Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst_pravo_POSIBNIK_z_ZAVDANNYaMI_2011 (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
108.71 Кб
Скачать

Задачі до практичних занять

Тема 1. Теоретичні аспекти конституціоналізму

1. В 1669 році англійський філософ Джон Локк на прохання графа Шефтсбері склав проект адміністративного устрою для колонії Нова Каледонія в Північній Америці, який втілив уявлення філософа про справедливий правопорядок. Цей устрій виявився настільки тяжким для переселенців, що через 20 років вони добилися його відміни.

Як Ви думаєте, в чому полягає реальна причина невдалого проекту “Конституції” для Нової Каледонії?

Дайте відповідь на це запитання з точки зору змісту конституціоналізму.

Які найбільш типові процедури прийняття конституції існують сьогодні?

2. На парламентських слуханнях один з доповідачів заявив, що говорити про розвиток українського конституціоналізму в радянський період немає жодних підстав, оскільки в Радянській Україні не було жодної реальної Конституції, існувала лише одна політична партія, яка фактично підмінила собою увесь державний апарат, був відсутній реальний поділ влади, а людина і її права не визнавалися соціальною цінністю. Саме такий устрій держави і суспільства обґрунтовувався у той час українськими вченими-правознавцями, що й свідчить про відсутність у радянський час реальних конституційно-правових ідей.

Проаналізуйте висловлену позицію, виходячи з сучасного розуміння конституціоналізму.

У чому полягає головний зміст сучасного українського конституціоналізму.

3. На парламентських слуханнях, присвячених сучасним проблемам українського конституціоналізму, народний депутат Л. заявив, що Конституція України не повною мірою відповідає демократичним стандартам, оскільки:

1) на першому місці стоїть розділ “Загальні засади”, норми якого нікого і ні до чого не зобов’язують, а мають лише декларативний характер;

2) розділ, в якому встановлено права і свободи людини, стоїть на другому, а не на першому місці, що не відповідає ліберально-демократичним конституційним ідеалам;

3) в тексті зафіксовано не всі права і свободи, які відомі сучасній правовій думці, а це значно знижує її регулюючий потенціал;

4) за народом закріплено право на всеукраїнському референдумі затверджувати зміни лише до трьох, а не до усіх її розділів.

Проаналізуйте таку позицію з точки зору змісту Конституції України.

Наскільки обґрунтованими, на Ваш погляд, є висловлені зауваження?

4. У Конституційному Договорі, укладеному між Верховною Радою України та Президентом України 8 червня 1995 р., передбачалося, що він діє до прийняття нової Конституції України (але не більше одного року). Доопрацьований Тимчасовою спеціальною комісією парламенту її проект було опубліковано 28.05.96 р. і передано на розгляд Верховної Ради України, яка прийняла його майже повністю у першому та другому читанні. Проте після цього конституційний процес зупинився, оскільки частина народних депутатів пропонувала остаточно ухвалити Конституцію на наступній сесії парламенту. Після видання Президентом України Л. Кучмою Указу про винесення проекту Конституції України на всеукраїнський референдум, який мав відбутися 25 вересня 1996 року, Верховна Рада України, прийняла рішення працювати в режимі одного пленарного засідання, і 28 червня 1996 року ухвалила Конституцію України.

Чи можна вважати за таких умов, що Конституція України – це втілення головних ідей сучасного конституціоналізму?

Чи можна вважати Конституцію України результатом компромісу між різними соціальними й політичними силами?

Свою позицію аргументуйте.

5. Виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні затвердив “Тимчасовий порядок проведення мирних зібрань на території міста”, в якому, зокрема, було передбачено, що ініціатори мирних зібрань повинні сповіщати виконком про їх проведення не пізніш ніж за 10 днів. Прокурор міста опротестував це рішення виконкому на тій підставі, що виконком при затвердженні тимчасового порядку спирався на Указ Президії ВР СРСР “Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР” від 28.07.1988 р. Проте відповідно до ч.2 ст. 39 Конституції України обмеження в реалізації конституційного права на мирні зібрання мають встановлюватися виключно законом України, а такий закон ще не прийнято. Отже, виконком не може встановлювати нових правил, окрім тих, які передбачені в самій Конституції.

Дайте правову оцінку рішенням виконкому та прокурора міста.

Чи належать акти органів влади колишнього СРСР та УРСР до джерел конституційного права України? Яким чином мають регулюватися конституційно-правові відносини за відсутності відповідного акта конституційного законодавства?