Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехніка методичка до курсача.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать
    1. Побудова механічної характеристики електродвигуна

Механічна характеристика асинхронного двигуна описується виразом

, (2.12)

де - критичне ковзання, яке обчислюється за формулою

. (2.13)

Тут номінальне ковзання

(2.14)

максимальний момент двигуна

. (2.15)

Для побудови механічної характеристики задаються значеннями від 0 до 1, та, використовуючи формули (2.12) - (2.15), отримують відповідні значення М. Тут .

Для спрощення побудови складають таблицю

S

0

0,02

0,05

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

0,6

0,7

0,8

0,9

1,0

n(об /хв)

M (Н·м)

На характеристиці необхідно відмітити характерні точки : Мmax, Мн, nн , nо .

2.5. Розроблення електричної схеми електропривода верстата-качалки

Для застосування в умовах індивідуального самозапуску випускаються спеціальні блоки керування електроприводами верстатів-качалок. Ці блоки також використовуються при груповому самозапуску і при відсутності самозапуску взагалі. Різні модифікації блоків розраховані на різні потужності електродвигунів.

До складу блока керування (рис. 5) входять автоматичний вимикач QF, триполюсний контактор , теплові біметалеві реле і , реле часу і універсальний перемикач SM, які змонтовані в металевій водонепроникній шухляді. Зовні шухляди містяться ручка перемикача і штепсельний роз'єм , призначений для приєднання електрифікованого трубного ключа.

Перемикач має одне фіксоване (нульове) положення ручки із самоповерненням її в це положення. Для ручного пуску двигуна на місці установки блока після ввімкнення автоматичного вимикача ручку перемикача переводять у положення «Пуск» (вправо), що призводить до замикання контактів і . Котушка контактора збуджується, його головні контакти підключають двигун до мережі, а блок- контакт шунтує контакт , що розмикається при відпусканні ручки перемикача , повертаючись у нульове положення. Контакт лишається замкнутим.

У випадку зникнення напруги двигун відключається від мережі, тому що припиняється живлення котушки контактора .

Наступне відновлення напруги призводить до збудження котушки реле часу , через установлений час замикається контакт , і отримує живлення котушка , яка самоблокується замикаючим контактом . Двигун верстата-качалки підключається до мережі, здійснюється його самозапуск. Котушка реле КТ знеструмлюється контактом , що розмикається. Витримку часу встановлюють від 7 до 20 секунд.

Для відключення двигуна без наступного самозапуску ручку перемикача переводять короткочасно в положення «Стоп» (уліво), що призводить до знеструмлення котушки .

Контакти та , котрі розімкнулися при цьому, залишаються розімкнутими при відпусканні ручки перемикача й її самоповерненні з положення «Стоп» у нульове положення.

Для дистанційного керування ручку ненадовго переводять у положення «Стоп» і відпускають. Після цього включення котушки і пуск двигуна здійснюються натисканням кнопки , а зупинку двигуна – натисканням кнопки , що встановлені на пункті керування.

Для сигналізації на пункті керування про відключення двигуна служить додатковий нормально замкнений контакт .

У схемі передбачені захисти:

- від короткого замикання за допомогою запобіжників ;

- від теплових перевантажень за допомогою теплових реле ;

Рис. 5. Схема керування електроприводом верстата-качалки

- від короткочасного зникнення напруги — самозапуск двигуна;

- від обриву штанг, штока, поламки редуктора, заклинювання плунжера - за допомогою інерційного магнітного вимикача , що встановлений на балансирі верстата-качалки, який спрацьовує від механічного удару при виникненні аварійної ситуації. Вимикач замикає свій контакт, що призводить до спрацьовування проміжного реле , розмикання його контакту і знеструмлення контактора ;

- від обриву фаз за допомогою реле , що знеструмлює у випадку аварії котушку проміжного реле і відповідно котушку контактора .

У тому випадку, коли застосовують груповий чи самозапуск, блоки керування при індивідуальному самозапуску встановлюють у групі двигунів, які запускаються після відновлення напруги без витримки часу, реле часу КТ не монтують, а контакти і замикаючий блок-контакт шунтують перемичками.