Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_Н2О_01_04_06 (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
253.95 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

Харківська НАЦIОНАЛЬНА академія

міського господарства

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

«Планування діяльності підприємств водопровідного господарства»

з курсу "Планування діяльності підприємств"

(для студентів денної і заочної форм навчання

спеціальності 7.050107 - "Економіка підприємства")

Харків – ХНАМГ - 2006

Методичні вказівки до виконання курсової роботи «Планування діяльності підприємств водопровідного господарства» з курсу "Планування діяльності підприємств" (для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності 7.050107 - "Економіка підприємства"). Укл. В.В. Княжеченко, В.М. Тюріна., Т.П. Юр’єва – Харків: ХНАМГ, 2006. – 40 с.

Укладачi: В.В. Княжеченко,

В.М. Тюріна ,

Т.П. Юр’єва.

Рецензент : В.М. Прасол

Рекомендовано кафедрою МiРЕ, протокол № 8 вiд 21.03.2006 р.

ЗМIСТ

1. Загальні положення …………………………………………………………….4

2. Методичні вказівки до складання роздiлiв плану за

функціональним спрямуванням ……………….…………………………………6

2.1. Розрахунок показників плану маркетингу ………………………………….6

2.2. Планування показників виробничої програми ……………………………10

2.3. План із праці та заробітної плати …………………………………………..17

2.4. Розрахунок амортизаційних відрахувань …………………………………..20

2.5. Планування витрат на основні матеріали для технологічних

потреб ……………………….……………………………………………………23

2.6. Розрахунок витрат на електроенергію …………………………………….24

2.7 План технiчного i органiзацiйного розвитку пiдприємства ……………..26

2.8. Планування операцiйних витрат …………………………………………27

2.9. Планування прибутку й рентабельностi …………………………………..32

2.10. Розробка фiнансового плану (балансу доходiв i видаткiв) ……….…….32

Список літератури …………………………….………………………………....39

  1. Загальні положення

Мета розробки курсової роботи / проекту / – систематизація, закріплення та поглиблення теоретичних знань отриманих пiд час вивчення курсу "Пла­нування діяльності підприємства", а також опанування навичками самостійної творчої роботи із спеціальності.

Об’єктом планування у рамках курсової роботи є підприємство водопровідного господарства.

План розробляють за основними напрямками планування у вiдповiдно до функцiональної спрямованостi планових розрахункiв на пiдприємствi (план маркетингу, планування виробничої програми, планування потреби в матеріальних ресурсах, визначення коштів, необхідних для оплати праці і т.п.)

Курсова робота є однiєю з форм самостійної роботи студента. У процесі роботи над курсовим проектом і пiд час його захисту студент повинен виявити:

  • наявність теоретичної підготовки i здатність правильно застосовувати її в планово-економічних розрахунках;

  • знання питань органiзації діяльностi пiдприємства та особливостей економіки підгалузi;

  • вміння використовувати сучасні методи обґрунтування планових рішень.

Для розробки курсової роботи студент отримує на кафедрі завдання у якому частина даних визначається з урахуванням двох останніх цифр залікової книжки (індивідуальний варіант), а iншi данi однаковi для всiх варiантiв (загальнi вихiднi данi).

Розробка курсової роботи здійснюється студентом самостійно під керівництвом викладача-консультанта, який призначається кафедрою.

Після виконання курсової роботи проводиться її захист. При наявності у курсовiй роботі значних помилок студент до захисту не допускається i робота повертається на доопрацювання. Якщо курсова робота розрахована за даними, що не спiвпадають з iндивiдуальним варiантом або мають iншi загальнi данi, то вона до захисту не приймається.

За результатами захисту виставляється оцінка, що складається з оцінки за якicть розрахунків та відповідi на запитання під час захисту роботи. Загальна оцінка за курсову роботу виставляється як середнє арифметичне з відповідним округленням в ту чи іншу сторону залежно від сутності можливих помилок та глибини вiдповiдей на запитання пiд час захисту.

Критерії визначення оцінки

При перевірці роботи виставляється:

- оцінка «відмінно» при всебічному, глибокому, систематизованому висвітленні питання. У відповіді повинен виявлятися творчий підхід та вміння аналізувати, а також вміння використовувати довідникові матеріали. Розрахунки при цьому не мають помилок;

- оцінка «добре» при достатньо повній i правильній відповіді на запитання. При необхідності повинно бути показано вміння використовувати довідкову літературу. Розрахунки не мають значних помилок;

- оцінка «задовільно» при правильних відповідях на більшу частину поставлених питань або більш важливi запитання. При цьому в розрахунках мають місце різні непринципові похибки чи помилки;

- оцінка «незадовільно» (робота вважається такою, що не захищена) у випадку, якщо студент не володіє методикою розрахунків (при неправильних відповідях на поставлені запитання) чи при наявності принципових помилок у розрахунках. В останньому випадку курсова робота повертається на доопрацювання i уточнення розрахунків.

Курсова робота оформлюється на папері формату А4. Матеріал розміщується в такій же послідовності, що i в методичних вказiвках. Допускається подання на перевiрку курсової роботи з використанням копiї методичних вказiвок, де до таблиць вносять результати розрахункiв, а до формул, що завершуються знаком дорiвнює (“=”) - вихiднi данi й результат розрахункiв. У цьому разі до тексту методичних вказiвок треба також додати обґрунтування розрахунків до плану технiчного i органiзацiйного розвитку.