Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота фотошоп.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
783.36 Кб
Скачать

Практична робота №1

Тема: Меню, панелі інструментів, палітри інструментів, режими екрану в Adobe Photoshop. Настроювання Photoshop. Автоматизація роботи: макроси, меню «Автоматизировать», PDF – презентація.

Мета: Засвоїти основи роботи з Photoshop (вміти користуватися панеллю та палітрою інструментів, виконувати настройку програми).

Обладнання: комп’ютер IBM PC.

Виконуючи роботу, необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та протипожежної безпеки!!!

Теоретичні відомості

Редактор зображень, Adobe Photoshop призначений для внесення змін до зображення. Програма дозволяє ретушувати зображення і піддавати його спецефектам, переносити деталі одного знімка на іншій, вносити текст, міняти співвідношення кольорів і навіть додавати колір в зображення, виконані у відтінках сірого. Можна створювати нові зображення. Adobe Photoshop краще всього личить для створення і редагування наступних видів зображень:

- фотознімки, що сканують;

- зображення отримані за допомогою цифрових фотокамер будь-якого типа;

- логотипи і емблеми з нечіткими кордонами, відблисками і тінями;

- спецефекти із застосуванням фільтрів і корекції кольору.

Серед інструментів вкладки "Автоматизація" є команда "pdf-презентація", яка призначена для збереження ряду зображень в багатосторінковому pdf-документі або створення слайд-шоу. Якість зображень регулюється залежно від Ваших переваг. Крім того, можна встановити захист на фотографії, щоб одержувач Вашого слайд-шоу не зміг використовувати їх в своїх цілях. Щоб презентація виглядала красиво і професійно, є можливість набудовувати ефекти переходу від слайду до слайду. Ця команда дозволяє вказати скільки один і той же слайд може з'являтися на екрані і "зациклити" слайд-шоу, щоб за останнім кадром знов відкривався перший.

Завдання № 1

1.Створити новий шар 600*600-білий.

2. Створити фон за допомогою інструменту Кість, діаметр=…

3. На панелі інструментів у палітрі кольорів обрати колір.

4. Встановити нові параметри інструменту Кість: непрозорість=…, діаметр=...

5.Обрати форму кісті для малювання на панелі Опції (трава, зірка, листя і т.д).

Завдання № 2

1. Відкрити декілька зображень (від 2-5).

2. Потім будь-яке з них «активувати» натискув мишкою на верхню частину відкритого зображення («заголовок»).

3. Натискув на «заголовок» перемістити зображення по всьому периметру робочого вікна редактора.

4. Колесом миші або з правого боку у віконці Nаvigator («Навігатор») наблизити і віддалити будь - яке зображення.

5. На кожному відкритому файлі, на заголовку є 3 кнопки (скрутити, зменшити, закрити), що допоможе при роботі з декількома файлами одночасно.

6. З лівого боку знаходиться панель інструментів. Вибрати Brush Tool («Кисть») або Pen («Олівець») (група малюючих інструментів) і намалювати поверх будь-якого зображення що завгодно (наприклад, розфарбувати фон на своїх фотографіях, домальовувати або створити новий малюнок).

Завдання № 3

1. Відкриемо в фотошопе фотографии, которые мы хотим включить в наше слайд-шоу. Можливо вибрати Окно - Упорядочить - По горизонтали".

2. Перейдемо у Файл – Автоматизація - PDF – презентація

3 У вікні, що з'явилося, перш за все поставимо галочку в полі "Додати відкриті файли" і відразу ж ледве нижче ви побачите найменування відкритих у фотошопе фотографій. Якщо Ви хочете вибрати інші фотографії слайд-шоу, галочку в полі "Додати відкриті файли" не ставте, а натискуйте кнопку "Огляд" і виберіть теку з необхідними фотографіями. Оскільки ми створюємо слайд-шоу, то поставимо в параметрах виводу галочку "Презентація". У параметрах презентації встановите час через яке зміняються кадри презентації, в полі перехід виберіть ефект зміни кадрів. Якщо Ви хочете "зациклити" слайд-шоу(щоб воно повторювалося нескінченно), поставте галочку в полі "Повтор після останньої сторінки". Натискуємо "Зберегти.

4. У вікні "Зберегти" вибираємо місце збереження нашої pdf-презентації і даємо їй ім'я. Натискуємо "Зберегти".

5. У вікні "Зберегти" вибираємо місце збереження нашої pdf-презентації і даємо їй ім'я. Натискуємо "Зберегти".

6. Вкладка "Стискування". У полі "Сумісність" поставте номер програми Acrobat, починаючи з якої і вище ви хочете щоб була сумісна ваша презентація. У полі "Якість зображення" виберіть бажана якість перегляду ваших фотографій. Не забувайте, що максимум дає хорошу якість перегляду, але в той же час збільшує "вагу" вашої презентації. У полі "Бікубічеський даунсамплинг до" поставте значення 72, так як цього разрешенія цілком достатньо, щоб якісно роздивлятись фотографії на екрані монітора.

7. Вкладка "Система захисту" потрібна для захисту Ваших фотографій від несанкціонованого використання. Поставте галочку "Запрошувати пароль для відкриття документа" якщо Ви хочете, щоб pdf-презентація відкривалася лише після введення пароля. У вкладці "Права доступу" поставте галочку "Обмежити за допомогою пароля друк, редагування і інші завдання" і в полі "Пароль для зміни прав доступу" введіть пароль. В результаті Ви зможете в розташованих нижче полях вирішити або заборонити друк, коментування, копіювання і так далі.

8. У вкладці "Зведення" в полі "Параметри" Ви побачите всі звідні значення, які Ви вибрали в розглянутих вкладках. Якщо Ви хочете використовувати надалі внесені зміни, то натискуйте на кнопку "Зберегти установки". Для остаточного збереження pdf-презентації натискуватимемо "Сохраніть pdf".

9. З'являється вікно "Підтвердження пароля", в якому вводимо той же пароль, який ми вводили у вкладці "Система захисту". Натискуємо "Так".

10. Якщо Ви ставили у вкладці "Основні" галочку "Показати pdf-файл після збереження", то після збереження презентації програма фотошоп створить pdf-файл і автоматично запуститься Adobe Acrobat. У вікні програми почнеться слайд-шоу - послідовний показ слайдів в pdf-файлі. Щоб перервати показ, натискуйте клавішу Esc.

Порядок виконання роботи:

  1. Ввімкнути комп’ютер.

  2. Запустити програму Adobe Photoshop з ярлика чи у панелі Пуск.

  3. Виконати завдання 1, 2, 3.

  4. Зберегти на флешці та зробити звіт по практичній роботі.

  5. Вимкнути комп’ютер.

Домашне завдання:

1. Підготуватись до практичної роботи № 2 на тему: Створення, виділення, розмір зображення, кадрирування, трансформація зображення.

2. Законспектувати основні терміни теми № 2.

3. Повторити роботу з інструментами, настроюванням, PDF – презентаціями.

Запитання до захисту практичної:

1.

2. Як створити фон за допомогою інструменту Кість?

3. Для чого використовується PDF – презентація?У якому меню вона розташована?

Практична робота №2

Тема: Створення, виділення, розмір зображення, кадрирування, трансформація зображення.

Мета: Навчитись кадрувати картинку, трансформувати зображення, встановлювати потрібні розміри документу

Обладнання: комп’ютер IBM PC.

Виконуючи роботу, необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та протипожежної безпеки!!!

Теоретичні відомості

У будь-якої виділеної області містяться піксели того шару, який в даний момент активний. Якщо за допомогою інструменту Move (Перемістити) зрушити виділену область, розташовану на тлі зображення, ділянка, що відкрилася, буде автоматично залита фоновим кольором. З іншого боку, якщо за допомогою цього ж інструменту перемістити виділену область, розташовану на шарі, то область, що відкрилася, стане прозорою. Кордони виділеної області можуть бути перетворені в контур, що дозволить точніше управляти зміною її форми, а потім назад в кордони виділення. Режим Quick Mask (Швидка маска), що діє подібно до виділення, але що дозволяє малювати на зображенні.

Виділення цілого слою: виберіть шар, потім скористайтеся командою меню Select Про All (Виділити > Все) або натискуйте комбінацію клавіш Ctrl+a. Рамка оточить весь шар цілком. Для того, щоб виділити лише непрозорі піксели шаруючи, натискуйте клавішу Ctrl і клацніть по імені шаруючи на палітрі Layers (Шари) - мал. 5.1, 5.2. Або клацніть за зразком шаруючи правою кнопкою миші і з контекстного меню виберіть елемент Select Layer Transparency (Виділити прозорі піксели шаруючи).

На панелі опцій встановіть прапорець Anti-aliased (Згладжування), щоб створити виділену область з пом'якшеними кордонами, перехідними в прозорі крапки. Зніміть цей прапорець, якщо потрібно виділити область з різкими, чіткими кордонами.

Виберіть шар зображення. Активізуйте інструмент Rectangular Marquee (Прямокутна область) або Elliptical Marquee (Овальна область), натискує клавішу М-коду або поєднання Shift+М.

Виділення непрозорих пікселів шаруючи клацанням миші по імені шаруючи при клавіші Ctrl, що натискує.

Виберіть шар зображення. Активізуйте інструмент Lasso (Лассо), клацнувши по піктограмі §?''! або натискує клавішу L або Shift+l. За бажанням. На панелі опцій інструменту введіть значення параметра Feather (Розтушовування), щоб згладити кордони виділеної області. Натискує кнопку миші, обведіть курсор довкола якої-небудь області шаруючи. Коли ви відпустите кнопку, кінці незамкнутого кордону автоматично буду сполучені.