Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Мельник Ю.В. 43-п.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2.8. Урожайність овочевих, баштанних культур та картоплі. Організація

збирання та реалізації врожаю.

Капуста

Ранню капусту збирають вибірково з 3-4 прийоми в міру достигання головок, коли вони стануть щільними і досягнуть маси 0,4-0,5 кг. Середньо - та пізньостиглі сорти капусти збирають за один прийом у період технічної стиглості. Збирають вручну і машинами. При ручному збиранні головки підрубують, складають у купи, доочищують і навантажують у транспортні засоби. Затрати праці при врожайності 400ц/га становлять до 200 год/га. Після збирання капусти на площі залишається багато зеленої маси. Її використовують для подальшого виготовлення силосу або на годівлю худоби.

Середня врожайність ранніх сортів капусти становить 150-200, а середніх та пізніх 500-600 ц/га. Збирання врожаю середніх та пізніх сортів капусти досить трудомістке, оскільки маса головок досягає 8-10 кг і більше.

Після збирання головок, їх привозять на сортувальний пункт для доробки, де її сортують на стандартну і нестандартну.

Помідори

Урожай помідорів збирають вибірково, через 3-5 днів залежно від достигання плодів. Розрізняють такі види стиглості плодів:

  • Зелену (плоди повністю сформовані, але ще зелені).

  • Бланжеву (плоди біло-зелені).

  • Рожеву або руду (плоди починають червоніти).

  • Червона (плоди червоні).

Плоди безрозсадних помідорів для реалізації в свіжому вигляді збирають у такій стиглості, як і розсадні. Врожайність плодів іноді становить 500-600 ц/га.

Гарбузи, кабачки, патисони.

Збирають плоди гарбузів у біологічній стиглості до настання заморозків. У патисонів плоди збирають у 2-7 денному віці зав'язі, коли діаметр їх досягає 4-8 см. середня врожайність гарбузів становить 600-800 ц/га і більше, кабачків 300-500 ц/га, патисонів 200-220 ц/га.

За 20-30 днів до біологічної стиглості у гарбузів доцільно прищипувати верхівки, що посилює їх формування і визрівання. У кабачків і патисонів цей агрозахід застосовують за 5-10 днів до закінчення плодоношення (настання приморозків).

Картопля

При збиранні картоплі, в основному орієнтуються на сорт та строки садіння картоплі. Існує взаємодія між відмерлими листками і станом бульб. Якщо візуально відмерло 70% листків, то бульби доспіли на 80 %. Строки збирання залежить від вегетаційного періоду сорту , умов вирощування, та кліматичних умов (погоди). Збирання проводять двома методами:

  • потоковий - комбайн чи картоплекопач, транспортний засіб, сортувальний пункт, сховище, реалізація.

  • перевалочний - комбайн чи копач, транспортний засіб, тимчасове зберігання протягом 2-3 тижнів, сортування, сховище чи реалізація.

Попередньо знищують бадилля за допомогою скошування за 10-12 діб до збирання. На важких запливчастихгрунтах, проводять попередньо культивацію на глибину 14-16 см. таким чином поліпшується аерація та достигання.

Розділ 3. Захист рослин від шкідників та хвороб.

Основним завданням було ознайомитись з технологією передпосівного обробітку насіння овочевих культур, знезаражування маточних коренеплодів, капусти, цибулі сіянки та картоплі. Особливу увагу приділяли біологічному захисту капусти і інших овочевих культур від шкідників та хвороб.

Капуста найбільше потерпає від кили. На коренях утворюються нарости і здуття у дорослих рослин. Листки в'януть, а головки недорозвиваються або навіть іноді взагалі не утворюються. Щоб запобігти її занесенню з розсадою, перед висаджуванням ретельно оглядають кореневу систему рослини. Під час вегетації всі уражені килою рослини видаляють з поля і знищують. Єдиним заходом захисту є дотримання сівозміни.

Розсада капусти часто уражується чорною ніжкою,рослина втрачає тургор, жовтіє і поникає. На кореневій шийці утворюється гнила перетяжка, рослини гинуть, але щоб зменшити шкоду їх підгортають. Дорослі рослини уражуються фомозом, альтернаріозом, пероноспорозом. Для боротьби з цими хворобами використовують бордоську рідину, хлор оксид міді.

Ще одним шкідником на листках капусти є зелена гусінь. Вона зникне якщо обприскувати сироваткою з милом або порошком, при цьому порошок чи мило застосовують для того, щоб пристала сироватка.

Серед шкідників на посівах капусти найбільш поширені капустяна міль, попелиця, совка, капустяний білан. Проти них використовують такий препарат як, карбофоз (0,15-0,20%), та рип кордом (0,02-0,03 %), та інші препарати. Обробку рослин та закінчують за 20 днів до збирання врожаю.

Що стосується картоплі, то вона потерпає від фітофторозу, раку картоплі, сухої плямистості, чорної ніжки, парші. На рослині біля кореневої шийки з'являється гнила перетяжка. На кореневій шийці і коренях утворюються пухлини, що дерев'яніють та розтріскуються. Нажаль саджанців з таких бульб не буде. Восени у тканині виявляють спори. При ракові картоплі, поверхня вкривається пухирями та знебарвлюється.

Основними заходами захисту є дотримання сівозміни (тобто підбір кращих попередників, серед яких бобові, озимі зернові, злакові, суміші трав, кукурудза), застосування високотехнологічних стійких сортів, просторова ізоляція насіннєвих посівів від товарних, застосування дозволених протруйників, знищення бур'янів, резерваторів вірусних та мікоплазмових хвороб, збирання та транспортування в суху погоду, з як найменшими травмуваннями, вибраковка хворих і пошкоджених бульб.

Із колорадським жуком можна боротись за допомогою хвойної тирси. Коли із землі починає пробиватись картопля, потрібно висипати навколо кожного куща жменю хвойної тирси. Щотижня потрібно підсипати нову. А коли картопля починає цвісти та добре розростатись, сипати препарат потрібно не під кожен кущ. Жуків справді меншає, головне не забувати сипати нову тирсу, особливо після дощу.

Томати також уражуються фітофторозом, макроспоріозом, септоріозом, в'яненням та верхівковими гнилями. Особливо в умовах закритого грунту, при перепадах температур, томати часто уражуються вірусом тютюнової мозаїки. Стовбур пасльонових уражується особливо на ранніх стадіях розвитку поліфонією квіток, що проявляється у відсутності плодоношення. Томати дерев'яніють. При ураженні фітофторозом, особливо у вологу погоду на рослинах формується світло-сірий наліт. Уражені плоди швидко загнивають. При ураженні макроспоріозом, яка прогресує у теплу вологу погоду з рясними росами, листки покриваються темно-бурими плямами, найчастіше біля плодоніжки. В'янення рослини настає раптово. Листки жовтіють та в'януть. Чи не єдиним хімічним захистом проти фітофторозу та деяких інших хвороб помідорів учені вважають профілактичне обприскування рослин препаратами, що містять мідь. Найпоширенішим і найефективнішим із них є бордоська рідина. Є дуже хороший спосіб боротьби з грибковими захворюваннями помідорів - це насівання кропу біля рослин.

Плануючи посіви, в господарстві в першу чергу звертають увагу на те, що деякі культури відлякують шкідників. Цибуля, наприклад, негативно діє на павутинного кліща, морква - на капустяну муху, часник - на хрестоцвітих блішок, помідори на медяницю й вогнівку, а запах селери відлякує капустяну муху.

Не варто забувати про прополювання городніх рослин, підпушування міжрядь і підгортання.