видів продукції і досліджують вплив трьох факторів:

  • обсяг продажу продукції

  • собівартість продукції

  • середньо реалізаційні ціни

Збільшення обсягу продаж рентабельної продукції призводить до пропорційного збільшення прибутку. Якщо ж продукція являється збитковою, то при збільшенні обсягу реалізації відбувається зменшення суми прибутку.

Собівартість продукції і прибуток знаходяться в обернено пропорційній залежності: так при збільшенні собівартості відповідно зменшується ріст прибутку і навпаки.

Зміна рівня середньо реалізаційних цін і величина прибутку знаходиться в прямо-пропорційній залежності: так при збільшенні рівня цін, сума прибутку зростає і навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]