Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раздел_3.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.9. Вимоги техніки безпеки при застосуванні шкідливих речовин

3.9.1. Застосування етильованого бензину

На підприємствах, що застосовують етильований бензин, повинен бути чітко встановлений порядок його відпуску, зберігання, витрачення та перевезення, що виключає можливість його використання не за призначенням. Перевозити і зберігати етильований бензин треба тільки в справних резервуарах, цистернах чи металевих бочках з кришками або пробками на бензостійких прокладках, які щільно закриваються. При цьому на тарі повинен бути напис великими літерами: „ЕТИЛЬОВАНИЙ БЕНЗИН”.

У місцях зберігання, навантаження, розвантаження етильованого бензину і роботи з ним для знешкодження пролитого бензину і очищення забруднених ним автомобілів, устаткування, підлоги у достатній кількості повинні знаходитися потрібні засоби (гас, розчин хлорного вапна або дихлорамін, тирса, ганчір'я тощо).

При проливанні етильованого бензину і попаданні його на автомобілі, устаткування, площадки, підлогу та інші місця їх слід негайно очищати або знешкоджувати. Для цього необхідно засипати піском або тирсою забруднену підлогу або площадки, а металеві поверхні протерти ганчір’ям, яке змочене гасом.

Використовувати цистерну і тару з-під етильованого бензину для перевезення нехарчових вантажів дозволяється тільки після видалення та знешкодження залишків етильованого бензину.

Заповнювати резервуари етильованим бензином необхідно не більше як на 90% ємкості.

Причини, що викликають підтікання тари, що наповнена бензином, слід негайно усувати. Якщо це неможливо, етильований бензин необхідно перелити в справну тару, дотримуючись усіх заходів перестороги, щоб він не розлився, не потрапив на тіло або одяг робітника тощо.

Забороняється:

- перевозити етильований бензин в салонах легкових автомобілів, автобусів, у кабінах автомобілів усіх типів, а також на вантажних автомобілях, причепах і напівпричепах разом з людьми і тваринами;

- особа, яка супроводжує вантажний автомобіль з етильованим бензином, повинна знаходитися у кабіні;

- транспортувати етильований бензин спільно з харчовими продуктами і промисловими товарами;

- використовувати цистерну або тару з-під етильованого бензину після очищення для перевезення і зберігання харчових продуктів.

- при продувці системи живлення або переливанні етильованого бензину засмоктувати його ротом;

- використовувати етильований бензин в двигунах, що працюють у середині приміщень (внутрішньо-цеховий транспорт, стаціонарні двигуни тощо);

- застосовувати етильований бензин для роботи паяльних ламп, бензорізів, чищення одягу, промивання деталей тощо;

- застосовувати етильований бензин на випробувальних станціях підприємства без обладнання додатковою, надійно діючою вентиляцією;

- зберігати етильований бензин поза межами спеціально обладнаних складів, сховищ тощо.

Робітники (у т. ч. водії), які стикаються з етильованим бензином, повинні бути забезпечені на час роботи засобами індивідуального захисту відповідно до установлених норм.

У разі попадання етильованого бензину на руки та інші частини тіла необхідно вимити ці місця гасом, а потім теплою водою з милом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]